Καμμένος: Οι ΗΠΑ ήθελαν να μείνουν τα αντισταθμιστικά για τα F-16

Τα αντισταθμιστικά οφέλη 230 εκατομμυρίων ευρώ που προβλέπει η τροπολογία για την αναβάθμιση του στόλου των F-16 είναι ουσιαστικά κατάλοιπο της αρχικής σύμβασης του 2005 και εντάχθηκαν στην νέα συμφωνία διότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν από την Αθήνα να πληρώσει όλο το τίμημα που είχε συμφωνήσει τότε, δήλωσε στην Βουλή ο Πάνος Καμμένος.

Ο υπουργός Άμυνας υποστήριξε ωστόσο πως η αμερικανική πλευρά δέχτηκε να διοχετεύσει τους επίμαχους πόρους στην ελληνική αμυντική βιομηχανία, αναθέτοντάς της έργα για τα F-16, που σημαίνει πως τα χρήματα δεν θα χαθούν αλλά θα επιτρέψουν την αναβάθμιση της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας και την δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ο κ. Καμμένος δεν εξήγησε όμως πώς είναι δυνατόν να επεκταθεί η σύμβαση του 2005 για δεκατρία χρόνια, την στιγμή που κανονικά η επιμήκυνση είναι διάρκειας πέντε ετών. Ούτως ή άλλως τα αντισταθμιστικά ωφελήματα έχουν καταργηθεί δια νόμου ώστε να αποτρέπεται η διασπάθιση δημόσιου χρήματος.

Ο υπουργός Άμυνας δήλωσε ακόμα ότι από τα αντισταθμιστικά θα ωφεληθούν και ελληνικές ιδιωτικές εταιρείες, που θα αναλάβουν υπεργολαβίες για την παροχή «ανταλλακτικών» «εργαλείων» και «καλωδίων».

Δεν αποσαφήνισε όμως πώς θα γίνει η κατανομή των παραγγελιών και των πόρων, λέγοντας απλώς ότι τις επιλογές θα τις κάνουν οι Αμερικανοί. Η τροπολογία προβλέπει πως το 70% των χρημάτων θα πάει στην ΕΑΒ αλλά δεν διευκρινίζεται πού θα διοχετευτεί το υπόλοιπο 30%.
Πηγή: skai.gr