Εβδομάδα δοκιμασιών για την κυβέρνηση – Δεν θα γονατίσω δηλώνει ο Καμμένος

Νέες δοκιμασίες για την κυβερνητική συνοχή με αιχμή την συμφωνία των Πρεσπών αναμένεται να φέρει η ερχόμενη εβδομάδα, μετά την αναζωπύρωση της λεκτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Σε δύο αναρτήσεις στο Twitter, μία εκ των οποίων έγινε τα ξημερώματα της Κυριακής, ο κ. Καμμένος ξεκαθάρισε πως δεν θα αποδεχτεί «τετελεσμένα» όσον αφορά το Μακεδονικό και προανήγγειλε «ανένδοτο». Κατηγόρησε δε τον πρώην ΥΠΕΞ πως επιχειρεί να προκαλέσει «αποστασία» βουλευτών των ΑΝΕΛ ώστε να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών.

«Δεν θα πάω ούτε από αδέσποτη ούτε θα γονατίσω να με εκτελέσουν οι συνοδοιπόροι του ολετήρα Κοτζιά. Το επέλεξαν...» προσέθεσε ο υπουργός Άμυνας.



Ο κ. Καμμένος έχει συγκαλέσει εκτάκτως συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής των ΑΝΕΛ το πρωί της Τετάρτης, όπου αναμένεται να τεθεί επί τάπητος εκ νέου η στάση του κυβερνητικού εταίρου όσον αφορά το Σκοπιανό.

Αύριο θα συνεδριάσει για πρώτη φορά το 2019 η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, Σύμφωνα με πληροφορίες το ενδιαφέρον θα μονοπωλήσει η στάση του κ. Καμμένου.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πάντως δήλωσε σήμερα στην Σαμοθράκη πως δεν θα υποχωρήσει σε ζητήματα που θεωρεί εθνικά ωφέλιμα, τοποθέτηση που μπορεί να θεωρηθεί μήνυμα για την ψήφιση των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή

Με δεδομένου ότι η Βουλή της ΠΓΔΜ αναμένεται να εγκρίνει οριστικά την αναθεώρηση του σκοπιανού Συντάγματος έως τις 15 Ιανουαρίου, κυρώνοντας έτσι τις Πρέσπες, απέχουμε πλέον λίγες εβδομάδες από την κατάθεση της συμφωνίας και στο ελληνικό κοινοβούλιο. Ο κ. Καμμένος έχει διαμηνύσει σε αυτή την περίπτωση οι ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση.

Με βάση τις εκπεφρασμένες θέσεις όλων επί του θέματος είναι δεδομένο ότι η συμφωνία των Πρεσπών συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία στο σύνολο των ελλήνων βουλευτών, δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Γεωργιάδης: Εκλογές αν φύγει ο Καμμένος από την κυβέρνηση

Εάν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αποσυρθούν από την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας θα χάσει την πολιτική νομιμοποίηση που χρειάζεται βάσει των πολιτικών ηθών της Ελλάδας και συνεπώς θα πρέπει να προκηρυχθούν άμεσα πρόωρες εκλογές δήλωσε σήμερα στον ΣΚΑΪ ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης.

Στα μέσα της εβδομάδας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε πως ακόμα και σε περίπτωση που οι ΑΝΕΛ αποσυρθούν από την συμπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει στην διακυβέρνηση με ψήφο ανοχής.

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε αιχμηρά πως η τελευταία φορά όπου κυβερνήθηκε από κυβέρνηση μειοψηφίας ήταν τον 19ο αιώνα και κατέληξε σε ειδικό δικαστήριο, προσθέτοντας πως το 1993 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ούτε καν διανοήθηκε να κυβερνήσει με ψήφο ανοχής όταν έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Προσέθεσε πως ο κ. Τσίπρας θα δικαιούται να συνεχίσει να κυβερνά μόνον σε περίπτωση που κερδίσει ψήφο εμπιστοσύνης, και άφησε να εννοηθεί πως και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα πρέπει να επιτρέψει να συνεχιστεί μία κυβερνητική εντολή που θα έχει χάσει την αρχική πλειοψηφία της.

Εκλογές σε περίπτωση αποχώρησης των ΑΝΕΛ ζήτησε και ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας.

«Να υπενθυμίσω τη θέση του Ποταμιού ότι αν οι ΑΝΕΛ αποχωρήσουν από την κυβερνητική πλειοψηφία, η χώρα πρέπει να πάει σε εκλογές. Κυβέρνηση μειοψηφίας δεν μπορεί να υπάρξει», έγραψε στο Twitter.

Πηγή: skai.gr