Κουρουμπλής: Δεν ήταν σύμβουλός μου ο Μανιαδάκης

«Δεν ήταν σύμβουλός μου ο κ. Μανιαδάκης» επέμεινε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής που διετέλεσε υπουργός Υγείας το 2015, παρά τις περί αντιθέτου δηλώσεις του ίδιου του Νίκου Μανιαδάκη στον ΣΚΑΪ για την υπόθεση Novartis. Πάντως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κράτησε σαφείς αποστάσεις από την ονοματολογία (Σαμαράς, Γεωργιάδης, Στουρνάρας) για την πολύκροτη υπόθεση. 

Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του κ. Άδωνη Γεωργιάδη στον ΣΚΑΙ για την υπόθεση Novartis ότι "ένας από τους προστατευόμενους μάρτυρες ήταν σύμβουλός του" ο κ. Κουρουμπλής απάντησε: «Όχι δεν είπε αυτό, είπε ότι ήταν σύμβουλος δικός του, του κ. Σαλμά, του κ. Βορίδη και ότι ήταν και δικός μου. Ο κ. Μανιαδάκης είναι καθηγητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας, καταρχάς οργανική σχέση με το υπουργείο στην περίοδο που ήμουνα εγώ δεν είχε καμία. Η μόνη επικοινωνία που υπήρχε ήταν η επικοινωνία που είχα με όλους τους καθηγητές της σχολής και τον κ. Μανιαδάκη αλλά χωρίς καμία άλλη ιδιότητα, αυτή είναι η πραγματικότητα. Νομίζω ότι θα υπάρξουν οι διορθώσεις και από αυτούς, που είχαν από παρανόηση, ότι ήταν και στη δική μου περίοδο σύμβουλος».

Σχετικά με τις γενικότερες εξελίξεις στην υπόθεση Novartis τόνισε ότι «είναι μια υπόθεση που είναι στη Δικαιοσύνη, και ειλικρινά επειδή εμπλέκονται ονόματα ανθρώπων, είναι καλό όλοι μας να είμαστε αυτοσυγκρατημενοι και αυτοπειθαρχημενοι. Ας αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να αποκαταστήσει τα πράγματα και αν πραγματικά υπήρξανε εμπλοκές να καταδειχθούν αν δεν υπήρξανε να υπάρξει η αποκατάσταση».

Ο κ. Κουρουμπλής, τόνισε, ότι εκείνο που πρέπει να διεκδικήσει η Ελλάδα είναι τουλάχιστον τα φάρμακα που καταναλώνουμε στην Ελλάδα θα πρέπει να παράγονται στη χώρα μας. «Τουλάχιστον αυτό θα πρέπει να γίνει. Πιστεύω ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να γίνει η Ελβετία του νότου στην παραγωγή γενόσημου φαρμάκου γιατί έχει τεχνογνωσία, έχει εταιρείες που είναι παρά πολύ σοβαρές, έχει ερευνητικά ινστιτούτα, αν θέλετε θα μπορούσε να υπάρξει και ένα modus vivendi μεταξύ των κομμάτων των κυβερνητικών πάνω στην υποστήριξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Σκάνδαλο με την Novartis και με άλλες πολυεθνικές στην Ελλάδα υπάρχει, η παθητική δωροδοκία με τους γιατρούς δεν είναι κάτι ξένο- τώρα αν εμπλέκονται πολιτικοί είναι άλλο θέμα, αυτό ας το βρει η Δικαιοσύνη, εγώ δεν είμαι εισαγγελέας», προσέθεσε.