Τσίπρας - Θεσσαλονίκη: 95% έτοιμο το Μετρό - Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Ολοκληρωμένο κατά 95% χαρακτήρισε το Μετρό της Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός στο χαιρετισμό του από τον σταθμό στο Σιντριβάνι, τον οποίο επιθεώρησε.

Σε ό,τι αφορά την κατασκευή των 13 πρώτων σταθμών ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε αυτό που λείπει είναι δύο πράγματα: οι συρμοί και ο ιδιοκτήτης του έργου, δηλαδή οι πολίτες της Θεσσαλονίκης που δικαιούνται μετά από τόσα χρόνια αναμονής να έχουν τη δυνατότητα μιας σύγχρονης υποδομής που θα αλλάξει την ποιότητα της ζωής τους και την καθημερινότητα τους.

Είπε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2019 θα γίνουν οι δοκιμές των συρμών και τόνισε την πεποίθησή του ότι «όχι στο τέλος του 2020, αλλά τον Φλεβάρη του 2020 οι πολίτες της Θεσσαλονίκης θα είναι σε θέση να κάνουν χρήση ενός εργαλείου που το έχουν ανάγκη».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι εντός του 2019 θα ξεκινήσουν και οι πρόδρομες εργασίες της επέκτασης του μετρό προς τις δυτικές συνοικίες της πόλης. «Θα προχωρήσουμε σε μια σειρά από μέτρα για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των πολιτών που μέχρι να λειτουργήσει το Μετρό δεν καλύπτονται επαρκώς», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων, το Φεβρουάριο ενεργοποιείται ο νέος οργανισμός ΑΣΥΘ ο οποίος θα έχει την ευθύνη λειτουργίας όλων των Αστικών Συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης και του Μετρό συμπεριλαμβανομένου. Παράλληλα, προκηρύσσεται ο Διαγωνισμός για την προμήθεια νέων λεωφορείων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. 350 νέα λεωφορεία για τη Θεσσαλονίκη ενώ παράλληλα έχουν ξεκινήσει και οι διαδικασίες για αναβάθμιση των αμαξοστασίων.

«Κάλπη-κη φιέστα»

Για Κάλπη-κη φιέστα, με σοβαρό οικονομικό κόστος, κατηγορεί την κυβέρνηση ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης με αφορμή την εκδήλωση στον σταθμό Σιντριβανίου.

«Ένα μέρος από τον δήθεν έτοιμο σταθμό θα ξηλωθεί αμέσως μετά για να ολοκληρωθούν εργασίες που δεν έγιναν», αναφέρει χαρακτηριστικά σε δήλωσή του ο κύριος Καλαφάτης.

«Το έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης έχει σφραγίδα. Ξεκίνησε από την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Προχώρησε με την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά. Ταυτόχρονα εξασφαλίστηκε η επέκταση του προς την Καλαμαριά με πόρους προγράμματος του ΕΣΠΑ, του οποίου είχα ως αρμόδιος υπουργός την εποπτεία», αναφέρει ο βουλευτής της ΝΔ, επισημαίνοντας πως «παρά τις αρχικές αναστολές και καθυστερήσεις η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να το συνεχίσει». «Δυστυχώς», προσθέτει ο κ. Καλαφάτης, «απομένουν άλλα 2 χρόνια για τα εγκαίνια».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαινιάζει το... ΜΕΤΡΟ της Θεσσαλονίκης, ή μάλλον έναν... σταθμό χωρίς ΜΕΤΡΟ, με συναυλία και με την παρουσία του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα. Στην ουσία εγκαινιάζει... κυλιόμενες σκάλες» αναφέρει ανακοίνωση της ΝΔ Θεσσαλονίκης, με αφορμή την εκδήλωση στο σταθμό Σιντριβανίου.


«Να σταματήσουν να κοροϊδεύουν»

Από την πλευρά του, ο τομεάρχης Μεταφορών Γιάννης Μανιάτης από το ΚΙΝΑΛ διερωτάται «πόσο απύθμενο μπορεί να είναι το θράσος των κύριων Τσίπρα και Σπίρτζη. «Σκηνοθετούν τα εγκαίνια ενός σταθμού, όταν γνωρίζουν ότι η εκκίνηση της λειτουργίας του ΜΕΤΡΟ δεν πρόκειται να γίνει πριν το 2022» σημειώνει. Ο κ. Μανιάτης καλεί τον πρωθυπουργό και τον υπουργό «να σταματήσουν να κοροϊδεύουν και να εμπαίζουν τους πολίτες!».

«Το είδαμε στη ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η παράσταση τότε, είχε ως θέμα τη δήθεν υπερσύγχρονη μηχανή της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ‘’Ασημένιο Βέλος’’, που θα εκτελούσε την διαδρομή Αθήνα - Θεσσαλονίκη σε 3,5 ώρες. Όσο η υπόλοιπη Ελλάδα είδε ξανά το «Ασημένιο Βέλος», άλλο τόσο το είδαν και οι Θεσσαλονικείς σημειώνει.

Τώρα, προσθέτει ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, τη σκυτάλη των παραστάσεων παίρνει το ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης. Στόχος των Τσίπρα - Σπίρτζη είναι να πείσουν τους Θεσσαλονικείς ότι ολοκληρώνεται το ΜΕΤΡΟ της πόλης.

«Παρουσιάζεται λοιπόν σε παγκόσμια πρώτη, ο πρώτος σκηνογραφικά ολοκληρωμένος σταθμός ‘’ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ’’. Η τέλεια θεατρική εκδοχή ενός σταθμού εν λειτουργία, κατά το ανάλογο των χωριών Ποτέμκιν. Ωστόσο, η επόμενη μέρα είναι βέβαιο ότι θα βρει τον ανάδοχο κατασκευής να ξεστήνει τα σκηνικά της σημερινής παράστασης για να ξεκινήσει εκ νέου τις εργασίες αποπεράτωσης του σταθμού» τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Μανιάτης.

«Στημένες προεκλογικές φιέστες»

Για «στημένες προεκλογικές φιέστες σε έργα που έχει χρυσοπληρώσει ο λαός της περιοχής μας και εδώ και 20 χρόνια δεν έχουν ολοκληρωθεί με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων αλλά και της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» κάνει λόγο, σε ανακοίνωσή της, η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Σύμφωνα με την οργάνωση, «πίσω από τις φιέστες αυτές, επιδιώκουν να κρύψουν τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων και του λαού της πόλης που είναι η ανεργία, τα χαμηλά μεροκάματα, οι άθλιες συνθήκες δουλειάς, αλλά και τα απλά καθημερινά προβλήματα όπως είναι τα ακριβά και μη επαρκή έως ανύπαρκτα, μέσα μαζικής μεταφοράς και τα έργα υποδομής που χρειάζονται για να βελτιωθεί η ζωή των εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη».

«Κακοστημένες προεκλογικές κωμικές παραστάσεις»

«Οι Θεσσαλονικείς, ούτε για το "Ασημένιο Βέλος" κόβουν εισιτήριο, ούτε για το μετρό. Πολύ περισσότερο δεν κόβουν εισιτήριο για τις κακοστημένες προεκλογικές κωμικές παραστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ με πρωταγωνιστές τους Τσίπρα-Σπίρτζη» σχολίασε δηκτικά Το Ποτάμι.

«Ανεπιθύμητο» χαρακτήρισε
στο μεταξύ τον Αλέξη Τσίπρα, μικρή ομάδα ατόμων που είχε συγκεντρωθεί έξω από το γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr