Ζάεφ: Η συμφωνία των Πρεσπών έχει μόνο πλεονεκτήματα για τους λαούς μας

«Η συμφωνία των Πρεσπών έχει μόνο πλεονεκτήματα για τους λαούς μας» επέμεινε σε δηλώσεις στην ΕΡΤ ο Ζόραν Ζάεφ. Πιστεύω ακράδαντα, τόνισε ο σκοπιανός πρωθυπουργός, ότι τα πλεονεκτήματα της συμφωνίας θα τα νιώσουν όλοι πολύ σύντομα, μετά από λίγους μήνες, αφού θα έχει κυρωθεί η συμφωνία στα δυο κοινοβούλια. 

Αναφερόμενος στην πρόταση για το Νόμπελ Ειρήνης 2019 στον ίδιο και τον κ. Τσίπρα ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε έκπληκτος, προσθέτοντας ότι «αποτελεί μεγάλη τιμή και για τη χώρα μου και για τους φίλους μου τους Έλληνες, το φίλο μου τον Αλέξη, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή, τιμή για το φίλο μου Κοτζιά που δεν είναι πια ΥΠΕΞ».

«Ελπίζω ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων θα το εκτιμήσει, γιατί έχουμε δημιουργήσει ήδη ένα πολύ καλό μοντέλο πώς να χτίζεις μια φιλία πώς να ανοίγεις το μέλλον για τους πολίτες μας για τη νέα γενιά, πώς να είμαστε υπεύθυνοι πολιτικοί…» τόνισε ο Ζόραν Ζάεφ.

«Πιστεύω ότι οι δυο χώρες θα αφήσουμε κληρονομία στις νέες γενιές, αλλά και σε άλλες περιοχές του κόσμου, γιατί το μοντέλο που βρήκαμε είναι ο σωστός τρόπος να λύνεις τα προβλήματα μεταξύ χωρών και εθνών με ειρηνικό τρόπο» σημείωσε.

Ο κ. Ζάεφ δήλωσε πολύ αισιόδοξος για τη συμφωνία. «Δεν ξερω τι αποφασισει το κοινοβουλιο μας στα Σκόπια, αλλά εργάζομαι πάνω σε αυτό, γιατι το πιστευω και ειμαι αφοσιωμενος σε αυτό. Δεν ξερω, πρόσθεσε, τι θα γινει μετά στο ελληνικό κοινοβουλιο, αλλα ελπίζω ότι και τα δύο κοινοβούλια θα έχουν το θάρρος. Όχι μονο θαρρος, αλλα΄και υπευθυνοτητα.

«Ξέρω ότι κάναμε τεράστια βήματα ενώπιον του μέλλοντος. Κι αν και τα δυο κοινοβούλια επικυρώσουν τη συμφωνία, θα είναι μεγάλο βήμα. Δεν είναι θέμα μεταξύ Κοτζιά – Ντιμιτρίφ ή Τσιπρα - Ζαεφ, θα είναι ανάμεσα στα κοινοβούλια μας και κατ’ επέκταση ανάμεσα στους πολίτες μας αυτή η τεραστία αλλαγή που συμβαίνει στην περιοχή μας. Το υπόσχομαι, (η συμφωνία) θα φέρει μόνο πλεονεκτήματα» διαβεβαίωσε.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, έως τώρα η συμφωνία των Πρεσπών έχει φέρει αύξηση 18,7% στις εμπορικές συναλλαγές. «Κάθε χρόνο έχουμε πάνω από 1, 7 εκατ. πολίτες που επισκέπτονται την Ελλάδα. Σταθερά την επισκέπτονται 1,5 εκατ. πολίτες… Αυτό δείχνει μια αληθινή φιλία που υπάρχει ανάμεσα στους πολίτες μας» ανέφερε.

Όπως τόνισε, «χρειαζόμαστε ανοιχτές πόρτες για περισσότερα πράγματα. Για τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, τον τουρισμό και την οικονομία. Έχουμε μπροστά μας πολλά πλεονεκτήματα και ευκαιρίες, και ελπίζουμε ότι σύντομα θα νιώσουν τα οφέλη και οι πολίτες μας». 
Πηγή: skai.gr