Στα «μαλακά» ο Γρηγοράκος για το «τσόκαρο» λόγω μετανοίας

Απλή σύσταση και όχι επιβολή ποινής για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά στον Λεωνίδα Γρηγοράκο, αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής για την ύβρη κατά της Αννέτας Καββαδία την οποία αποκάλεσε «τσόκαρο».
 
Η απόφαση να ρίξουν τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στα μαλακά ελήφθη κατόπιν της ειλικρινούς μετάνοιας που επέδειξε ο κ. Γρηγοράκος μέσω γραπτού υπομνήματος, με το οποίο ομολογούσε ότι παρεκτράπηκε και ζητούσε συγγνώμη.
 
Στα ενδιαφέροντα πάντως καταγράφονται οι δύο γραμμές με τις οποίες εμφανίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή αναφορικά με το αίτημα της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αννέτας Καββαδία να τιμωρηθεί ο Λεωνίδας Γρηγοράκος για σεξιστικά σχόλια ρητορική μίσους με βάση το φύλο και το γεγονός ότι η απόφαση της Επιτροπής κατέληξε επί της ουσίας σε «άδειασμα» της ίδιας.
 
Αρχικά η Τασία Χριστοδουλοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ) ως προεδρεύουσα, φέρεται να χαρακτήρισε «πολιτικά μη ορθές» τέτοιες συμπεριφορές, προτείνοντας ωστόσο το θέμα να θεωρηθεί λήξαν μετά τη συγγνώμη του κ. Γρηγοράκου.
 
Διαφορετική άποψη φέρεται να είχε είχε ωστόσο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης, που τη διαδέχτηκε και χαρακτηρίζοντας τέτοια γεγονότα απαράδεκτα, ζήτησε να επιβληθούν κυρώσεις στον Λεωνίδα Γρηγοράκο, εγείροντας τις έντονες διαμαρτυρίες των βουλευτών ΝΔ, ΔΗΣΥ και Ένωσης Κεντρώων που επέρριψαν την ευθύνη για την έναρξη του άγριου καυγά στην ίδια την κ. Καββαδία ζητώντας να κληθούν μάρτυρες για το περιστατικό.
 
Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου μάλιστα υπενθύμισε με νόημα το αίτημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προς τον Πρόεδρο της Βουλής, για την πρωτοφανή επίθεση του Παύλου Πολάκη προς την Εύη Χριστοφιλοπουλου στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία με τη φράση «Αυτά που λες  είναι γελοία, να πάρεις φάρμακα», σημειώνοντας ότι υπό το πρίσμα Κουράκη θα πρέπει να εξεταστούν όλες οι σχετικές υποθέσεις εξίσου αυστηρά.
 
Τελικά, σύμφωνα με πληροφορίες τη συμβιβαστική λύση έδωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αριστείδης Μπαλτάς, προτείνοντας να μην επιβληθούν κυρώσεις με το σκεπτικό ότι μετά τη συγγνώμη του κ. Γρηγοράκου «το ζήτημα θεωρείται ότι διευθετήθηκε εντός Κοινοβουλίου», την οποία και ενέκριναν όλα τα κόμματα πλην της Χρυσής Αυγής, θέτοντας την υπόθεση στο αρχείο.
 
Υπενθυμίζεται ότι η σφοδρή αντιπαράθεση του Λεωνίδα Γρηγοράκου με την Αννέτα Καββαδία είχε σημειωθεί στην Ολομέλεια την πρώτη ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού του 2019 όταν κατά τον πρώτο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «γελοίο» τον Κώστα Σκανδαλίδη (ΔΗΣΥ), εκδοχή την οποία η κ. Καββαδία διαψεύδει κατηγορηματικά αλλά ο κ. Γρηγοράκος επιμένει.
 
«Ενώ, λοιπόν, ο κ. Σκανδαλίδης απαντούσε στον κ. Τσακαλώτο, ευρισκόμενος πίσω από τον κ. Σκανδαλίδη, άκουσα και στη συνέχεια είδα τη συνάδελφο του ΣΥΡΙΖΑ κα Αννέτα Καββαδία, να έχει υψώσει το χέρι της προς την κατεύθυνση του ομιλούντος κ. Σκανδαλίδη και με οργίλο ύφος να λέει επί λέξει «Κάτσε κάτω ρε γελοίε. Τα ίδια με τον Βενιζέλο λες», υποστηρίζει στο γραπτό του υπόμνημα προς την Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, εξηγώντας στη συνέχεια ότι: «Η απρόκλητη και προσβλητική λεκτική επίθεση της κας Καββαδία προς τον συνάδελφό μου με εξόργισε... Απώλεσα προς στιγμήν την ψυχραιμία μου και απευθυνόμενος προς την κα Καββαδία της είπα «Πώς μιλάς εσύ έτσι για τέτοιους κοινοβουλευτικούς άνδρες! Κάτσε κάτω τσόκαρο».
 
Το υπόμνημα του Λεωνίδα Γρηγοράκου καταλήγει με την παραδοχή της εκτροπής και τη δήλωση μεταμέλειας, που τελικά λειτούργησε καταλυτικά για την αποφυγή κυρώσεων παρακράτησης του ? της μηνιαίας βουλευτικής του αποζημίωσης.
 
«Αντιλαμβανόμενος αμέσως ότι παρεκτράπηκα, ζήτησα να διαγραφούν οι συγκεκριμένοι χαρακτηρισμοί από τα πρακτικά και βέβαια στη συνέχεια αναγνώρισα δημόσια το λάθος μου και ζήτησα συγγνώμη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γρηγοράκος.

Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά