Κλείσιμο

Τσίπρας: Κληρονομήσαμε έναν οικονομικό Αρμαγεδδώνα

Σε εφ΄ όλης της ύλης αντιπαράθεση Τσίπρα - Μητσοτάκη εξελίσσεται στη Βουλή η συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Αναφερόμενος στην τρομοκρατική επίθεση στον ΣΚΑΪ, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι "Πρέπει να στεκόμαστε όλοι με απόλυτο τρόπο σε τέτοιες πράξεις" και κατηγόρησε την ΝΔ ότι επαναλαμβάνει την "ακραία και άθλια κατηγορία" που ακούστηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ηθικός αυτουργός της επίθεσης.

«Αν ισχύει αυτό που λέτε, είστε υπεύθυνοι για το γεγονός ότι προπηλακίστηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης από εθνικιστές. Αυτή είναι μια απίστευτα ολισθηρή αντίληψη που οφείλετε να αποσύρετε από τον πολιτικό διάλογο», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας και παραλλήλισε την τρομοκρατική επίθεση στον ΣΚΑΪ με τις επιθέσεις στο σπίτι του Αλέκου Φλαμπουράρη.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε μάλιστα τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως έφτασε στο χαμηλότερο σκαλί χυδαιότητας στα όσα του καταλογίζει για "συναλλαγή" αναφορικά με το Σκοπιανό και τις συντάξεις.

«Η συναλλαγή θέλει δύο. Με ποιον έκανα συναλλαγή; Με τον κ. Γιούνκερ; Αυτή είναι η Ευρώπη κ. Μητσοτάκη η Ευρώπη στην οποία αγωνιζόσασταν να παραμείνουμε; Η Ευρώπη της συναλλαγής; Δεν είστε ευρωπαϊστής, αλά ευρωπαϊστής με συνθήματα Όρμπαν, Σαλβίνι και Μιχαλολιάκου» είπε.
Αναφερόμενος στην Συμφωνία των Πρεσπών κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι έχει αλλάξει θέσεις πολλές φορές από όταν ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις", κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως "ψαρεύει στα θολά νερά του εθνικισμού".

«Αν ψηφιστεί η συμφωνία από τα 2/3 θα βγείτε να πείτε ότι όλα αυτά που λέγατε τέσσερις μήνες τώρα ήταν αερολογίες;» σημείωσε.

Αναφερόμενος στην οικονομία χαρακτήρισε τον αποψινό προϋπολογισμό, «τον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό μετά από 8 χρόνια» κάνοντας παράλληλα λόγο για οικονομικό Αρμαγεδδώνα που "κληρονόμησε" ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ανέβηκε στην εξουσία.

«Εφαρμόσατε μέτρα λιτότητας από το 10-14 μέτρα ύψους 65 δισ. ευρώ. Κόψατε τις συντάξεις για 40 δισ. ευρ. Εκτοξεύσατε την ανεργία από το 11% στο 28%. Μειώσατε τον εθνικό μας πλούτο κατά το 1/4.

Θέλετε να συγκρίνουμε την καταστροφική πενταετία 10-14 με την πενταετία της ανασυγκρότησης; Μας λέτε διαρκώς, ψηφίσατε το χειρότερο μνημόνιο. Αλήθεια κύριε Μητσοτάκη; Αν συμπεριλάβουμε και τα θετικά μέτρα του κοινωνικού μερίσματος, εμείς κάναμε μια ήπια δημοσιονομική προσαρμογή. Αν τα συμπεριλάβουμε, είχαμε περίπου 6,5 δισ. ευρώ. Εσείς είχατε 65 δισ. Δέκα φορές περισσότερο» δήλωσε σχετικά.

Επιπλέον, όπως τόνισε, «εμείς πετύχαμε, εκεί όπου τρεις κυβερνήσεις δικές σας, του πολιτικού σας συστήματος, αποτύχατε. Αυτό είναι που σε τελική ανάλυση δεν μπορείτε να χωνέψετε. Τρία χρόνια τώρα διαρκώς καταστροφολογείτε και ζητάτε εκλογές. Επενδύσατε τα πάντα στην καταστροφή, δεν σας βγήκε, δεν έχετε αφήγημα».