Ώρα Βασιλικής Θάνου την Τετάρτη στη Βουλή

Στα ύψη αναμένεται να ανέβει το πολιτικό θερμόμετρο το πρωί της Τετάρτης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου έχει προγραμματιστεί η ακρόαση της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου για την θέση προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Η πρόταση της κυβέρνησης προκαλεί ήδη οξύτατες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, και ιδίως από τη ΝΔ, λόγω της απασχόλησης της κυρίας Θάνου ως επικεφαλής του Νομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, που ενέχει πολιτικό χαρακτήρα και καθιστά όπως σημειώνουν την υποψηφιότητά της για την Επιτροπή Ανταγωνισμού «ασύμβατη» με το κύρος και την ανεξαρτησία της.

Ήδη άλλωστε ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει αποστείλει σχετική επιστολή στην Ευρωπαία Επίτροπο Ανταγωνισμού, κατηγορώντας την κυβέρνηση για παρεμβάσεις που αυξάνουν τον πολιτικό έλεγχο σε Ανεξάρτητες Αρχές.

Η ακρόαση της Βασιλικής Θάνου έχει προγραμματιστεί για τις 9.30 αύριο Τετάρτη το πρωί, ενώ ο Υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, προτείνει για μέλη της Επιτροπής τους Νικολάο Ζευγώλη, Παναγιώτη Φώτη, Ιωάννη Παύλοβιτς και Ιωάννη Στεφάτο.

Σημειώνεται, ότι η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής διατυπώνει απλά γνώμη για την επιλογή και ότι για την έγκριση αρκεί απλή πλειοψηφία επειδή η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν συμπεριλαμβάνεται στις συνταγματικά κατοχυρωμένες ανεξάρτητες αρχές για τις οποίες απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία.