Κλείσιμο

Η αριθμητική των Πρεσπών: Μειώνονται τα κουκιά για Τσίπρα μετά τον Θεοχάρη

Τις κυβερνητικές «εφεδρείες» για την επιψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών μειώνει περαιτέρω, και σε ψυχολογικό επίπεδο ακόμη, η προσχώρηση του Χάρη Θεοχάρη στη ΝΔ που ανακοινώθηκε την Τρίτη.

Ο κ. Θεοχάρης εξέταζε την ψήφιση της συμφωνίας, αλλά μετά τον «πολιτικό του γάμο» με τη ΝΔ το ενδεχόμενο αυτό απομακρύνεται οριστικά. Σύμφωνα με τα μαθηματικά των… Πρεσπών που μελετούν στο Μαξίμου, το «ταβάνι» για τον ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή είναι οι 145 ψήφοι της Κοινοβουλευτικής του δύναμης, αν υποτεθεί ότι δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις τύπου Μιχελογιαννάκη.

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ ο μόνος βέβαιος ήταν ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, με την υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά να μην έχει αποσαφηνίσει τη στάση της. Εντούτοις, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι συμφώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα ότι κανένας βουλευτής του κόμματος δε θα μετάσχει σε ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ είτε στις εθνικές εκλογές είτε στις ευρωεκλογές

Από τη «δεξαμενή» του Ποταμιού προς ψήφιση κλίνουν ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Γιώργος Μαυρωτάς και ο Σπύρος Λυκούδης, ενώ ο Σπύρος Δανέλλης έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών. Στην αντίπερα «όχθη» βρίσκονται οι βουλευτές Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός.

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ και πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος επίσης παραμένει ερωτηματικό.

Με βάση τα παραπάνω, ο μαγικός αριθμός «151» που επιθυμεί ο πρωθυπουργός για την κύρωση της συμφωνίας δεν είναι καθόλου βέβαιος, όσο και αν διαβεβαιώνει η κυβέρνηση ότι θα υπάρξει «ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία»,