Ως συγκάλυψη ατασθαλιών καταγγέλλει η αντιπολίτευση το ν/σ για προσφυγικό

Τον πολιτικό υδράργυρο ανέβασε με το καλημέρα στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, με αιχμή την παράταση και για το 2019 της σύναψης συμβάσεων κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης και κυρίως τη νομιμοποίηση δαπανών που έχουν γίνει έως σήμερα, καθώς και την κατεπείγουσα διαδικασία συζήτησης και ψήφισής του που επέλεξε η κυβέρνηση εν μέσω μάλιστα του Προϋπολογισμού.

Πρώτος πέταξε το γάντι ο βουλευτής της ΝΔ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατηγορώντας τον αρμόδιο Υπουργό Δημήτρη Βίτσα και την κυβέρνηση ότι μετατρέπουν το μεταναστευτικό σε πλυντήριο αδιαφανών δαπανών.

«Ζητάτε να δώσουμε στην πολιτική ηγεσία το ελεύθερο να νομιμοποιήσει δαπάνες κατά το δοκούν και χωρίς καμία διαφάνεια. Είναι η ταφόπλακα σε οποιαδήποτε διάθεση εξωραϊσμού των δαπανών στο προσφυγικό κι ανοίγει την πόρτα σε όλη κριτική που δέχεστε. Αν δεν είναι αυτό το νομοσχέδιο η απόλυτη ομολογία της ανικανότητας τότε είναι ομολογία απόλυτης συγκάλυψης στη διαφθορά», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Εξίσου αιχμηρός ήταν και ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «προϊόν πολιτικής συγκάλυψης ατασθαλιών του παρελθόντος».

« Αν υπάρχει μια κατεπείγουσα ανάγκη για το Υπουργείο σας δεν είναι άλλη από το να συγκαλύψετε αναδρομικά δαπάνες και να τις φορτώσετε χωρίς λογοδοσία στον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς λογοδοσία για το πού έγιναν για ποιο σκοπό και με ποια νομιμότητα», τόνισε ο κ. Παπαθεοδώρου, επισημαίνοντας και τις ενστάσεις της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γρηγόρης Ψαριανός από το Ποτάμι. «Έρχεται ένα νομοσχέδιο για να μπαλώσει τα λεφτά που χάθηκαν σε τρύπιες τσέπες

Ακόμα δεν ξέρουμε ποιοι είναι, πόσα έχει πάρει ο καθένας, πως διακινούνται.

Όλο αυτό το πακέτο δεν έχει εξηγηθεί σε αυτό το Κοινοβούλιο», ανέφερε.

«Δεν υπάρχει ούτε μία σύμβαση που δεν έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια», αντέτεινε ο Δημήτρης Βίτσας, απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί αδιαφάνειας με αιχμή το άρθρο 6 του νομοσχεδίου για τη νομιμοποίηση δαπανών, κατηγορώντας αμφότερους ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη ότι επί μήνες καταγγέλλουν σκάνδαλα χωρίς να προσκομίσουν ούτε ένα στοιχείο. «Επειδή καταγγέλλετε κάτι δεν σημαίνει ότι συμβαίνει. Το γεγονός ότι δημιουργείτε καπνό δεν σημαίνει ότι υπάρχει φωτιά», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, υπερασπίστηκε το έργο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, υποστηρίζοντας ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα μας μειώθηκαν κατά 7.000, αλλά όπως υπογράμμισε επιχειρώντας να αποκρούσει και τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για το κατεπείγον , παρά τη βελτίωση της κατάστασης η κατάσταση δεν παύει να είναι δύσκολη κυρίως λόγω των μεταφορών που πρέπει να γίνουν και της μίσθωσης εγκαταστάσεων φιλοξενίας.

Ο Δημήτρης Βίτσας ξεκαθάρισε επίσης ότι πρόκειται να κατατεθούν νομοτεχνικές βελτιώσεις με τη σφραγίδα και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, ενώ ανακοίνωσε ότι αυτό είναι το ένα από τρία νομοσχέδια που θα κατατεθούν για το προσφυγικό.

Περιγράφοντας την κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου, ο κ. Βίτσας υποστήριξε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία, σήμερα το πρωί ο αριθμός των ανθρώπων που φιλοξενούνται στις δομές στα νησιά είναι 11.544 από 18.000 το Σεπτέμβριο.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τον Υπουργό:

- Στη Μόρια φιλοξενούνται 4.714 άτομα

- στο Βαθύ της Σάμου 3.862

- στο Πυλί της Κω 927

- στη ΒΙΑΛ στη Χίο 1.262

- και στη Λέρο 779.

«Αυτό δεν μπορούσε να γίνει τυχαία και δεν έγινε από μόνο του. Αυτά είναι τα βασικά άρθρα -περί μεταφορών και μισθώσεων - που είναι η ψυχή του νομοσχεδίου», τόνισε ο κ. Βίτσας».

Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά