Κόμματα και φορείς καταδικάζουν τη βομβιστική επίθεση εναντίον του ΣΚΑΪ

Ομόθυμα καταδίκασε ο πολιτικός κόσμος και η κοινή γνώμη την τρομοκρατική επίθεση στον ΣΚΑΪ τα ξημερώματα. 

"Καταδικάζουμε απερίφραστα την τοποθέτηση βόμβας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ" αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΚΙΝΑΛ με ανακοίνωση του καταδικάζει την βομβιστική επίθεση εναντίον του ΣΚΑΪ. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση:

«Καταδικάζουμε κατηγορηματικά και απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση κατά του ΣΚΑΪ. Η Δημοκρατία και η Ενημέρωση δεν τρομοκρατούνται. Η κυβέρνηση οφείλει να βρει τους δράστες και να τους στείλει στη Δικαιοσύνη. Οι εργαζόμενοι όρθιοι θα συνεχίσουν τον αγώνα της ενημέρωσης. Είμαστε στο πλευρό τους» δήλωσε ο Σταμάτης Μαλέλης, γραμματέας του Τομέα Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής για την τρομοκρατική επίθεση κατά του ΣΚΑΪ.

«Πρέπει όλοι να στείλουμε ένα μήνυμα μη ανοχής στη βία. Και πρέπει να σταματήσουν να καλλιεργούνται συνθήκες ακραίας πόλωσης που ρίχνουν νερό στο μύλο της βίας», τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, σχολιάζοντας τη βομβιστική επίθεση.

Από την πλευρά του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι «οι ενέργειες αυτές είναι απόλυτα καταδικαστέες».

Λειτουργούν, εκτός των άλλων, σημειώνει το κόμμα, ως άλλοθι για την ένταση της καταστολής και βοηθούν αντικειμενικά εκείνους, που θέλουν να επιβληθεί κλίμα φόβου και σιγή νεκροταφείου στον λαό.

Για επίθεση εναντίον της Δημοκρατίας κάνει λόγο το Ποτάμι, καταδικάζοντας το τρομοκρατικό χτύπημα στον ΣΚΑΪ.

«Η βομβιστική επίθεση εναντίον Μέσων Ενημέρωσης είναι επίθεση εναντίον της Δημοκρατίας. Είναι καθήκον όλων των δημοκρατικών δυνάμεων να καταδικάσουν την επίθεση, επισημαίνοντας ότι η τρομοκρατία δεν έχει θέση στην κοινωνία μας» υπογραμμίζει το κόμμα.

Οι αρχές, σημειώνει η Σεβαστουπόλεως, πρέπει να ανακαλύψουν τους ενόχους και όλοι πρέπει να απομονώσουμε τις ακραίες φωνές και να ενισχύσουμε το κλίμα διαλόγου αποφεύγοντας την ακραία πόλωση και τη στοχοποίηση ανθρώπων και Μέσων.

«Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στους εργαζόμενους και στη διοίκηση του ΣΚΑΪ και της Καθημερινής» καταλήγει η ανακοίνωση.

«Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη βομβιστική επίθεση κατά του ΣΚΑΪ. Πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια που στρέφεται κατά της ελευθεροτυπίας και της Δημοκρατίας. Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους δημοσιογράφους και όλους τους εργαζόμενους του τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού σταθμού» δήλωσε ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Θεόδωρος Τοσουνίδης, με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση.

Αναφερόμενος στην τρομοκρατική βομβιστική επίθεση στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος της ΕΚΕ Βασίλης Λεβέντης δήλωσε: «Καταδικάζουμε όλοι το συμβάν. Δεν είναι τρόπος λειτουργίας της πολιτικής, δηλαδή άνθρωποι να θεωρούν ότι με αυτό τον τρόπο κάνουν πολιτική πράξη, αντίθετα η βία γυρίζει πίσω την χώρα, πάμε πίσω, αυτά τα φαινόμενα είναι παρακμιακά. Δεν είναι πολιτική να βάζεις βόμβες». Για την πόλωση και για το ενδεχόμενο να ευθύνεται για τέτοιες ενέργειες, ο κ. Λεβέντης τόνισε ότι το κλίμα της πόλωσης δεν βοηθάει στην πολιτική ηρεμία και όλοι οι πολιτικοί πρέπει να προσέχουν τις συμπεριφορές τους. Δεν μπορεί την μια μέρα η ΝΔ να κορυφώνει την πόλωση και την επόμενη μέρα να ισχυρίζεται ότι πρέπει να μειωθεί η πόλωση.

«Απερίφραστα καταδικάζω την τρομοκρατική ενέργεια κατά του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ και συμπαρίσταμαι στο προσωπικό, στους δημοσιογράφους και στη Διοίκηση του σταθμού», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, προσθέτοντας ότι «το φαινόμενο αυτό, που όλο και περισσότερο κλιμακώνεται, σαφώς απειλεί τη Δημοκρατία μας, την ελεύθερη έκφραση, την κοινωνική μας συνοχή και την απαραίτητη δημόσια ασφάλεια. Απειλεί ζωές και θεσμούς».

«Έχουμε ηθική και πολιτική υποχρέωση ως δημοκρατική κοινωνία, ως πολιτεία και ως πολιτικό σύστημα, να ορθώσουμε τείχος προστασίας των δημοκρατικών μας θεσμών και του δικαιώματος των Ελλήνων πολιτών για ασφάλεια», υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος.

«Η τρομοκρατική επίθεση στον ΣΚΑΪ είναι μια αποτρόπαια πράξη βίας και απόπειρας φίμωσης της δημοσιογραφίας. Όσοι εδώ και καιρό στοχοποιούν ΜΜΕ και δημοσιογράφους ας αναλογισθούν, επιτέλους, την ευθύνη τους. Είμαι σίγουρος ότι ο ΣΚΑΪ θα ξεπεράσει κι αυτό το κτύπημα. Η Δημοκρατία δεν απειλείται! Ας το συνειδητοποιήσουν όλοι» υπογράμμισε ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

«Η βομβιστική επίθεση στο κτίριο του ΣΚΑΪ και της Καθημερινής προκαλεί αποτροπιασμό. Η ελευθερία του τύπου είναι αδιαπραγμάτευτη. Η δημοκρατία δεν τρομοκρατείται» σημείωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

«Η επίθεση στον ΣΚΑΙ είναι η επιβεβαίωση και η σφραγίδα της τοξικότητας και του ακραίου διχασμού. Εντάσσεται στη λογική ή καλύτερα στον παραλογισμό των αποκλεισμών, της στοχοποίησης και του "Με εμάς ή με τους άλλους". Με δεδομένο ότι δεν είχαμε, ευτυχώς, κανένα θύμα, ας αναλογιστούν εκείνοι που όλα αυτά τα χρόνια εκστομίζουν «βόμβες» κατά «αντιπάλων» ότι την Δημοκρατία την κατακτάς με Δημοκρατία. Πρέπει να την μπορείς και να την αντέχεις» τόνισε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Στις εγκαταστάσεις του τηλεοπτικού σταθμού στο Νέο Φάληρο, βρέθηκε και ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση. Ο κ. Μώραλης δήλωσε σχετικά: «Ενημερώθηκα νωρίς το πρωί για το χτύπημα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και ευτυχώς, εκτός από τις υλικές ζημιές, δεν είχαμε τραυματίες, καθώς η ισχύς της βόμβας ήταν πολύ μεγάλη. Ως δήμαρχος Πειραιά και ως Έλληνας πολίτης καταδικάζω απερίφραστα αυτήν την ενέργεια. Στις δημοκρατίες δεν έχουν θέση τέτοιες ενέργειες. Είναι χτύπημα και στην πολυφωνία και στην ενημέρωση».

«Η βομβιστική ενέργεια στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ είναι απόλυτα καταδικαστέα. Τέτοιες ενέργειες δεν βοηθούν στην δημιουργία του κατάλληλου κλίματος για προοδευτικές πολιτικές εξελίξεις στην χώρα. Αντιθέτως, βοηθούν αντικειμενικά εκείνες τις δυνάμεις, που επιδιώκουν να δημιουργηθεί κλίμα φόβου και παθητικότητας στο λαό κι ενίσχυσης του αυταρχισμού και της καταστολής σε βάρος των λαϊκών αγώνων» τόνισε η Λαϊκή Ενότητα. 

«Η Διοίκηση του ΣΕΒ κι εγώ προσωπικά καταδικάζουμε τη σημερινή, άνανδρη τρομοκρατική ενέργεια και εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους δημοσιογράφους, στους εργαζόμενους και στη διοίκηση του ΣΚΑΙ. Επιθέσεις που στρέφονται ενάντια στο δημοκρατικό δικαίωμα της ενημέρωσης και της πολυφωνίας και που υπονομεύουν την ομαλότητα μας ενώνουν και μας δυναμώνουν. Η κοινωνική προκοπή και η ανάταξη της οικονομικής ζωής της χώρας αποτελούν αδιαπραγμάτευτο εθνικό στόχο και δεν μπορούν να απειλούνται από ενέργειες τυφλής βίας και φανατισμού» σημείωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θεόδωρος Φέσσας.

Η ανακοίνωση της Δημοκρατικής Ευθύνης για το τρομοκρατικό χτύπημα στο ΣΚΑΪ: «Το χτύπημα στην ελεύθερη ενημέρωση είναι χτύπημα στη Δημοκρατία Σε καιρούς σαν αυτούς, όταν η χώρα έχει ανάγκη την ελεύθερη και υπεύθυνη έκφραση περισσότερο από ποτέ, ένα χτύπημα στην ελεύθερη ενημέρωση είναι χτύπημα στη Δημοκρατία. Τα λόγια καταδίκης της επίθεσης θα είναι κενό γράμμα, αν δεν συνοδεύονται από πράξεις σύλληψης των βομβιστών και, κυρίως, οργανωμένο σχέδιο αποτροπής νέων τον επιθέσεων. Αυτό θα περίμενε κανείς από μια πολιτεία που λειτουργεί στοιχειωδώς. Η συμπαράσταση της Δημοκρατικής Ευθύνης θεωρείται δεδομένη και σύμμετρη με την ένταση της προσπάθειας για ένα άλλο πολιτικό σύστημα με άλλη ποιότητα».


Από την κίνηση ιδεών και δράσης ΠΡΑΤΤΩ, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση κατά του ΣΚΑΪ. Κάθε χτύπημα με στόχο την ενημέρωση, είναι χτύπημα στη Δημοκρατία». 

«Η σημερινή ενέργεια είναι βαθιά αντιδημοκρατική και ως εκ τούτου τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να την χειριστούν με σύνεση και υπευθυνότητα και όχι με πόλωση. Η αστυνομία το συντομότερο να φέρει ενώπιον της Δικαιοσύνης τους υπεύθυνους. Εκφράζουμε τη συμπαράσταση μας στους δημοσιογράφους και τους εργαζόμενους στο σταθμό».

«Πλήγμα κατά της Δημοκρατίας η βομβιστική επίθεση στον ΣΚΑΪ» τονίζει σε δήλωσή του ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Σημειώνει ότι είναι άμεση ανάγκη η επίθεση να καταδικαστεί από όλους εμάς, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις και ότι η Πολιτεία οφείλει άμεσα να εντοπίσει και να οδηγήσει στη Δικαιοσύνη τους υπαίτιους.

«Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) καταδικάζει με τον πλέον απερίφραστο τρόπο τη σημερινή άνανδρη τρομοκρατική επίθεση κατά του ΣKAΪ» δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Αθανάσιος Σαββάκης.

«Τέτοιου είδους εγκληματικές ενέργειες το μόνο που καταφέρνουν είναι να αφυπνίζουν την κοινωνία και να ενώνουν τους πολίτες. Είμαστε δίπλα στη διοίκηση, στους έγκριτους δημοσιογράφους και στους εργαζόμενους του ΣKAΪ, για να συνεχίσει να υπηρετεί την πολυφωνία ακόμα πιο αξιόπιστα και να προσφέρει έγκυρη ενημέρωση στους Έλληνες πολίτες» πρόσθεσε ο κ. Σαββάκης.

"Χτύπημα ενάντια στους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας", χαρακτηρίζει την βομβιστική επίθεση κατά του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, με ανάρτησή του στο twitter.

"Η βομβιστική επίθεση κατά @skaigr και @Kathimerini_gr είναι ένα ακόμα "χτύπημα" ενάντια στους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας. Δε νοείται δημοκρατική κοινωνία χωρίς ελευθερία έκφρασης και σεβασμό στη διαφορετική άποψη. Οφείλουμε όλοι ανεξαιρέτως να καταδικάσουμε την ενέργεια αυτή", υπογραμμίζει στην ανάρτησή του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.