Μυστική ψηφοφορία κατά συνείδηση για τις Πρέσπες ζητά ο Κοτζιάς

Μυστική ψηφοφορία στην Βουλή για τη συμφωνία των Πρεσπών και ελεύθερη ψήφο των βουλευτών κατά συνείδηση προτείνει στην Νέα Δημοκρατία και τα υπόλοιπα κόμματα ο Νίκος Κοτζιάς, με συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής».

Δήλωσε επίσης πεπεισμένος ότι υπάρχει σαφής πλειοψηφία υπέρ της συμφωνίας στην Βουλή, αν και κάλεσε εκ νέου τον ΣΥΡΙΖΑ να θέσει τέλος στην συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο ώστε να αναβαθμίσει την προεκλογική θέση του.

Όσον αφορά τις καταγγελίες για τυχόν αθέτηση της συμφωνίας από την ΠΓΔΜ, ο τέως υπουργός Εξωτερικών συνιστά «να πάψουν κάποιοι να θέλουν η Ελλάδα να μην έχει αυτοπεποίθηση και να συμπεριφέρεται μονίμως ως το θύμα των ‘μεγάλων σχεδίων’ μικρών χωρών».

Η ΠΓΔΜ θέλει να είναι φίλη της Ελλάδας, είπε, προσθέτοντας πως σε κάθε περίπτωση δεν είναι δυνατόν να φοβόμαστε μία χώρα που έχει «μόλις το 6% του ελληνικού ΑΕΠ, το 1/7 του πληθυσμού και το 2% της αμυντικής ικανότητάς µας».

Ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε πως η Αθήνα μπορεί ανά πάσα στιγμή να μπλοκάρει την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ στην ΕΕ εάν κρίνει πως η συμφωνία αθετείται, ή να προσφύγει σε διεθνή δικαστήρια.

Απέδωσε τις πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του σκοπιανού πρωθυπουργού Ζάεφ σε κενά που εντόπισε η ΠΓΔΜ στην ελληνική διπλωματία και επιχείρησε να αξιοποιήσει για επικοινωνιακούς λόγους.

Όσον αφορά τις επόμενες εκλογές, ο κ. Κοτζιάς είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κερδίσει «αν η κυβέρνηση γίνει πιο προσεκτική, ορισμένα μέλη της λιγότερο επιπόλαια και κάποιοι εργαστούν σκληρά και όχι επιφανειακά».

Τόνισε όμως πως προϋπόθεση είναι η Κουμουνδούρου «να τελειώνει με τους ΑΝΕΛ και να συμβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ορθολογική του συνεργασία με τη δημοκρατική - αριστερή παράταξη».
Πηγή: skai.gr