Μητσοτάκης: Επίδομα 2.000 ευρώ στις νέες οικογένειες - Κατηγορώ για Πρέσπες

Μέτρα ανακούφισης των ελλήνων πολιτών, και ειδικά της μεσαίας τάξης, όπως το επίδομα των 2.000 ευρώ στις νέες οικογένειες, η αύξηση του κατώτατου μισθού με ρυθμό διπλάσιο της ετήσιας αύξηση του ΑΕΠ της χώρας και η μείωση φόρων και εισφορών εξήγγειλε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του συνεδρίου της ΝΔ  που έχει ως σύνθημα "Ελλάδα, Μπορούμε". 

Παράλληλα, επανέλαβε ότι η ΝΔ δεν προτίθεται να κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών ως κυβέρνηση, και εξαπέλυσε δριμύ "κατηγορώ" στον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι ο κ. Τσίπρας αντάλλαξε το "πάγωμα" περικοπών" των συντάξεων με την αποδοχή της συμφωνίας των Πρεσπών.

"Κατηγορώ τον Τσίπρα ότι αντάλλαξε ένα μέτρο που δεν έχει ληφθεί ποτέ με μια μείζονα εθνική υποχώρηση… Η ΝΔ δεν θα κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών. Ούτε τώρα ούτε ποτέ" σχολίασε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

"Μην αφήσετε να αμαυρωθεί ο γνήσιος πατριωτισμός μας και να στήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ένα νέο διχασμό πάνω στο δικό του εθνικό ναυάγιο. Και απαντήστε του όταν πρέπει και όπως του αξίζει. Στείλτε στον κ. Τσίπρα το λογαριασμό στις εκλογές" ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Στις εκλογές που έρχονται, επισήμανε, θα αντιπαρατεθούν από τη μία, οι δυνάμεις της ελευθερίας, της δημοκρατίας και των μεταρρυθμίσεων. Και από την άλλη, οι δυνάμεις της εσωστρέφειας, της καθήλωσης και της φτώχειας.

Ο κ. Μητσοτάκης παράλληλα παρουσίασε τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις της ΝΔ για την οικονομική ανάταξη της χώρας και την αντιμετώπιση του οξύτατου δημογραφικού προβλήματος.

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξήγγειλε δύο νέες δεσμεύσεις: α) βοήθεια 2.000 ευρώ στις νέες οικογένειες για κάθε νέο παιδί που θα γεννιέται στην Ελλάδα, και β) αύξηση του κατώτατου μισθού με ρυθμό διπλάσιο από την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ της χώρας.

Στην κεντρική ομιλία του συνεδρίου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι «η ΝΔ είναι το κόμμα των πολλών, η παράταξη που ενώνει τους Έλληνες και γεφυρώνει τα ρήγματα, που η κρίση προκάλεσε στην ελληνική κοινωνία.

Το επίδομα των 2.000 ευρώ στις νέες οικογένειες θα προβλέπεται στον πρώτο κιόλας προϋπολογισμό που θα καταθέσει η ΝΔ. Πρόκειται για ένα ποσό που όπως έχει ως στόχο να καλύψει τα αναγκαία έξοδα το πρώτο διάστημα μετά τη γέννηση του κάθε παιδιού και θα δοθεί με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια στη συντριπτική πλειονότητα των νέων οικογενειών. Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύεται ότι όλα τα βρεφικά είδη και τα είδη πρώτης ανάγκης των νέων μητέρων θα υπαχθούν στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, ενώ το αφορολόγητο όριο για κάθε παιδί θα προσαυξάνεται στις οικογένειές τους κατά 1.000 ευρώ.

Όσον αφορά στις νέες μητέρες η ΝΔ θα θεσμοθετήσει τη δυνατότητα να επιλέγουν εκείνες το χρόνο για την άδεια εγκυμοσύνης και λοχείας, ενώ σχεδιάζει να καθιερώσει το πρόγραμμα «βοήθεια στην εργαζόμενη μητέρα». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με το οποίο θα πιστοποιούνται εξειδικευμένες γυναίκες και θα αναλαμβάνουν εκείνες την φύλαξη παιδιών προσχολικής ηλικίας, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες του εξωτερικού για να διευκολύνονται οι εργαζόμενες νέες μητέρες.

"Σας ζητώ να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ παρελθόν στις επόμενες εκλογές. Όχι μόνο γιατί είπαν ψέμματα, αλλά και γιατί έπνιξαν τους Έλληνες στους φόρους".

"Αυτή τη χρονιά θα κριθεί το μέλλον της χώρας για δεκαετίες. Είμαστε με διαφορά το ισχυρότερο κόμμα της χώρας. Μπαίνουμε σε αυτή τη χρονιά ενωμένοι και δυνατοί. Είμαστε ένα από τα ισχυρότερα κόμματα στην Ευρώπη" σημείωσε. 

Συνειδητά, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, χαμηλώνουν τον πήχη των ονείρων μας υποστηρίζοντας μια δήθεν "έντιμη φτώχεια" για τους πολλούς αλλά ειδικά προνόμια για τους ίδιους και τους φίλους τους. Γιατί θέλουν να συμβιβαστούμε με μια κοινωνία χωρίς φιλοδοξία για προκοπή και ευημερία.

Όπως επισήμανε, η ΝΔ, όλοι εμείς, ως κόμμα με βαθιές ιστορικές ρίζες και μοναδική συμβολή στην πρόοδο αυτού του τόπου, έχουμε ένα καθήκον: να εντοπίσουμε τις ανισότητες και τις αδικίες, και να τις θεραπεύσουμε, να εργαστούμε για την ανασυγκρότηση της μεσαίας τάξης στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, "η Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η χώρα της προνομιακής ευημερίας λίγων κρατικοδίαιτων, από τη μια, και του φτωχού προνοιακού κρατισμού, από την άλλη... Είναι μια χώρα της ανακυκλούμενης μιζέριας. Της στασιμότητας που τελικά οδηγεί στην παρακμή".

Έκανε λόγο για "ιδεοληπτική Αριστερά". "Πάρτε για παράδειγμα το περίφημο άσυλο, που από άσυλο ιδεών έχει μετατραπεί σε άσυλο ανομίας, παραβατικότητας και βίας" σημείωσε. "Ο νόμος για το άσυλο δεν τροποποιείται, καταργείται" διεμήνυσε. 

Για τον πρόεδρο της ΝΔ η μεγάλη ιδεολογική μάχη την οποία όμως πρέπει να κερδίσει το κόμμα αφορά τον κομματισμό και τον κρατισμό.  "Γιατί εκεί είναι η πηγή της κρίσης και η αιτία της καταστροφής. Ρουσφετολογία, συντεχνία, κομματισμός, διαφθορά και γραφειοκρατία, όλα στο όνομα του λαού".

Δεν μπορεί, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εν έτει 2018, η βασική πολιτική υπόσχεση και το όραμα που προσφέρουν τα κόμματα στην ελληνική κοινωνία να περιστρέφεται ξανά γύρω από το βολικό όνειρο μιας ‘’θέσης στο Δημόσιο’’. Για μας, εξήγησε, το Δημόσιο έχει πολύ σημαντική αποστολή. Τη στήριξη των πολιτών, και κυρίως των πιο αδύναμων συμπολιτών μας.

Όμως, αποσαφήνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, μην ξεχνάμε ποτέ μια μεγάλη αλήθεια. Ο πλούτος παράγεται από τον ιδιωτικό τομέα, από τον μισθωτό εργαζόμενο, τον ελεύθερο επαγγελματία, τον μικρό, μεσαίο και μεγάλο επιχειρηματία.

Από τις μεγάλες κατευθύνσεις του προγράμματος της ΝΔ, στάθηκε ιδιαίτερα σε τρείς:

-Στην Παιδεία, γιατί αφορά το παρόν και το μέλλον της νεολαίας. Στο Κράτος, γιατί συνδέεται με την καθημερινότητα όλων μας.

-Και στην Οικονομία, γιατί αφορά όχι μόνο την ευημερία των πολιτών, αλλά και την ίδια την ανεξάρτητη υπόσταση της πατρίδας μας.

Όσον αφορά στο Κράτος, ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε ότι το σχέδιο της ΝΔ προβλέπει αξιοκρατία, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, εξυπηρέτηση του πολίτη και αξιολόγηση. Αμοιβές και προαγωγές με βάση την αξία και την απόδοση.

Για την οικονομία, είπε, έχουμε μιλήσει πολύ και οι πολίτες ξέρουν τι μπορούν να περιμένουν από εμάς.

11 λέξεις να θυμάστε: Λιγότεροι φόροι και εισφορές, περισσότερες επενδύσεις και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

-Αποκλιμάκωση των πλεονασμάτων και γενναία μείωση φόρων.

-Ριζοσπαστικά κίνητρα για επενδύσεις και για ευρύτατες αποκρατικοποιήσεις.

-Επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες και ρευστότητα, ώστε να χρηματοδοτηθεί η επιχειρηματικότητα και η απασχόληση.

‘’Τι να την κάνουμε την αύξηση του ΑΕΠ αν οι πιο πολλές δουλειές που δημιουργούνται αμείβονται με τον κατώτατο ή των υποκατώτατο μισθό;’’ διερωτήθηκε.

‘’Για αυτό και επιμένω στην ανάγκη ενός νέου ασφαλιστικού που θα μειώσει τις εισφορές και θα δώσει νέα κίνητρα αποταμίευσης στους νέους. Στην ανάγκη να καταργηθεί άμεσα ο υποκατώτατος μισθός. Στην ανάγκη να δημιουργήσουμε μια σύγχρονη αγορά εργασίας, που θα λειτουργεί με ασφάλεια για εργαζόμενους και με ευελιξία για τους εργοδότες, ώστε να αυξηθεί η παραγωγικότητα της εργασίας’’ παρατήρησε.

Και θέλω, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης σήμερα να εξαγγείλω μία νέα δέσμευσή μας: Ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να έχει διπλάσιο ποσοστό αύξησης από την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ.

Διότι το μέρισμα της ανάπτυξης πρέπει να επιστρέφει στην κοινωνία ώστε να προχωράμε όλοι μαζί μπροστά και να μη μένεις κανείς πίσω.

Για να το πω απλά αν η ελληνική οικονομία αναπτυχθεί με 10% την επόμενη τριετία ο κατώτατος μισθός πρέπει να αυξηθεί κατά 20%. Να πάει στις αρχές του 2022 στα 703 ευρώ.

Να στηρίξουμε την επαναβιομηχάνιση της ελληνικής περιφέρειας. Αλλά και τη δημιουργία νέων αλυσίδων αξίας μεταξύ αγροτικής παραγωγής, μεταποίησης και τουρισμού.

Τέλος, πρόσθεσε, τι να την κάνουμε την αύξηση του ΑΕΠ αν δεν αφορά πρωτίστως τις νέες γενιές, αλλά και τις επόμενες γενιές.

‘’Για αυτό και επιμένω ότι οι ψηφιακές δεξιότητες είναι το διαβατήριο για τον κόσμο του αύριο. Και η συνεχής κατάρτιση, το δίπλωμα για να προσαρμόζονται οι νέοι μας σε ένα κόσμο που αλλάζει συνέχεια’’ τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Αλλά αυτό δεν αρκεί. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που γερνάει και συρρικνώνεται πληθυσμιακά- αυτό είναι το κρίσιμο ζήτημα. Γι’ αυτό, συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και μια πολιτική για τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας, αλλά και επιστροφής των Ελλήνων που έφυγαν στο εξωτερικό αποτελεί σήμερα όρο εθνικής επιβίωσης.

Αυτονόητη, τέλος είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι η στήριξή μας στις πολύτεκνες οικογένειες. Τα επιδόματα που έκοψε ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα επαναφέρουμε στο ακέραιο, ενώ θα υπάρξουν και νέα μέτρα στήριξης όπως εκπτώσεις στα τέλη κυκλοφορίας και επανεξέταση των τεκμηρίων, έως την ενηλικίωση των τέκνων και η αύξηση του αφορολογήτου για την αγορά πρώτης κατοικίας.

Οι τρεις αυτές προτεραιότητες -η σύγχρονη Παιδεία, το αποτελεσματικό Κράτος και η παραγωγική Οικονομία- πλαισιώνονται από τους τρείς άλλους στόχους μας: Την Κοινωνική συνοχή, την πολιτική Ασφάλειας και τον νέο Πατριωτισμό.

Η χώρα, λοιπόν, θα ανακτήσει την ισότιμη θέση της, που ο ΣΥΡΙΖΑ υποβίβασε σε ρόλο κομπάρσου.

‘’Ανήκουμε στη Δύση, ανήκουμε στην Ευρώπη, αλλά πάνω από όλα ανήκουμε στην πατρίδα’’ δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι εργασίες του συνεδρίου της ΝΔ θα διαρκέσουν ως την Κυριακή, και θα κλείσουν με την εκλογή για την ανάδειξη των μελών της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα του συνεδρίου

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου

15:00
Εγγραφή – Ταυτοποίηση Συνέδρων (Αίθουσα Υποδοχής)
18:30
Έναρξη εργασιών – Καλωσόρισμα (Αίθουσα Ολομέλειας)
18:40
Επικύρωση αποφάσεων / Κανονισμού Συνεδρίου
18:45
Ομιλία Προέδρου Συνεδρίου, κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη
19:00
Ομιλία Προέδρου Ν.Δ, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη
21:00
Λήξη Προθεσμίας Υποβολής Τροπολογιών / Προσθηκών για το Καταστατικό (Γραμματεία Συνεδρίου)

Σάββατο 15 Δεκεμβρίου

09:00
Έναρξη συζήτησης επί του καταστατικού/Τοποθετήσεις συνέδρων
11:00
Ομιλία Γενικού Διευθυντή Κόμματος κ. Νίκου Παπαθανάση
11:05
Χαιρετισμοί εκπροσώπων άλλων κομμάτων
12:30
Ομιλία Γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής κ. Λευτέρη Αυγενάκη
12:40
Ομιλία Γραμματέα Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Κώστα Τσιάρα
12:50
Ομιλία υποψηφίου Προέδρου Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Manfred Weber
13:10
Ομιλία πρώην Προέδρου ΝΔ και πρώην Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά
13:30
Ομιλία Επιτρόπου Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου
13:40
Ομιλία Επικεφαλής Εκπροσώπου Τύπου Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά
13:50
Τοποθετήσεις Συνέδρων
19:00
Ολοκλήρωση συζήτησης
19:00
Λήξη προθεσμίας υποβολής Υποψηφιοτήτων για την νέα Πολιτική Επιτροπή (Γραμματεία Συνεδρίου)
Μουσική εκδήλωση για φιλανθρωπικό σκοπό

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018

09:00
Τοποθετήσεις Συνέδρων
10:00
Έναρξη ψηφοφορίας για την ανάδειξη μελών της Πολιτικής Επιτροπής (Αίθουσα Ψηφοφορίας) - έως 17:00
11:00
Ομιλία Αντιπροέδρου ΝΔ – Βουλευτή Β' Αθήνας κ. Κωστή Χατζηδάκη
11:10
Ομιλία Αντιπροέδρου ΝΔ – Βουλευτή Β' Αθήνας κ. Σπυρίδωνος - Άδωνι Γεωργιάδη
11:20
Ομιλία Προέδρου ΟΝΝΕΔ κ. Κώστα Δέρβου
11:30
Τοποθετήσεις Συνέδρων
12:00
«Ανοικτό Κόμμα – Ανοικτό Βήμα»

Χρήστος Χωμενίδης, Συγγραφέας,
«Εθνικός Διχασμός – πώς θα τον αφήσουμε πίσω»

Μάρκος Βερέμης, Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της Upstream Α.Ε.,
«Νέα Επιχειρηματικότητα»

Βάσω Κιντή, Αναπλ. Καθηγήτρια Φιλοσοφίας – ΕΚΠΑ – Συγγραφέας
«Παιδεία – Ανομία στα Πανεπιστήμια»

Μάνος Ματσαγγάνης, Καθηγητής Πολυτεχνείο Μιλάνου,
«Φτώχεια και Κοινωνική συνοχή»

Μιχάλης Κωσταράκος, πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ,
«Νέος Υπεύθυνος Πατριωτισμός»

Κυριάκος Πιερρακάκης, Διευθυντής Ερευνών διαΝΕΟσις,
«Το δημογραφικό μας πρόβλημα»

Συντονιστής: Χρήστος Ταραντίλης, Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού & Επικοινωνίας ΝΔ

13:00
Τοποθετήσεις Συνέδρων
13:40
Συμπεράσματα:
Ευάγγελος Μεϊμαράκης, π. Πρόεδρος της Ν.Δ., Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου
14:00
Ομιλία Προέδρου ΝΔ κ. Κυριάκου Μητσοτάκη

Κλείσιμο εργασιών Συνεδρίου