Καμμένος κατά Άγκυρας - Σε λίγο καιρό η περιοχή ευθύνης του ΠΝ θα μεγαλώσει

Σε έμμεση αναφορά για ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης από την Ελλάδα προέβη την Παρασκευή ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος. Από το Αρχηγείο Στόλου στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, ο κ. Καμμένος απηύθυνε παράλληλα μήνυμα και στην Άγκυρα, με αφορμή την πρόσφατη αποστολή των φρεγατών «Σαλαμίς» και «Νικηφόρος Φωκάς» στα ανοιχτά της Κύπρου.
  
«Σε λίγο καιρό, η περιοχή ευθύνης του Πολεμικού μας Ναυτικού θα μεγαλώσει και παράλληλα θα μεγαλώσουν και οι δικές μας υποχρεώσεις» υπογράμμισε ο υπουργός Άμυνας απευθυνόμενος στα πληρώματα των φρεγατών «Σαλαμίς» και «Νικηφόρος Φωκάς».

Όπως τόνισε ο Πάνος Καμμένος, «η χώρα μας ανάγεται σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο και παραγωγό ενέργειας, θέτοντας ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας μας, και αυτό μας υποχρεώνει να διατηρούμε ισχυρό και αξιόμαχο Πολεμικό Ναυτικό, κυρίαρχο στο Αιγαίο και στις θαλάσσιες ζώνες των οικονομικών μας συμφερόντων».

Αναφερόμενος στις φρεγάτες «Σαλαμίς» και «Νικηφόρος Φωκάς» εξήρε το έργο τους και την επιτυχημένη ολοκλήρωση της αποστολής τους. «Με την πρόσφατη παρουσία τους στην ευαίσθητη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου στο πλαίσιο παρακολούθησης των τουρκικών δραστηριοτήτων, υπερασπίστηκαν τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της πατρίδας μας» σημείωσε.

4

Απευθυνόμενος στην τουρκική κυβέρνηση ο υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι «στείλατε ισχυρό μήνυμα αποτροπής, σε όσους τολμούν να αμφισβητούν τις διεθνείς συνθήκες, το διεθνές δίκαιο και την ιστορία μας. Το Πολεμικό μας Ναυτικό είναι παρών, έτοιμο να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση. Θέλω να ξέρετε ότι είμαστε υπερήφανοι, όλοι μας και εγώ προσωπικά, ως πολιτικός προϊστάμενος, για εσάς, γιατί με την άριστη εκτέλεση των καθηκόντων σας, διαδραματίζετε πρωταρχικό ρόλο στην εγγύηση της άμυνας και την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στον ελληνικό λαό».

«Τις ώρες που βρισκόσασταν στην ευαίσθητη περιοχή, είχα την επιχειρησιακή εικόνα από το Κέντρο Επιχειρήσεων. Μαζί με τον Αρχηγό και τους επιτελείς παρακολουθήσαμε από τις οθόνες τι σημαίνει ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, ναυτοσύνη, υπερηφάνεια, καθήκον. Δείξαμε ότι δεν υποχωρούμε, δεν φοβόμαστε» σημείωσε δε ο κ. Καμμένος, προχωρώντας σε εξιστόρηση της έντασης με το τουρκικό πολεμικό ναυτικό:

«Βλέπαμε τα στίγματα των πλοίων. Ένα πλοίο κάθε φορά από την πλευρά του Πολεμικού μας Ναυτικού και γύρω - γύρω δεκάδες πλοία από την πλευρά της Τουρκίας, τα οποία προκαλούσαν και σας καλούσαν να υποχωρήσετε. Δεν υποχωρήσατε ούτε χιλιοστό του μιλίου. Αποδείξατε τι σημαίνει Πολεμικό Ναυτικό, τι σημαίνει υπεράσπιση της Σημαίας, τι σημαίνει υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας, τι σημαίνει να υπερασπίζεσαι βωμούς και εστίες όπως κάνουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, όπως με επιτυχία κάνει το Πολεμικό μας Ναυτικό».

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός απένειμε τιμητικές διαμνημονεύσεις στα πληρώματα των δύο φρεγατών για την άριστη εκτέλεση των καθηκόντων τους κατά την πρόσφατη παρουσία τους στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

1