Σε δύο «όχθες» το Ποτάμι για το Σκοπιανό - Στάση αναμονής από τη μία

Σε δύο «όχθες» επιβεβαιώθηκε την Πέμπτη ότι είναι χωρισμένο το Ποτάμι όσον αφορά στην ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών με Σταύρο Θεοδωράκη και την πλειοψηφία των βουλευτών από τη μία και Αμυρά-Ψαριανό στην άλλη.

Τη «θετική προδιάθεσή» τους απέναντι στη Συμφωνία, υπό το πρίσμα της ανάγκης εξεύρεσης λύσης, διατύπωσαν κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο επικεφαλής του Ποταμιού κι όσοι συντάσσονται με την άποψή του, τηρώντας, ωστόσο, στάση αναμονής έως ότου συμπληρωθεί το «παζλ» με το τελικό κείμενο των τροπολογιών του Συντάγματος που θα ψηφίσει η Βουλή της πΓΔΜ, ώστε να βεβαιωθούν ότι απουσιάζουν αλυτρωτικές τάσεις και να οριστικοποιήσουν την ψήφο τους.

Με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά η πλειοψηφία του Ποταμιού δίνει εκ νέου μία απάντηση στις επικρίσεις περί «αλλαγής πλεύσης».

«Σύντομα οι Έλληνες θα κληθούμε να πάρουμε μια σημαντική απόφαση που δεν είναι εύκολη. Η απόφασή μας θα πρέπει να είναι σε συνάρτηση με το πατριωτικό συμφέρον και όχι τα επιμέρους κομματικά συμφέροντα. Η ασφάλεια, η σταθερότητα, η ανάπτυξη της περιοχής είναι άρρηκτα δεμένες με την ευρωπαϊκή πορεία των Βαλκανίων και αυτή είναι η πυξίδα για τις αποφάσεις του Ποταμιού», σημείωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Στα ενδιαφέροντα καταγράφεται και η επισήμανση πηγών της Σεβαστουπόλεως, ότι «αστερίσκο» για την τελική στάση τους αποτελεί και η ρητορική Ζάεφ και κατά πόσο αυτή θα φέρνει από το «παράθυρο» ζητήματα αλυτρωτισμού.

Στο «ΟΧΙ» στη Συμφωνία επέμειναν από την πλευρά τους Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός, που έχουν ξεκαθαρίσει δημοσίως ότι θα την καταψηφίσουν, κρίνοντας πως είναι «κακή».

Ο κ. Αμυράς μάλιστα φέρεται να επισήμανε ότι οι αλυτρωτικές δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ το τελευταίο διάστημα περί μακεδονικής μειονότητας, γλώσσας και ταυτότητας «έδειξε τρέιλερ από το κοντινό μέλλον», προτείνοντας εκ νέου την καταψήφισή της ώστε με αυτό τον τρόπο να εξαναγκαστεί η κυβέρνηση στην «έξοδο».

Παρά τη διάσταση απόψεων ή πιθανόν ακριβώς εξαιτίας του μπρα-ντε-φερ μεταξύ «πολέμιων» και «υποστηρικτών» της Συμφωνίας στο εσωτερικό του κόμματος, ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθεται να θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας κατά την κύρωση στην ελληνική Βουλή, την ώρα που δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από την κυβέρνηση που επιθυμεί διακαώς να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 151 κι από τη ΝΔ που επιθυμεί να περιορίσει τη δεξαμενή των λεγόμενων «προθύμων».

Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνεται κι από τη δήλωσή του περί πατριωτικής πυξίδας και όχι κομματικής γραμμής.

Συνταγματική Αναθεώρηση


Στη συνεδρίαση Κ.Ο και Πολιτικού Συμβουλίου, τέθηκε επί τάπητος και η Αναθεώρηση του Συντάγματος, με το Ποτάμι να απευθύνει κάλεσμα σε όλα τα κόμματα και κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ, να συνηγορήσουν σε μια εκτεταμένη αναθεώρηση με 151 ψήφους της Βουλής και το ακριβές περιεχόμενο της αναθεώρησης να καθορισθεί με ευρύτερη συναίνεση από την επόμενη Βουλή με 180 ψήφους.

Σε ανακοίνωση της Σεβαστουπόλεως μάλιστα, αποφασίστηκε το Ποτάμι θα επιμείνει μέχρι τέλους στην ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 16 για να μπορέσουν να υπάρξουν μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια και ταυτόχρονα να πάψει η υποχρέωση του κράτους στην θρησκευτική διαπαιδαγώγηση.

Δημοτικές εκλογές

Σε ό,τι αφορά στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, επιβεβαιώθηκε η θέση του Ποταμιού να στηρίξει υποψηφιότητες από όλο το δημοκρατικό φάσμα, που δεν έχουν εξάρτηση από κομματικά κέντρα, αλλά έχουν αποδείξει ότι θέτουν ως προτεραιότητα τις τοπικές κι όχι τις κομματικές υποθέσεις.
Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά