Παρέμβαση ΕΕ για την απαλλοτρίωση οικοπέδων στην Αλβανία ζητά ο Μητσοτάκης

Άμεση παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να ανακληθεί η απόφαση της Αλβανίας κυβέρνησης για απαλλοτρίωση εκτάσεων που ανήκουν στην ελληνική μειονότητα ζητά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε επιστολή του προς τον επίτροπο αρμόδιο για την διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γιοχάνες Χαν, ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει πως η μεταφορά οικοπέδων της μειονότητας στο αλβανικό υπουργείο Τουρισμού «συνιστά ευθεία παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων […] και αντίκειται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου».

Όπως ανακοίνωσε η ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης ζητά από τις Βρυξέλλες να καταστήσουν σαφές στην αλβανική κυβέρνηση πως προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες υπονομεύουν τόσο την ευρωπαϊκή προοπτική των Τιράνων όσο και τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα, προκαλώντας συνάμα αστάθεια στα Βαλκάνια.

Εκφράζει επίσης την έντονη ανησυχία του για «τις συνεχιζόμενες προκλήσεις» του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα «οι οποίες δεν βοηθούν την ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας στην ΕΕ.

Την έντονη ανησυχία του για τις ενέργειες της κυβέρνησης Ράμα εξέφρασε χθες το υπουργείο Εξωτερικών, ζητώντας από τα Τίρανα να επανεξετάσουν το σχετικό νομοσχέδιο που δρομολογούν.

Η ελληνική διπλωματία επισήμανε με νόημα ότι τέτοιες ενέργειες δεν συνάδουν με τις υποχρεώσεις που έχει ένα υποψήφιο μέλος της ΕΕ.
Πηγή: skai.gr