Τσίπρας: Αν δεν τηρηθούν οι Πρέσπες η ΠΓΔΜ δεν μπαίνει σε NATO και ΕΕ

Μήνυμα στον σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ πως η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει είσοδο της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και το NATO, εάν τα Σκόπια δεν σεβαστούν «το πνεύμα και το γράμμα» της συμφωνίας των Πρεσπών έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Μιλώντας στην Βουλή ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως η Αθήνα παρακολουθεί τόσο τις τέσσερις τροπολογίες επί του σκοπιανού Συντάγματος όσο και δηλώσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης Ζάεφ.

«Περιμένουμε με μεγάλη προσοχή την ολοκλήρωση της συνταγματικής διαδικασίας, έχοντας δώσει σαφώς μηνύματα που απαιτούνται και εκεί που πρέπει να δοθούν και όχι στον δημόσιο διάλογο για εντυπωσιασμό», προσέθεσε.

Η προειδοποίηση Τσίπρα έρχεται στον απόηχο δηλώσεων του κ. Ζάεφ για την «μακεδονική» γλώσσα.

Σε διαξιφισμούς με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι το ιστορικό στέλεχος της κεντροδεξιάς Ευάγγελος Αβέρωφ έκανε αναφορές σε μακεδονική γλώσσα από την δεκαετία του 1950.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έχει υποστηρίξει ότι η Ελλάδα αναγνώρισε την ύπαρξη «μακεδονικής γλώσσας» το 1977, στην διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τα τοπωνύμια που έλαβε χώρα στην Αθήνα.

Η έκθεση της διάσκεψης και τα συνοδευτικά τεχνικά έγγραφα περιέχουν αναφορές σε «μακεδονική» γλώσσα και κάνουν λόγο «μακεδονικό κυριλλικό αλφάβητο».

Η συμφωνία των Πρεσπών παραχωρεί στην ΠΓΔΜ το δικαίωμα να ονομάζει μακεδονική την γλώσσα της, δίχως να δεσμεύει την Αθήνα να χρησιμοποιεί τον ίδιο όρο.

Κόντρα για τις συντάξεις

Ο πρωθυπουργός μίλησε επίσης για αποκατάσταση των αδικιών που έφεραν τα Μνημόνια , εξαπολύοντας επίθεση στην ΝΔ και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον ισχυρισμό ότι η περικοπή στις συντάξεις θα ισχύσει.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς και στους συνταξιούχους που από την 1η Ιανουαρίου θα δουν αυξήσεις 20 ευρώ κατά μέσο όρο μηνιαίως.

«Χαίρομαι που ήρθε σήμερα μαζί μας και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, που μέχρι πριν λίγες μέρες δεν ξεκίναγε ομιλία χωρίς να προβλέπει τη περικοπή των συντάξεων, χαίρομαι που είναι εδώ για να μοιραστεί μαζί μας τη χαρά και να ψηφίσει ναι σε όλα σε ένα ακόμη φιλολαϊκό σχέδιο που φέρνουμε στη Βουλή», είπε ο πρωθυπουργός.

«Κάποιοι επιμένουν να μην κατανοούν ότι κάθε βήμα μας εντάσσεται σε ένα σαφή και συγκεκριμένο σχεδιασμό. Και μιλούν λοιπόν για παροχολογία και για δωράκια. Η αξιωματική αντιπολίτευση, οι συμπαραστάτες της στα ΜΜΕ και διάφοροι δημοσιολογούντες. Μου είναι εξαιρετικά δύσκολο να μπω στην ουσία αυτού του παραλογισμού», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν είναι λοιπόν ούτε παροχολογία ούτε δώρα αυτά που δίνουμε. Είναι ανάσες αναγκαίες και δίκαιες για το κόσμο της δουλειάς και του μόχθου, για τους απόμαχους της βιοπάλης που είδαν τα τελευταία χρόνια τις συντάξεις τους να βυθίζονται και μαζί να βυθίζεται και η αξιοπρέπειά τους. Εμείς, λοιπόν, δεν κάνουμε παροχές. Αλλά αποκαθιστούμε τις αδικίες που γέννησε η σκληρή και πρωτόγνωρη λιτότητα των ημερών σας», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για την Βοήθεια στο Σπίτι. «Μόνιμο προσωπικό, σταθερές θέσεις εργασίας, ουσιαστική αναβάθμιση ενός προγράμματος που παρέχει φροντίδα σε χιλιάδες συνανθρώπους μας», είπε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα διαφώνησε με τον πρόεδρο της ΝΔ που υποστήριξε ότι οι νέοι δεν πιστεύουν ότι θα πάρουν ποτέ σύνταξη, γι’ αυτό και συχνά επιλέγουν να εργάζονται χωρίς ασφάλιση. «Κανένας νέος άνθρωπος δεν επιλέγει να εργάζεται ανασφάλιστος. Αναγκάζεται. Γιατί αν ο εργοδότης του δεν είχε δει ποτέ του ελεγκτή του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, προφανώς και νιώθει την άνεση να επιβάλλει τους χειρότερους δυνατούς όρους στον εργαζόμενο του, χωρίς κανένα κόστος», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε: «Δεν θα βαφτίσετε λοιπόν τον πολιτικό σας κυνισμό ως επιλογή των νέων ανθρώπων. Τα πεπραγμένα σας άλλωστε είναι γνωστά. Είναι γνωστή η ζημιά που έχετε κάνει σε μια ολόκληρη γενιά, για να έχετε σήμερα το θράσος να λέτε ότι οι νέοι άνθρωποι δουλεύουν ανασφάλιστοι από επιλογή».

Όπως εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας το ΣΕΠΕ προχωρά σε ελέγχους και ρίχνει πρόστιμα για την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία. Εξήγγειλε την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού ο οποίος θα ανέλθει στο ύψος του νέου αυξημένου γενικού κατώτατου μισθού, το επόμενο διάστημα.

«Πολλοί τρίβουν τα μάτια τους»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην κατάργηση της διάταξης για την μείωση των συντάξεων. «Ξέρω μάλιστα ότι πολλοί τρίβουν τα μάτια τους με αυτό τον τίτλο. Δεν αναφέρομαι στους χιλιάδες συνταξιούχους που σήμερα χαμογελούν. Αλλά σε κάποιους εντός και εκτός της αίθουσας οι οποίοι όπως ο τζογαδόρος στη ρουλέτα ποντάρει ακόμα και τα ρούχα που φοράει στον τελευταίο γύρο, έτσι και αυτοί πόνταραν πολιτικά ό, τι είχαν και δεν είχαν, όλα στο μαύρο. Όλα στο μαύρο, αλλά τελικά βγήκε κόκκινο», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Και συνέχισε: «Όταν όμως καταλάβατε ότι η διαπραγμάτευση θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα για τους συνταξιούχους, γιατί είχαμε εξασφαλίσει την επίτευξη των στόχων και το μόνο που έμενε ήταν η εμμονή του ΔΝΤ, τότε χάσατε κάθε ίχνος αξιοπρέπειας. Φιλικά σε σας ΜΜΕ, έγραψαν κατά σειρά για απαρέγκλιτη εφαρμογή του μέτρου, για μερική εφαρμογή, για αναβολή και για αναστολή».
«Σήμερα, ήρθε η μέρα που ξορκίζατε. Αφού όμως πρώτα πέσατε τόσο χαμηλά. Αφού φτάσατε στο σημείο να εύχεστε να μειωθούν οι συντάξεις, για να κεφαλαιοποιήσετε πολιτικά πάνω στο δράμα των ανθρώπων, ήρθε η ώρα να ψηφίσετε με τα δυο χέρια την κατάργηση του μέτρου», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αυξήσεις στις συντάξεις από 1η Ιανουαρίου


Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός με βάση τις διατάξεις του ασφαλιστικού που νομοθετήθηκε το 2016, από 1/1/2019 620.000 πολίτες θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους. 620.000 κύριες συντάξεις θα είναι, από την 1η Ιανουαρίου 2019, αυξημένες, μετά τον επανυπολογισμό, με βάση το νέο πλαίσιο.

Οι πρώτες αυξήσεις θα είναι ύψους 20 ευρώ κατά μέσο όρο το μήνα και θα αρχίσουν να καταβάλλονται άμεσα, από τις 19 και 21 Δεκεμβρίου, με τις συντάξεις του μηνός Ιανουαρίου.
Ενώ η μέση αύξηση θα φτάσει συνολικά τα 99 ευρώ το μήνα.

Στην οµάδα αυτή ανήκουν συνταξιούχοι:
ΙΚΑ µε µέσες αποδοχές και από 20 έως 30 έτη ασφάλισης.
Πρώην υπάλληλοι ΝΠΔΔ.
Πρώην ειδικά ταµεία ΔΕΚΟ - τραπεζών.
Πρώην αυτοκινητιστές (ΟΑΕΕ - ΤΣΑ).
Συνταξιούχοι που αποχώρησαν µε διαδοχική σύνταξη.
Συνταξιούχοι που λαµβάνουν πρόωρη/µειωµένη σύνταξη έως 30%.

Για παράδειγµα, ένας συνταξιούχος ΙΚΑ που συνταξιοδοτήθηκε στα 60 µε πλήρη σύνταξη το 2007 και σήµερα λαµβάνει 515 ευρώ, από το 2019 η σύνταξη µε τον νέο τρόπο υπολογισµού θα βγαίνει στα 572 ευρώ. ?ικαιούται αύξηση 57 ευρώ.
Πηγή: skai.gr