ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Αβραμόπουλος: Κανένα Κράτος-Μέλος να μη βρεθεί υπό πίεση για Μεταναστευτικό

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος συμμετείχε σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

 
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος συμμετείχε σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

O κ. Αβραμόπουλος, μετά το πέρας του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ και σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας και Προεδρεύοντα του Συμβουλίου Χέρμπερτ Κικλ, δήλωσε μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Αυτό είναι το τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης πριν το τέλος του έτους και ενώ μας απομένουν μόνο μερικοί μήνες μέχρι τις Ευρωεκλογές, έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο σε πολλά σημαντικά ζητήματα.

Η Αυστριακή Προεδρία συνέβαλλε ουσιαστικά στην προώθηση του έργου μας στον τομέα της ασφάλειας και ειδικότερα στη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Με ικανοποίηση διαπιστώνω σήμερα ότι οι Υπουργοί συμφώνησαν επί της διαπραγματευτικής τους θέσης για τους κανόνες που προτείναμε για την καταπολέμηση του τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο.

Αυτό έγινε εξαιρετικά γρήγορα και αποδεικνύει την αποφασιστικότητα μας να διατηρήσουμε ασφαλές το διαδίκτυο για τους Ευρωπαίους πολίτες. Θα συνεχίσω τη στενή συνεργασία με το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέχρι να εξασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει τελική συμφωνία επί της πρότασης αυτής πριν τις Ευρωεκλογές του Μαΐου.

Χθες προήδρευσα στην 4η Υπουργική Συνάντηση του Ευρωπαϊκού Διαδικτυακού Φόρουμ η οποία μαζί με τον Κανονισμό για τη καταπολέμηση του διαδικτυακού τρομοκρατικού περιεχόμενου και μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή, θα συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών μας, σε συνεργασία με τις εταιρείες του διαδικτύου, για την καταπολέμηση του τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο.

Καλωσορίζω επίσης την πρόοδο που επιτεύχθηκε σήμερα κατά την διάρκεια των συζητήσεων μας για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής - χρειαζόμαστε ωστόσο μία ολοκληρωμένη προσέγγιση για όλα τα επιμέρους στοιχεία της συμφωνίας, ώστε να είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο άμεσα.

Θα συνεχίσω τη στενή συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ώστε να παρέχουμε στην Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή τα αναγκαία μέσα για την πλήρη υποστήριξη των Κρατών Μελών στη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Έχει υπάρξει σημαντική βελτίωση τους τελευταίους μήνες και χρόνια σε ο, τι αφορά τις προσπάθειες μας για την αποτελεσματικότερη προστασία των εξωτερικών συνόρων και την εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης. Τα επιχειρησιακά μέτρα που συμφωνήθηκαν σήμερα για την καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων διακίνησης μεταναστών αποτελούν ένα ακόμη παράδειγμα της προόδου στο ζήτημα αυτό και είναι καίριας σημασίας εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την παράτυπη μετανάστευση μέσω μίας συνολικής προσέγγισης.

Οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν και να επιταχυνθούν για την αναθεώρηση των ευρωπαϊκών κανόνων για τις επιστροφές. Αυτό θα μας βοηθήσει στην επιτάχυνση των διαδικασιών επιστροφών, στην αποτελεσματικότερη αποτροπή των δευτερογενών μετακινήσεων και στην αύξηση των επιστροφών με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Σε ο, τι αφορά την εσωτερική διάσταση της μετανάστευσης, υπάρχουν ακόμη ζητήματα άμεσης προτεραιότητας μπροστά μας. Οι συζητήσεις μας τα τελευταία δύο χρόνια για την μεταρρύθμιση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου πρέπει να μετατραπούν άμεσα σε συγκεκριμένες λύσεις. Για το λόγο αυτό καλώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να εγκρίνουν πριν τις Ευρωεκλογές τις πέντε νομοθετικές μας προτάσεις για τις οποίες η συμφωνία είναι εφικτή.

Πρέπει να πετύχουμε τους στόχους μας. Δεν έχουμε πολύ χρόνο μπροστά μας και πρέπει να συνεχίσουμε την πρόοδο. Ωστόσο θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Αυτό δε σημαίνει ότι ξεχνάμε και εγκαταλείπουμε τη μεταρρύθμιση του Δουβλίνου ή τους κανόνες για τις διαδικασίες ασύλου.

Αντιθέτως, οι προσπάθειες μας στα δύο αυτά στοιχεία έχουν μεγάλη προτεραιότητα και καλώ το Συμβούλιο να βρει μία κοινή θέση το συντομότερο δυνατό. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ιταλία, την Ελλάδα, την Ισπανία και οποιοδήποτε άλλο Κράτος Μέλος που μπορεί να βρεθεί υπό πίεση στο μέλλον να αντιμετωπίσουν από μόνα τους τις προκλήσεις αυτές.

Κατά την διάρκεια των συζητήσεων με τους Υπουργούς σήμερα, τους προέτρεψα να έχουν ανοιχτό πνεύμα και να είναι ρεαλιστές. Ένας τρόπος να προχωρήσουμε μπροστά θα ήταν για παράδειγμα η αλληλεγγύη να εξελιχθεί στις κατά το δυνατόν πιο διευρυμένες εθελοντικές συνεισφορές των Κρατών-Μελών - από την εξωτερική διάσταση, τα εξωτερικά σύνορα και την εσωτερική διάσταση.

Ωστόσο, χρειαζόμαστε και ένα δίχτυ ασφάλειας, για τις περιόδους έντονης πίεσης, που θα διασφαλίζει ότι σε περίπτωση απουσίας επαρκών εθελοντικών δεσμεύσεων, η υποστήριξη θα είναι δεδομένη για τα Κράτη Μέλη που θα την έχουν ανάγκη.

Στο μεταξύ, και ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες προς μία τελική συμφωνία για το Δουβλίνο, μπορούμε να εφαρμόσουμε προσωρινές συμφωνίες εφόσον χρειάζεται, για να λειτουργήσουν ως γέφυρες μέχρι ο νέος κανονισμός του Δουβλίνου να τεθεί σε εφαρμογή.

Είμαι βέβαιος ότι οι συζητήσεις μας σήμερα άνοιξαν το δρόμο για πραγματική και ουσιαστική πρόοδο στην συνάντηση των Ηγετών την επόμενη εβδομάδα. Χρειαζόμαστε φιλόδοξες, ρεαλιστικές αλλά και αποτελεσματικές λύσεις. Αυτές βρίσκονται όλες στο τραπέζι, εν αναμονή της συμφωνίας και της έγκρισής τους τις επόμενες εβδομάδες.

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Προσβλέπω στην στενή συνεργασία με την Ρουμανική Προεδρία από τον ερχόμενο Ιανουάριο ώστε να πετύχουμε τους στόχους μας στα εκκρεμή ζητήματα.»

Στο περιθώριο του Συμβουλίου ο κ. Αβραμόπουλος συμμετείχε σε σύσκεψη με τον Υπουργό Εσωτερικών της Πορτογαλίας Εντουάρτο Καμπρίτα , τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ελλάδας κ. Δημήτρη Βίτσα και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας κ. Παναγιώτη Ρήγα για την μεταφορά των αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα στην Πορτογαλία σε διμερή βάση.

Ακόμη, στο περιθώριο του Συμβουλίου ο κ. Αβραμόπουλος συμμετείχε στην εκδήλωση υπογραφής συμφωνίας για την ενίσχυση του πλαισίου συνεργασίας και της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA) και της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Υπηρεσίας (Europol) για την αντιμετώπιση των απειλών ασφάλειας που σχετίζονται με τα ναρκωτικά καθώς και την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της νέας νομοθεσίας για τις ψυχοδραστικές ουσίες.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος είχε, επίσης, κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας κ. Χορστ Σεεχόφερ για το μεταναστευτικό και την προστασία των εξωτερικών συνόρων.
 
Κεγκέρογλου: «Μ@λ@κί@» Τσίπρα ότι ο Παπανδρέου είναι Πινοσέτ
«Μαχαιρώματα» βουλευτών της ΔΗΣΥ για τους πρώην συντρόφους στο ΠΑΣΟΚ που προσχώρησαν στην κυβέρνηση. Οργή...
20.02.2019, 17:05
Αυτοί είναι οι 15 νέοι υποψήφιοι ευρωβουλευτές της ΝΔ (ΦΩΤΟ)
Η Νέα Δημοκρατία ανακοίνωσε σήμερα 15 υποψηφίους της για τις Ευρωεκλογές της 26ης Μαϊου
20.02.2019, 14:58
Τόλκας: Ανταποκρίθηκα στο προσκλητήριο Τσίπρα για προοδευτική ατζέντα
"Αυτό μπορεί να γίνει κάτω από το μεγαλύτερο πολιτικό σχήμα που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ" υποστήριξε ο νέος
20.02.2019, 14:39
Άρση ασυλίας Μπαρμπαρούση για την άρνηση υποβολής σε έλεγχο της Τροχαίας
Είχε αρνηθεί να σταματήσει στα αστυνομικά μπλόκα μετά το πρωτοφανές κάλεσμα που είχε απευθύνει από τη Βουλή...
20.02.2019, 14:22
Public Issue: Στις 14,5% η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. Ποιοι μένουν εκτός Βουλής
Διψήφιο προβάδισμα 14,5 μονάδων της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και Βελόπουλο εντός Βουλής...
20.02.2019, 13:59
Εξάγγελια Τσίπρα για επίδομα ενοικίου - Aιχμές κατά Στουρνάρα και ΜΜΕ
«Πρέπει να αφήσουμε πίσω μας τους υπερτιμημένους τεχνοκράτες που δεν πέτυχαν στις προβλέψεις τους για την...
20.02.2019, 13:12
Μητσοτάκης στο CNBC: Μείωση φόρων με αντάλλαγμα ριζικές μεταρρυθμίσεις- vid
«Έχω δεσμευθεί να καταφέρω να επαναφέρω την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα (investment grade) μέσα σε 18 μήνες»
20.02.2019, 12:53
O Χρήστος Τεντόμας αποσύρεται και στηρίζει τον Μπακογιάννη για την Αθήνα
"Η φιλοδοξία μας ήταν και παραμένει, η πόλη που ζούμε να αλλάξει σελίδα, να αφήσει πίσω της όσα την...
20.02.2019, 11:37
Θεοδωράκης για Πολάκη: Ζητείται πολίτης που πήρε δάνειο ύψους 100.000 ευρώ
Είναι προβληματικό σε μια εποχή τραπεζικής ασφυξίας να μην δίνονται ξεκάθαρες απαντήσεις για τους όρους που...
20.02.2019, 11:19
1ο υπουργικό μετά τον ανασχηματισμό – Αναφορές Τσίπρα σε Πολάκη – Στουρνάρα
Με το βλέμμα στραμμένο στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά την ψυχρή υποδοχή που υπήρξε και στην κυβέρνηση (Πάνος...
20.02.2019, 08:15

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.