Κοτζιάς: Θα τράβαγα τα αυτιά του Ζάεφ με όλους τους τρόπους

Η δήλωση Ζάεφ συνιστά παραβίαση τόσο της Συμφωνίας των Πρεσπών όσο και της ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995» δήλωσε στον Ant1 ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής της κίνησης «Πράττω», Νίκος Κοτζιάς. 

Πρόσθεσε μάλιστα ότι αν ήταν ο ίδιος ακόμα υπουργός θα τράβαγε τα αυτιά του Σκοπιανού πρωθυπουργού με όλους τους τρόπους, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ.

Ανέφερε δε, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών βρίσκεται ακόμα σε φάση επικύρωσης και συνέστησε στην αξιωματική αντιπολίτευση να μην αποδέχεται την ερμηνεία που της δίνουν κάποιοι στα Σκόπια.

Όπως διευκρίνισε, στη συμφωνία των Πρεσπών προβλέπεται ότι τα κράτη δεν παρεμβαίνουν μεταξύ τους με οποιονδήποτε τρόπο, συνεπώς το θέμα της γλώσσας δεν αφορά τον Ζάεφ.

Τόνισε δε ότι στις δηλώσεις του Ζάεφ δεν εντόπισε κάτι μεμπτό στις αναφορές περί μακεδονικής μειονότητας, κάτι που διαπίστωσε στο θέμα της γλώσσας.

Στο θέμα της γλώσσας ωστόσο, υποστήριξε ότι υπάρχει από τον 19ο αιώνα, παραπέμποντας σε αναφορές του Παύλου Μελά, σύμφωνα με τον οποίο η μακεδονική γλώσσα είναι το ιδίωμα ανάμεσα σε Σλάβους και Βούλγαρους. 

«Ο λαός αυτός επέλεξε αυτή την ταυτότητα για να διαφοροποιηθεί ανάμεσα στους Σλάβους και τους Βούλγαρους, δεν το έκανε σε βάρος μας» δήλωσε και επανέλαβε ότι η γλώσσα αυτή καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 1977 επί κυβερνήσεως Καραμανλή. 

Αναφερόμενος μάλιστα στις αντιρρήσεις που έχει εκφράσει στο παρελθόν επ’ αυτού του ισχυρισμού ο κ. Μπαμπινιώτης, αντέτεινε ότι στον κ. Μπαμπινιώτη μπορεί να μην αρέσει και να μην το αντελήφθη τότε, ωστόσο τα πρακτικά υπάρχουν. 

«Ο κ. Μπαμπινιώτης μπορεί να είναι γλωσσολόγος αλλά δεν κάνει διεθνείς σχέσεις και δεν κατανοεί την σημασία διεθνών ντοκουμέντων» είπε.

Σχολιάζοντας το αίτημα Καμμένου για εκλογές, σημείωσε με νόημα ότι «ο Καμμένος είναι ο τελευταίος που θα ήθελε εκλογές, καθώς δεν είμαι σίγουρος ότι θα επανεκλεγεί, ωστόσο εκείνος ξέρει καλύτερα».