Δραγασάκης: Όχι στη λογική των αγορών και του μικρού κράτους

Την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία, δηλαδή στη λογική των αγορών και του μικρού κράτους, εκφράζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ. 

Ο κ. Δραγασάκης θέτει στο λαό το δίλημμα αν θα προκρίνει πολιτικές, οι οποίες εξ ορισμού, αξιακά και έμπρακτα, θεωρούν προτεραιότητα την απασχόληση, τη μείωση της ανεργίας, τη στήριξη του κοινωνικού κράτους ή αν θα επικρατήσουν λογικές που όλα αυτά θεωρούν ότι πρέπει να υποταχθούν στη λογική του κέρδους, στη λογική των αγορών, του μικρού κράτους, όπως λέει η νεοφιλελεύθερη ιδεολογία.

«Θα μιλάμε μόνο για απελευθέρωση των αγορών ή θα μιλάμε για απελευθέρωση των δυνατοτήτων των ανθρώπων και βελτίωση των δυνατοτήτων και των ικανοτήτων των ανθρώπων;» διερωτάται. 

Όσον αφορά τις περικοπές στις συντάξεις, παραδέχεται ότι «αναγκαστήκαμε να τις ψηφίσουμε». Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δηλώνει στο σημείο αυτό, ότι ο βασικός στόχος της μεταμνημονιακής περιόδου «δεν συνάδει με μέτρα όπως είναι η περικοπή των συντάξεων (...) και θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για αυτό, ούτως ώστε να μην υπάρξει περικοπή συντάξεων». 

 «Η έξοδος από τα μνημόνια δεν είναι μια τυπική διαδικασία αλλά είναι ένα ιστορικό ορόσημο (...) τελειώνει μια οδυνηρή εποχή και μπαίνουμε σε μια κατάσταση καινούργια», σημειώνει ακόμα.

«Η έξοδος από τα μνημόνια πρέπει να έχει και θα έχει  -σταδιακά βεβαίως- αντίκρισμα στη ζωή  και στην προοπτική των πολιτών, στο εισόδημά τους, στην απασχόλησή τους, στις προσδοκίες για το μέλλον» σχολιάζει. 

Ενόψει της ΔΕΘ, ο κ. Δραγασάκης κάνει λόγο για «στοχευμένες φοροελαφρύνσεις, στοχευμένες στηρίξεις των κοινωνικά αδύνατων και του κοινωνικού κράτους». Άλλωστε, συμπληρώνει, «οι δυνατότητες που θα έχουμε το 2019 θα είναι υπαρκτές, οι δυνατότητες που θα έχουμε το 2020 θα είναι ακόμα μεγαλύτερες και οι δυνατότητες που θα έχουμε το 2021 και 2022 ακόμα μεγαλύτερες».

Πηγή: skai.gr