Κυβερνητική πηγή στο Reuters:Με τον ανασχηματισμό θα είμαστε ετοιμοπόλεμοι

«Έτοιμος να ανακοινώσει ένα ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου αυτή την εβδομάδα είναι ο Έλληνας πρωθυπουργός για να αναζωογονήσει μια κυβέρνηση που υπολείπεται στις δημοσκοπήσεις» αναφέρει τη Δευτέρα σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters. 

Όπως εξηγεί το πρακτορείο, τα αποτελέσματα των επώδυνων μέτρων διάσωσης εξακολουθούν να προκαλούν φθορά στην κυβέρνηση ένα χρόνο πριν από τις εθνικές εκλογές.

«Μια συνάντηση ανώτερων αξιωματούχων στο αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ αργότερα τη Δευτέρα (σ.σ Κεντρική Επιτροπή) θα ξεκινήσει μια διαδικασία για την επιλογή ενός νέου γραμματέα είναι πιθανό να ανοίξει το δρόμο για τον ανασχηματισμό, ο οποίος δεν θα είναι ευρύτατος» λένε οι πηγές.
Η κυβέρνηση χρειαζόταν να «ανανεωθεί πριν από τις επόμενες εκλογές», δήλωσε μια κυβερνητική πηγή στο Reuters.

«Η Ελλάδα διεξάγει βουλευτικές εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια, ενώ η επόμενη αναμένεται το αργότερο τον Οκτώβριο του 2019. Με βάση τις τελευταίες τρεις δημοσκοπήσεις που διεξήγαν τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, ο ΣΥΡΙΖΑ έπεται της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νέας Δημοκρατίας σε ποσοστά μεταξύ 5,3 και 11,6 ποσοστιαίων μονάδων» τονίζεται στο άρθρο.

Όπως σχολιάζει το Reuters, o Τσίπρας εκλέχτηκε το 2015 υποσχόμενος να τερματίσει χρόνια λιτότητας για την Ελλάδα, που επιβλήθηκε από διεθνείς πιστωτές. Αλλά αναγκάστηκε να ανακρούσει πρύμναν ενόψει της προοπτικής της χώρας να πεταχτεί έξω από τη ζώνη του ευρώ και να προωθήσει βαθύτερες μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο μιας τρίτης διεθνούς διάσωσης.

«Η λιτότητα και η πολιτική αναταραχή ακολούθησαν, καθώς η οικονομία συρρικνώθηκε κατά ένα τέταρτο, ωθώντας το ένα τρίτο του πληθυσμού στη φτώχεια και αναγκάζοντας τη μετανάστευση χιλιάδων στο εξωτερικό».

«Η χώρα εξήλθε από το πρόγραμμα διάσωσης την περασμένη εβδομάδα. Η Ελλάδα έλαβε 288 δισ. ευρώ σε οικονομική βοήθεια από το 2010, καθιστώντας τη διάσωση τη μεγαλύτερη στην ιστορία».
Το Reuters προσθέτει ότι ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος οδήγησε την έξοδο της χώρας από το τρίτο σχέδιο διάσωσης, είναι πιθανό να παραμείνει στη θέση του, επικαλούμενο σχετικές πηγές.

Σύμφωνα με το άρθρο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος διαδραμάτισε θεμελιώδη ρόλο στη συμφωνία που έδωσε τέλος σε χρόνια διαμάχης με την ΠΓΔΜ για το όνομά της, αναμένεται επίσης να παραμείνει στο κυβερνητικό σχήμα.

Ο Πάνος Σκουρλέτης, από το σκληρό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι επί του παρόντος υπουργός Εσωτερικών, θεωρείται ευρέως ότι μετακινείται σε ανώτερο ρόλο στο κόμμα (σ.σ γραμματέας) και έξω από το υπουργικό συμβούλιο.

«Οι αλλαγές θα καταστήσουν το κόμμα πιο αποτελεσματικό και γειωμένο, ενώ ο ανασχηματισμός θα κάνει την κυβέρνηση ετοιμοπόλεμη» ανέφερε άλλη πηγή της κυβέρνησης.
Πηγή: skai.gr