Πυρά αντιπολίτευσης για το διάγγελμα Τσίπρα: Οι Έλληνες δεν είναι λωτοφάγοι

Τα πυρά της αντιπολίτευσης συγκέντρωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για το διάγγελμά του από την Ιθάκη και το μεταμνημονιακό αφήγημα που επιχείρησε να εκπέμψει στην κοινή γνώμη. «Εδώ καράβια χάνονται βαρκούλες αρμενίζουν» σχολίασε δηκτικά το ΚΚΕ. «Νέα αρχή και ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι πράγματα ασύμβατα» αναφέρει Το Ποτάμι. Για «τεχνητό success story» μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ και πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Οι ανακοινώσεις των κομμάτων αναλυτικά:


«Εδώ καράβια χάνονται βαρκούλες αρμενίζουν» 

«Με το σημερινό του διάγγελμα, που θύμισε τη λαϊκή ρήση "εδώ καράβια χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουν", ο πρωθυπουργός προσπαθεί να κρύψει ότι η δήθεν "νέα εποχή" βασίζεται πάνω στα "αποκαΐδια" των δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας» αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ για τις δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα στην Ιθάκη, προσθέτοντας ότι «η επόμενη μέρα θα είναι η συνέχεια της προηγούμενης, αφού θα είναι εδώ οι εκατοντάδες μνημονιακοί νόμοι, η αυστηρή εποπτεία της ΕΕ, τα ματωμένα πλεονάσματα, η εργασιακή ζούγκλα, η φοροληστεία, η υποβάθμιση κάθε πτυχής της ανθρώπινης ζωής. Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο ελληνικός λαός, όση κοροϊδία κι αν επιστρατεύσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε όσους θεατρινισμούς κι αν καταφύγει ο κ. Τσίπρας».

«Η κυβέρνηση δε δεσμεύεται για την κατάργηση ούτε ενός μέτρου που επιβλήθηκε στο λαό με τα μνημόνια. Αντίθετα, δεσμεύεται σε όλους τους τόνους ότι οι αναδιαρθρώσεις θα συνεχιστούν, ότι δε θα υπάρχει καμιά επιστροφή στο παρελθόν, εννοώντας ουσιαστικά ότι ο λαός θα πρέπει να ξεχάσει όλα όσα έχασε και να συμβιβαστεί με τα ψίχουλα και τα εφάπαξ βοηθήματα. Αυτή είναι άλλωστε και η εντολή του κεφαλαίου, όπως επίσης και των εταίρων της κυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ, που από τη μια μεριά δίνουν τα εύσημα στην κυβέρνηση για τη βρώμικη αποστολή που έφερε σε πέρας, από την άλλη μεριά προεξοφλούν τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής. Την προώθηση αυτής της πολιτικής θα αξιολογούν οι "αγορές" και οι "επενδυτές", για να δείχνουν εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία» αναφέρει η ανακοίνωση .
 
«Η "μνημονιακή" πραγματικότητα που περιέγραψε ο πρωθυπουργός, η φτώχεια, η ανεργία, η καταστολή, η διαφθορά, τα προκλητικά κέρδη για το κεφάλαιο είναι η βαρβαρότητα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, είναι ο πυρήνας και της δικής του πολιτικής, που συνέχισε με συνέπεια την πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αυτή η στρατηγική ταύτιση δεν κρύβεται, όσο κι αν το επιδιώκουν και οι μεν και οι δε, με ψευτοδιλήμματα για "αντιδεξιά - αντισύριζα μέτωπα", για "πρόοδο-συντήρηση", που θυμίζουν "ξαναζεσταμένη σούπα" του χρεοκοπημένου δικομματισμού» σημειώνει το ΚΚΕ.
 
«Καμία εμπιστοσύνη, καμία αυταπάτη. Καθαρή έξοδος για το λαό σημαίνει κατάργηση των μνημονιακών νόμων, αναπλήρωση των απωλειών, ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών» υπογραμμίζει το ΚΚΕ, καταλήγοντας στην ανακοίνωσή του «ο λαός, οι εργαζόμενοι δεν είναι "λωτοφάγοι" και δε θα ταχθούν ούτε με τη Σκύλλα ούτε με τη Χάρυβδη. Ας επιλέξει ο κ. Τσίπρας με ποιο από τα δύο τέρατα θέλει να παραλληλίσει την κυβέρνησή του. Εμείς θα επιλέξουμε τη δική μας "Ιθάκη", που μας δίνει το ωραίο ταξίδι του αγώνα, για τη ζωή και το μέλλον που μας αξίζει! Αυτή η "Ιθάκη" σίγουρα "δε θα μας γελάσει"».
 
«Νέα αρχή και ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι πράγματα ασύμβατα»

«Νέα αρχή και ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι πράγματα ασύμβατα» σχολιάζει από την πλευρά του Το Ποτάμι. «Οι Έλληνες όντως δεν είναι λωτοφάγοι. Θυμούνται πώς πολιτεύθηκε ο κ. Τσίπρας από την αρχή της κρίσης. Θυμούνται τις συνωμοσιολογικές θεωρίες του για τις αιτίες. Θυμούνται τους ατελείωτους καταλόγους με τις ψεύτικες υποσχέσεις του. Θυμούνται ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ διαδήλωναν μαζί στις πλατείες, πλάι πλάι με φασίστες και μπαχαλάκηδες. Και ξέρουν κυρίως ότι η τυχοδιωκτική διακυβέρνηση του '15 φόρτωσε στη χώρα άλλο ένα μνημόνιο και ζημιά πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων» σημειώνει η Σεβαστουπόλεως, και προσθέτει:

«Ξέρουν ότι είμαστε δεσμευμένοι για πολλές δεκαετίες να παράγουμε πρωτοφανή πλεονάσματα χωρίς να έχουμε τον έλεγχο της δημόσιας περιουσίας μας για τα επόμενα 99 χρόνια. Όλα αυτά έχουν την υπογραφή του κ. Τσίπρα και των υπουργών του. Το κομματικό κράτος, η διαφθορά, οι ανισότητες που καλλιέργησαν κατ' εποχές όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν από την μεταπολίτευση και μετά, δεν μειώνουν στο ελάχιστο τις ευθύνες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Αντίθετα τις πολλαπλασιάζουν γιατί τα λάθη ήταν γνωστά και αυτοί, αντί να τα αποφύγουν, τα αντέγραψαν». 

«Οι μέρες αυτές θα μπορούσαν να σηματοδοτούν πράγματι μια νέα αρχή. Αλλά αυτό θα προϋπέθετε ειλικρίνεια, σοβαρότητα, εργατικότητα, σχέδιο, όραμα, και ανοιχτό μυαλό. Στοιχεία που δυστυχώς για την χώρα είναι ασύμβατα με την διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» σημειώνει Το Ποτάμι.

«Κανένα ουσιώδες βήμα για ανάκαμψη της οικονομίας»

Γίνονται σήμερα κάποιοι εορτασμοί για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Βέβαια, το πένθος από τους νεκρούς της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι δεν επιτρέπει ούτε θριαμβολογίες ούτε πανηγυρισμούς. Και η πραγματικότητα είναι πιο ζοφερή από αυτή που παρουσιάζουν οι κυβερνόντες αναφέρει η Ένωσης Κεντρώων. 

Καταρχάς το 2009 ο Κώστας Καραμανλής χρειαζόταν συναίνεση για να προχωρήσει κάποιες μεταρρυθμίσεις, δείλιασε και έκανε πίσω. Τότε υπήρχε ο Γιώργος Παπανδρέου που έλεγε ψέματα ότι λεφτά υπάρχουν. Το 2014 υπήρχε ένας Σαμαράς που έλεγε και αυτός ψέματα ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια, αλλά υπήρχε ένας Τσίπρας που έσκιζε και αναθεμάτιζε τότε τα μνημόνια, δηλαδή ένας διχασμός μέσα στην πολιτική μας ζωή και κάποιες αλληλοκατηγορίες από τα κόμματα που εμπόδισαν την συναίνεση. Έτσι έχουν περάσει οκτώ χρόνια χωρίς να έχουμε κάνει κανένα ουσιώδες και αποτελεσματικό βήμα για ανάκαμψη της οικονομίας. Και σήμερα ακόμη βαδίζουμε σε λίγες ημέρες στη ΔΕΘ και πάνε να πολώσουν το κλίμα και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ. Η ΝΔ λέει ότι εκείνη έχει τις λύσεις με φοροαπαλλαγές και επενδύσεις, ο δε Τσίπρας θα δώσει στον κόσμο ελεημοσύνη με χρήματα, θα αυξήσει λέει τον κατώτατο μισθό. Πάλι βασίζονται στο ότι η μισή Βουλή λέει τους άλλους μισούς άχρηστους και προδότες.

Η Ένωση Κεντρώων εισήλθε στη Βουλή τον Σεπτέμβριο του 2015 και κάναμε μεγάλο αγώνα για να περάσουμε σε αυτή τη Βουλή το πνεύμα συναίνεσης, συνεργασίας και συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων. Δεν ήταν όμως αποτελεσματικό και εύκολο να το πετύχουμε γιατί είχαμε να κάνουμε με τους εγωισμούς του κ. Τσίπρα και του κ. Μητσοτάκη και το ΠΑΣΟΚ μένει και αυτό στην παλιά σχολή κάποιων ξοφλημένων και αποτυχημένων που τους παρουσιάζει ότι έχουν μέλλον, ενώ από όλο τον κόσμο, από όλη την Ελλάδα λένε ότι αυτοί έχουν καταδικαστεί στην συνείδηση του κόσμου.

Η Ένωση Κεντρώων επιδιώκει και θα επιμείνει στο θέμα της συναίνεσης και θα πρέπει ο λαός να τιμωρήσει και το ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ στις επόμενες εκλογές και μια αυξημένη δύναμη βουλευτών της Ένωσης Κεντρώων να επιβάλλει πια την συναίνεση. Με τους εννέα βουλευτές που είχαμε και το 4% που συγκεντρώσαμε δεν μπορούσαμε να το επιβάλλουμε. Με την αυξημένη όμως κοινοβουλευτική δύναμη που θα δώσει ο λαός στην Ένωση Κεντρώων θα το πετύχουμε και τότε δεν θα πανηγυρίζουμε, αλλά σεμνά θα λέμε ότι προσφέραμε στον τόπο αυτό που προσδοκά ο λαός μας.

«Τεχνητό success story»

«Η Ιθάκη είναι η αρχή του τέλους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» δήλωσε από πλευράς του, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
«Σήμερα ο κ. Τσίπρας ξεπέρασε και τον εαυτό του. Επικοινωνιακή προπαγάνδα με έναν διχαστικό λόγο χωρίς όριο. Το τεχνητό success story του κ. Τσίπρα δεν πείθει πλέον κανέναν. Πράγματι, όπως είπε ο πρωθυπουργός, δεν θα γίνουμε λωτοφάγοι. Δεν θα ξεχάσουμε τις ομολογημένες αυταπάτες από τον κ. Τσίπρα που έφεραν το τρίτο μνημόνιο και όλα τα δυσβάσταχτα μέτρα αυτής της τριετίας» τόνισε ο κ. Θεοχαρόπουλος. 

Η αυταπάτη όμως, πρόσθεσε, σήμερα μετατράπηκε σε πολιτική απάτη. Με την υπογραφή του ο κ. Τσίπρας δέσμευσε την χώρα σε δογματικά μέτρα λιτότητας για όλα τα επόμενα χρόνια και την ίδια ώρα μιλάει για έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια. Μίλησε δε για τις παθογένειες του ελληνικού πολιτικού συστήματος, που η ίδια η κυβέρνησή του όμως καθημερινά διευρύνει. Μίλησε και για κυνισμό, κοιτώντας μάλλον τον καθρέφτη του και όχι την κάμερα.

«Από τη φιέστα του Ζαππείου στο επικοινωνιακό σόου της Ιθάκης χωρίς το ντεκόρ του ακροδεξιού συγκυβερνήτη του, Πάνου Καμμένου. Η Ιθάκη όμως είναι η αρχή του τέλους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» κατέληξε ο κ. Θεοχαρόπουλος.
Πηγή: skai.gr