ITAR TASS: Τέλη Σεπτέμβρη φεύγει από τη Μόσχα ο ανακληθείς έλληνας πρέσβης

Το φθινόπωρο, πιθανότατα στα τέλη Σεπτεμβρίου, θα αποχωρήσει από τη Μόσχα ο Έλληνας πρέσβης στη Ρωσία Ανδρέας Φρυγανάς επιμένει το ρωσικό πρακτορείο ΙTAR TASS, επικαλούμενο μάλιστα ελληνική διπλωματική πηγή.

«Δεν υπάρχει ακόμη συγκεκριμένη ημερομηνία για την επιστροφή του πρέσβη στην Ελλάδα» ανέφερε η πηγή σύμφω να με το πρακτορείο. «Είναι πιθανό να εγκαταλείψει τη Ρωσία το φθινόπωρο, στα τέλη Σεπτεμβρίου» πρόσθεσε. 

Το TASS υπενθυμίζει ότι «την περασμένη εβδομάδα, μια ελληνική διπλωματική πηγή ανέφερε στο πρακτορείο ότι ο Φρυγάνας ανακλήθηκε στην Αθήνα, και ότι θα αντικατασταθεί από νέο πρέσβη». To ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε διαψεύσει την πληροφορία αυτή. 

Στις 11 Ιουλίου δημοσιοποιήθηκε η είδηση ότι η Αθήνα αποφάσισε να απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες και να απαγορεύσει σε δυο άλλους να εισέλθουν στη χώρα με την κατηγορία ότι παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας και υπονομεύουν την εθνική ασφάλεια της Ελλάδας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επιβεβαίωσε αργότερα τις πληροφορίες σχετικά με την απέλαση των ρώσων διπλωματών.

Αντιδρώντας στις 6 Αυγούστου, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι κάλεσε τον Έλληνα πρέσβη να του παραδώσει νότα σχετικά με τα αντίποινα της Μόσχας μετά την απέλαση των Ρώσων διπλωματών. Στο πλαίσιο των αντιποίνων, δύο Έλληνες διπλωμάτες αποχώρησαν από τη ρωσική πρωτεύουσα το περασμένο Σαββατοκύριακο. 

Σαν ειλημμένη απόφαση παρουσίαζε εξάλλου το Σάββατο το ρωσικό πρακτορείο Sputnik την αντικατάσταση του πρέσβη της Ελλάδας στη Μόσχα, κάνοντας μάλιστα λόγο για ανάκληση του διπλωμάτη τις «επόμενες ημέρες».

Πηγή: skai.gr