Κλείσιμο

Τσίπρας: Όχι κάλπες στα αποκαΐδια. Το νέο πλαίσιο πολιτικής προστασίας

Ο Αλέξης Τσίπρας από το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε το τέλος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και την παράλληλη σύσταση νέου ενιαίου φορέα υπό το υπουργείο Εσωτερικών.

Η ΓΓΠΠ αντικαθίσταται από την Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών επικεφαλής της οποίας θα ορίζεται μέσα από διαδικασία την ευθύνη της οποίας θα έχει ανεξάρτητη αρχή. Την έγκριση στον διορισμού του επικεφαλής της συγκεκριμένης υπηρεσίας θα δίνει η Επιτροπή των Προέδρων της Βουλής.

Παράλληλα ο Πρωθυπουργός τόνισε πως οι πόροι για την δημιουργία, την στελέχωση και τον εκσυγχρονισμό της νέας υπηρεσίας προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, έχουν ήδη εξασφαλιστεί από τον Υπουργείο Οικονομικών και φθάνουν τα 500 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται πως στη νέα υπηρεσία υπάγονται και όλες οι διαθέσιμες μονάδες των ενόπλων δυνάμεων.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την συστράτευση στην συγκεκριμένη προσπάθεια όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας από τις οποίες ζήτησε να σταματήσουν να ζητούν "κάλπες πάνω από τα αποκαΐδια". 

Σημειώνεται πως ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως για την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι έχει ζητήσει από το Διεθνές Κέντρο Παρατήρησης Πυρκαγιών να συνταχθεί έκθεση για τα αίτια της τραγωδία και τόνισε πως υπάρχει αρχικά συμφωνία συνεργασίας με την συγκεκριμένη ανεξάρτητη αρχή.

Αναλυτικά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του σημείωσε:

Έχει μείνει ένα βαθύ τραύμα σε όσους έχουν την πολιτική και επιχειρησιακή ευθύνη να διασφαλίζουμε την ζωή και την περιουσία του κάθε πολίτη. Είμαστε υποχρεωμένοι όχι μόνο να συνεχίσουμε αλλά να σκύψουμε βαθιά και προσεκτικά όχι μόνο για να διδαχθούμε αλλά και να διορθώσουμε κενά και παραλείψεις.

Ξέρω πως στον καθένα που έδωσε η μάχη με τη φωτιά υπάρχει ένα βασανιστικό ερώτημα «μήπως μπορούσαμε να κάνουμε κάτι παραπάνω και δεν το κάναμε;» μία ανθρώπινη τραγωδία δεν προσφέρεται για τέτοια επιπόλαια και ιδιοτελή προσέγγιση. Έχει να κάνει όμως και με το αίσθημα ευθύνης που διακατέχει τον καθένα μας και ιδιαίτερα τους αστυνομικούς και πυροσβέστες που επιχειρούσαν εκείνη την ημέρα.

Οφείλουμε να εργαστούμε με αδιάβλητες διαδικασίες και πρόσωπα. Οφείλουμε να πούμε και ένα μεγάλο όχι στις απόπειρες να ενοχοποιηθούν εκείνου που έδωσαν την μάχη, που ήταν εκείνο το βράδυ στην πρώτη γραμμή και έζησαν την τραγωδία και τον πόνο. Ούτε οι πυροσβέστες ούτε οι αστυνομικοί θα έπρεπε να μπαίνουν στο στόχαστρο μίας φθηνής και μακάβριας πολιτικής αντιπαράθεσης. Το σημαντικό σήμερα δεν είναι να βρούμε εξιλαστήρια θύματα αλλά να διερευνήσουμε τα αίτια της τραγωδίας και να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην επαναληφθεί μία τέτοια καταστροφή, όχι να ζητάμε κάλπες επάνω στα αποκαΐδια.

Επικοινώνησα με το Διεθνές Κέντρο Παρατήρησης Πυρκαγιών να κι ζήτησα την συγκρότηση επιτροπής που θα έχει στόχο την διερεύνηση τις αιτίες της τραγωδίας, αντικειμενικά και αδιάβλητα. Ζήτησα να εκπονηθεί μία έκθεση για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να ακολουθήσουμε.

Ο κ. Γκολντάμερ επικεφαλής της επιτροπής δέχθηκε την πρότασή μου και τον ευχαριστώ για αυτό. Ο λόγος που επιλέχθηκε αυτή η λύση είναι για να μην υπάρξει η παραμικρή υπόνοια εξάρτησης. Συμφωνήσαμε στην Επιτροπή να συμμετέχουν και Έλληνες επιστήμονες δικής τους επιλογής. Δεσμεύομαι πως η Επιτροπή θα λάβει όλη την απαραίτητη υποστήριξη από την πλευρά μας.
Τίποτα να μην ξεχαστεί, τίποτα να μην κουκουλωθεί όλα να διερευνηθούν σε βάθος με τρόπο σοβαρό και υπεύθυνο, όχι με επιλεκτικά ρεπορτάζ, διαστρεβλώσεις και λόγια του αέρα.

Θα ήθελα να καλέσω το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να στηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία και σε ότι αφορά την δέσμη μέτρων που προχθές ανακοινώσαμε για την ενδημική οικιστική αυθαιρεσία να αφήσουμε κατά μέρους την άγονη και μίζερη προσπάθεια αποποίησης ευθυνών για την νοοτροπία που καλλιεργήθηκε και επικρατεί εδώ και δεκαετίες. Να συστρατευθούμε με ειλικρίνεια ώστε να μπει μία τάξη που αποτελεί διαρκή κίνδυνο για την δημόσια ασφάλεια.

Σήμερα εδώ απέναντι σε ανθρώπους του καθήκοντος και είμαι εδώ για να ανακοινώσω το σχέδιό μας για την ριζική αναβάθμιση του μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας, ώστε ποτέ πια να μην υπάρξει το κρίσιμο ερώτημα για το ένα κάναμε όσα μπορούσαμε. Όσα πρέπει να κάνουμε πρέπει να είναι από την αρχή γνωστά και να απορρέουν από έναν γρήγορο και αποτελεσματικό μηχανισμό.

Ένα από τα συμπεράσματα της τραγωδίας στο Μάτι είναι ότι το σύστημα διαχείρισης εκτάκτων αναγκών έχει κλείσει τον κύκλο του και είναι απαραίτητη η αναδιάρθρωσή του ώστε να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις νέες προκλήσεις. Αποφασίζουμε λοιπόν λαμβάνοντας υπ’ όψη την τοπική αλλά και διεθνή εμπειρία την δημιουργία μίας νέας δομής που θα είναι ενιαίος φορέας και δεύτερον θα υιοθετεί τα πιο σύγχρονα και παραγωγικά στοιχεία από την Ευρώπη αλλά και τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Η κεντρική ιδέα του ενιαίου φορέα για τις έκτακτες ανάγκες ενοποιεί όλους τους διαθέσιμους επιστημονικούς, ανθρώπινους πόρους και τα συνδέει με την πολιτική απόφαση τόσο στην πρόληψη όσο και στην επιχείρηση και την αποκατάσταση. Ο ενιαίος φορέας έχει την απόλυτη ευθύνη του επιχειρησιακού συντονισμούς όλων των φορέων σε όλες τις φάσεις τόσο σε πρόληψη όσο και σε αποκατάσταση.

Το μοντέλο είναι ενιαίο ανεξάρτητα από το μέγεθος, την κρίση ή την τοποθεσία.
Προχωράμε στις εξής παρεμβάσεις: η σημερινή ΓΓΠΠ καταργείται και αντικαθίσταται από την Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων αναγκών η οποία υπόκειται στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Επικεφαλής θα τοποθετηθεί διοικητής ο οποίος θα είναι πρόσωπο εγνωσμένης εμπειρίας και επάρκειας. Η επιλογή θα γίνει διαφανώς και αξιοκρατικά αφού θα γίνει από ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων και θα κυρώνεται από την επιτροπή Προέδρων της Βουλής. Συστήνεται συμβούλιο επιστημόνων που εμπλέκονται στις φυσικές καταστροφές, Δημόκριτο Εθνικό Αστεροσκοπείο, Ελληνικό Οργανισμό Διαστήματος, κλπ.

Στη δομή της υπηρεσίας και στο υψηλότερο επίπεδο στο πλευρό το Διοικητή συγκροτείται διαρκές επιτελείο διοίκησης από την πυροσβεστική, ΕΚΑΒ, αστυνομία, λιμενικό, ΓΕΝ, ΓΕΣ, δασική υπηρεσία κλπ. Βασική καινοτομία είναι η συντεταγμένη αξιοποίηση των μέσων και του προσωπικού και των ενόπλων δυνάμεων. Η νέα υπηρεσία θα ενσωματώσει στην πολιτική προστασία και τον εθελοντισμό που υπακούει σε κανόνες και συγκεκριμένη λειτουργική βοήθεια. Η διαδικασία απαιτεί σύστημα πιστοποίηση εθελοντών.

Ένα ακόμη βήμα είναι η κατάρτιση εθνικού συστήματος διαχείρισης εκτάκτων αναγκών. Ενδυναμώνουμε τον θεσμό των διοικητών συμβάντος. Για την χρηματοδότηση του προγράμματος το υπουργείο οικονομίας έχει ήδη ολοκληρώσει τον πρώτο γύρω επαφών με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχουμε διασφαλίσει την πλήρη κάλυψη των αναγκών με πόρους από το ΕΣΠΑ και το Εθνικό Πρόγραμμα δημοσίων Επενδύσεων που θα φτάσουν τα 500 εκατ. ευρώ.


Δεσμεύομαι πως είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε τόλμη και υπευθυνότητα σε όλες τις μεγάλες τομές που απαιτούνται ώστε να διορθώσουμε τις στρεβλώσεις και να εκσυγχρονίσουμε τις κρατικές δομές για ένα κράτος που θα βρίσκεται δίπλα στο πολίτη και όχι απέναντι. Εκεί θα κριθούμε και κρινόμαστε καθημερινά και όχι από την μαύρη πολιτική επικοινωνία όσων εμπλέκουν τον πόνο με την πολιτική σκοπιμότητα. Η κριτική πρέπει αν είναι καλοπροαίρετη και την χρειαζόμαστε».
Πηγή: skai.gr