Μητσοτάκης: Εκλογές στις 20 Αυγούστου αντί για φιέστες καθαρής εξόδου (vid)

Την ανάγκη επανεκκίνησης της χώρας, με τον πρωθυπουργό να προκηρύττει στις 20 Αυγούστου εκλογές, αντί για φιέστες για την έξοδο από το μνημόνιο, επισημαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση άθλια απόπειρα επικοινωνιακής διαχείρισης της τραγωδίας στο Μάτι και αποτυχία καθαρής εξόδου από το μνημόνιο.

Σε συνέντευξή του στην Athens Voice, ο πρόεδρος της ΝΔ δηλώνει  ότι ο λαός πρέπει να αποφασίσει για το πώς και με ποιον τρόπο και με ποιους πρέπει να πορευτούμε στο μέλλον. «Και σήμερα, εδώ που βρισκόμαστε, όλοι αναγνωρίζουν ότι η χώρα χρειάζεται μία επανεκκίνηση. Restart, για να χρησιμοποιήσω και τη γλώσσα της νέας γενιάς. Ένα πολιτικό restart που μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από εκλογές» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπολύει μύδρους κατά της κυβέρνησης, και του Αλέξη Τσίπρα προσωπικά για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, κάνοντας λόγο για κυνισμό και άθλια απόπειρα επικοινωνιακής διαχείρισης μιας μεγάλης τραγωδίας. 

Ο κ. Μητσοτάκης τονίζει ότι «και για αυτό  υπάρχουν ευθύνες. Και οι ευθύνες θα διερευνηθούν από τη Δικαιοσύνη. Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Θα αποδοθούν. Οι πολιτικές ευθύνες όμως είναι εδώ, και αυτό το οποίο, σας λέω, ενοχλεί ακόμα περισσότερο, είναι ότι όσο αυξάνει το διαζύγιο που παίρνει ο κύριος Τσίπρας με την κοινωνία, τόσο εντείνεται η αλαζονεία του. Και αυτό είναι ασυγχώρητο».

Ο πρόεδρος της ΝΔ δηλώνει δε ότι δεν αντιλαμβάνεται την αφηρημένη ανάληψη πολιτικής ευθύνης από τον Πρωθυπουργό. «Τι σημαίνει ‘’αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη;’’ Όταν την ανέλαβε, δεν έκανε απολύτως τίποτα» δηλώνει χαρακτηριστικά. 

«Τα αισθήματα, τα οποία μου προκάλεσε αυτή η τραγωδία, ήταν πάρα πολύ έντονα. Ένα μεγάλο γιατί. Γιατί έπρεπε να γίνει αυτό; Γιατί τόσοι άνθρωποι έχασαν -κατά την άποψή μου τελείως άδικα- τη ζωή τους;» διερωτάται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Και σήμερα ακόμα δεν έχουμε επίσημο κατάλογο νεκρών, να μπορέσουμε να τους πενθήσουμε, να τους θρηνήσουμε, όπως τους αρμόζει. Είναι βαθιά προσβολή, ξέρετε, στην μνήμη των νεκρών (…) Το ελάχιστο, το οποίο μπορούμε να κάνουμε είναι να τους καταγράψουμε και να τους τιμήσουμε μετά, όπως τους αξίζει» σημειώνει ο πρόεδρος της ΝΔ.
 
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «είναι και ο κυνισμός και η άθλια απόπειρα επικοινωνιακής διαχείρισης μιας μεγάλης τραγωδίας. Αντί κάποιοι να σκύψουν το κεφάλι, να συναισθανθούν αυτό το οποίο έγινε, το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να κουνήσουν το δάκτυλο, να επιρρίψουν ευθύνες σε άλλους, στους αυθαιρετούχους, στους πολίτες, οι οποίοι κάηκαν, στους ίδιους τους νεκρούς. Και να πουν ότι εμείς δεν φταίμε για τίποτα, διότι όλα αυτά είναι παθογένειες 40 ετών».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθυμίζει δε, ότι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ήταν αυτός που έδωσε την εντολή να κατατεθεί η τροπολογία τότε, που φέρει και την υπογραφή των αρμοδίων υπουργών, για την αναστολή των κατεδαφίσεων. Κάνει λόγο για επικοινωνιακή φιέστα στο Λαύριο, ούτε καν στο Μάτι, στο Λαύριο, 30 χιλιόμετρα μακριά από το Μάτι, χαμόγελα και χαριεντισμούς. Είναι ντροπή και είναι θλιβερό το θέαμα, για άλλη μια φορά.
 
«Ο Τσίπρας κυβερνάει 3,5 χρόνια. Αν είχε πραγματική διάθεση, θα είχε αντιμετωπίσει το υπαρκτό αυτό πρόβλημα πολύ πιο νωρίς. Μιλάτε σε έναν άνθρωπο, ο οποίος εδώ και μια δεκαετία -γιατί ασχολούμαι πολλά χρόνια με το θέμα αυτό- έχει πει δημόσια ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, σε αιγιαλούς, σε ρέματα, σε αναδασωτέες εκτάσεις. Παραβιάζει, λοιπόν, ο κ. Τσίπρας ανοικτές θύρες. Το ερώτημα είναι, γιατί δεν το έκανε, 3,5 χρόνια; Και τι μάθαμε τελικά και σήμερα από αυτήν την τραγωδία;» διερωτάται. 



Αφήνει αιχμές μάλιστα για την επιλογή Ταφύλλη στη θέση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας. «Ξέρετε τι θα περίμενα από τον κ. Τσίπρα; Στην κρίσιμη θέση του Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας να κάνει πραγματικά μια προσπάθεια να επιλέξει -αν είναι δυνατόν και με διακομματική συναίνεση- ένα πρόσωπο αναγνωρισμένου κύρους και επιχειρησιακής επάρκειας. Αντ’ αυτού, επέλεξε ένα κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο μάλιστα έχει ένα γκρίζο παρελθόν σε εξοπλιστικά προγράμματα. Έμαθε άραγε τίποτα ο κ. Τσίπρας από όλα αυτά τα τραγικά τα οποία έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες; Φοβάμαι πως όχι. Άρα, τα κροκοδείλια δάκρυα και η δήθεν προσπάθεια να μας πει ότι κάτι αλλάζει, δεν επιβεβαιώνεται από τις ίδιες τις επιλογές τις οποίες κάνει» επισημαίνει.
 
«Διευκολύνσεις σε καταδικασμένους τρομοκράτες» 


Όσον αφορά τη μεταγωγή Κουφοντίνα από τις φυλακές Κορυδαλλού σε αγροτικές φυλακές  ο πρόεδρος της ΝΔ κάνει λόγο για διευκολύνσεις σε τρομοκράτες.  «Εδώ και τρία χρόνια ισχυρίζομαι με στοιχεία ότι η κυβέρνηση αυτή κάνει ό,τι μπορεί για να διευκολύνει καταδικασμένους τρομοκράτες, κατά συρροή δολοφόνους, ικανοποιώντας αργά, αλλά σταθερά όλα τους τα αιτήματα» σημειώνει.
 
«Το μόνο που θα σας πω είναι ότι οι καταδικασμένοι τρομοκράτες πρέπει να βρίσκονται σε φυλακές υψίστης ασφάλειας. Και εκεί θα βρεθούν εφόσον ο ελληνικός λαός μας εμπιστευθεί την διακυβέρνηση του τόπου. Αμετανόητοι καταδικασμένοι τρομοκράτες. Ο κύριος Κουφοντίνας έχει δολοφονήσει 11 ανθρώπους. Έχει καταδικαστεί σε 11 φορές ισόβια. Δεν έχει ζητήσει ποτέ καμία συγγνώμη και παραμένει σήμερα ο ιδεολογικός καθοδηγητής της επόμενης γενιάς τρομοκρατών. Και αυτόν τον άνθρωπο η κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας, - για αυτό σε αυτόν τελικά καταλήγουν όλα - τον έστειλε στις αγροτικές φυλακές Βόλου για να κάνει έτσι πιο χαλαρή την παραμονή του» αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης. 
 
«Αναίτια παράταση της κρίσης για μια τουλάχιστον τριετία» 


Σε ό,τι αφορά την οικονομία, ο πρόεδρος της ΝΔ δηλώνει ότι η χώρα βγαίνει μόνο τυπικά από το τρίτο μνημόνιο και δεν υπάρχει καθαρή έξοδος.  «Βγαίνει η χώρα από τα μνημόνια, όπως βγήκαν άλλες χώρες που ήταν σε μνημόνια, όπως η Πορτογαλία, η Κύπρος, η Ιρλανδία; Η απάντηση είναι όχι. Γιατί δεν βγαίνει από τα μνημόνια; Διότι δεν υπάρχει καθαρή έξοδος. Διότι υπάρχουν προψηφισμένα μέτρα, μειώσεις συντάξεων, μείωση του αφορολόγητου και υπάρχει και ένας αυστηρός μηχανισμός εποπτείας που θα μας συνοδεύει για πολλά χρόνια ακόμα. Και υπάρχουν επίσης δεσμεύσεις για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% τα οποία δυσκολεύουν πάρα πολύ τις δυνατότητες δημοσιονομικών ελιγμών της ελληνικής δημοκρατίας, της χώρας μας. Για ποια έξοδο, λοιπόν, από τα μνημόνια, συζητάμε;» δηλώνει χαρακτηριστικά. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρατηρεί ακόμα ότι η ΔΕΘ δεν μπορεί να σημαίνει και πάλι εξαγγελία παροχών και επιδομάτων από τον πρωθυπουργό μετά από 10 χρόνια κρίσης.

«Αυτό χρειάζεται σήμερα η Ελλάδα; Ή ένα τολμηρό σχέδιο ανασυγκρότησης του κρατικού μηχανισμού, που εμφανώς είναι διαλυμένος, επανεκκίνησης της οικονομίας με τόνωση των ιδιωτικών επενδύσεων; Μια άλλη φιλοσοφία για το πώς είναι οργανωμένος αυτός ο τόπος, οι θεσμοί, το κράτος, η σχέση του κράτους με την οικονομία; Δηλαδή, πιστεύει κανείς ότι πραγματικά μπορεί να κερδίσει λίγο χρόνο ακόμα παραμονής στην εξουσία ή κάποιους πόντους στις δημοσκοπήσεις εξαγγέλλοντας σήμερα ένα νέο πλαίσιο παροχών; Ευκαιρίες χρειάζονται οι νέοι άνθρωποι, να δημιουργήσουν και να μπορέσουν να αναπτύξουν την δική τους προσωπικότητα, τα σχέδιά τους για το μέλλον, να γυρίσουν άνθρωποι πίσω από το εξωτερικό. Και αυτό θα γίνει μόνο με ένα σχέδιο τολμηρών, πραγματικά ριζικών αλλαγών όπως αυτές που κατά καιρούς έχω ανακοινώσει. Ένα σχέδιο ανάταξης ολόκληρης της χώρας. Αυτό χρειάζεται η Ελλάδα σήμερα» υπογραμμίζει.
Πηγή: skai.gr