Επιμένει ο Τόσκας ότι δεν έγιναν σοβαρά λάθη στη φωτιά

Υπεραμύνθηκε για μια ακόμα φορά ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη της ανταπόκρισης της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας στην πυρκαγιά στην ανατολική Αττική, αποδίδοντας την πολύνεκρη τραγωδία στα ακραία καιρικά φαινόμενα και στην παράνομη δόμηση.

Σε συνέντευξη στην ΕΡΤ ο Νίκος Τόσκας επανέλαβε την εκτίμησή του ότι δεν έγιναν καθοριστικής σημασίας λάθη σε επίπεδο στρατηγικής.

Παραδέχτηκε ότι μπορεί να βρεθούν πολλά λάθη σε τακτικές επιλογές, όμως υποστήριξε πως δεν υπάρχουν σχέδια ή ενέργειες που θα μπορούσαν να δώσουν λύση στο πρόβλημα της παράνομης δόμησης που διαρκεί «70 χρόνια». Είπε ότι ειδικά στο Μάτι το 50% των οικοδομών χτίστηκε χωρίς άδεια.

Προσέθεσε ότι τα καιρικά φαινόμενα, με ανέμους ισχύος 11 μποφόρ, ήταν «πρωτόγνωρα», με συνέπεια η πύρινη λαίλαπα να φτάσει από το Νταού Πεντέλης έως το παραλιακό Μάτι μέσα σε μιάμιση ώρα.

Υποστήριξε μάλιστα πως η Πυροσβεστική ήταν καλύτερα προετοιμασμένη για την φετινή αντιπυρική περίοδο σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, όμως «υπάρχουν και ανθρώπινα όρια».

Εκκένωση και ευθύνη

Ο κ. Τόσκας αρνήθηκε για μια ακόμα φορά πως ήταν δυνατή η πλήρης εκκένωση του οικισμού Μάτι στο χρονικό περιθώριο που υπήρχε, λέγοντας ότι παγκοσμίως ουδέποτε έχουν απομακρυνθεί 20.000 άνθρωποι εντός 90 λεπτών.

Απέκρουσε επίσης την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για την ενημέρωση που δόθηκε πρωθυπουργό το βράδυ της Δευτέρας, όπου δεν έγινε αναφορά σε νεκρούς παρά το γεγονός ότι υπήρχαν πάμπολλες υπηρεσιακές διαρροές για πολλά θύματα.

Υποστήριξε ότι οι συνέπειες φυσικών καταστροφών δεν είναι άμεσα κατανοητές κι ότι η εικόνα που δόθηκε στον Αλέξη Τσίπρα ήταν «πραγματική», ενώ σχολίασε ειρωνικά πως οι επικριτές του φαίνεται να έχουν «μαντικές ικανότητες».

Όσον αφορά τις πολιτικές συνέπειες, ο αναπληρωτής υπουργός άφησε να εννοηθεί πως δεν προτίθεται να αφήσει την θέση του, με δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός απέρριψε την παραίτησή του την Τρίτη.

Είπε πως σε όλη τη ζωή του έχει μάθει να δίνει «μάχες» και θα συνεχίσει σε αυτήν την γραμμή.
Πηγή: skai.gr