Τσίπρας: Αναλαμβάνω την «πολιτική ευθύνη» για την πολύνεκρη φωτιά

Την «πολιτική ευθύνη» για τις καταστροφικές πυρκαγιές που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 87 ανθρώπων στην ανατολική Αττική ανέλαβε «ενώπιον του ελληνικού λαού» ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως αυτό είναι «αυτονόητο» με δεδομένη την θέση του.

Μιλώντας ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους υπουργούς του να αναλάβουν κι αυτοί την πολιτική ευθύνη, «όσο βαριά κι αν είναι», υποστηρίζοντας πως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν προσπαθεί να υπεκφύγει.

Αν και δεν εξήγησε τι σημαίνει πολιτική ευθύνη, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η προσήλωση της κυβέρνησης στην «αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης» ενδεχομένως οδήγησε στο να μην δοθεί η απαιτούμενη προσοχή σε άλλα προβλήματα – όπως η παράνομη δόμηση – τα οποία εμμέσως πλην σαφώς επέρριψε σε προηγούμενες κυβερνήσεις.

Διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν καρατομήσεις στελεχών της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και άλλων σωμάτων ασφαλείας, και όταν γίνει η αποτίμηση της ανταπόκρισης του κρατικού μηχανισμού η αξιολόγηση δεν θα εστιάσει στο επιχειρησιακό σκέλος της αντιμετώπισης της φωτιάς.

Υποστήριξε πως η στάση του αποτελεί διαφοροποίηση από τους προκατόχους του, τους οποίους κατηγόρησε ότι επέλεγαν να «αποκεφαλίζουν» υφισταμένους τους «την ώρα της μάχης» – πρακτική που χαρακτήρισε «πολιτική δειλία».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως οι έρευνες οδηγούν έως τώρα στο συμπέρασμα ότι πίσω από τις φονικές πυρκαγιές υπήρξαν εμπρησμοί και στάθηκε στην ανάγκη να ενισχυθούν οι άμυνες της πολιτείας, ειδικά με δεδομένο ότι το καλοκαίρι δεν έχει τελειώσει ακόμα.

Όσον αφορά το επόμενο βήμα, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως εφεξής θα δοθεί μεγάλη έμφαση στην κατάρτιση εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης των «στρεβλώσεων» στην οικιστική δόμηση, αν και σημείωσε με νόημα πως οι αυθαιρεσίες σε παραλίες και ρέματα είναι πρόβλημα δεκαετιών.

Στο πλαίσιο αυτό, διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συγκρουστεί με όσους αντισταθούν στην αντιμετώπιση της παράνομης δόμησης. «Αν χρειαστεί να σπάσουμε αυγά» και να «υπάρξουν μπουλντόζες» είπε.

Κάλεσε τους πάντες, περιλαμβανομένης της αντιπολίτευσης, να συμμετάσχουν στην κατάρτιση του σχεδίου.
Πηγή: skai.gr