Κλείσιμο

Τι απαντά η Κομισιόν για τις δηλώσεις Χαν για τα σύνορα με την Αλβανία

Ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν ουδέποτε αναφέρθηκε σε αλλαγή συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, δήλωσε στον ΣΚΑΪ εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μιλώντας σε συνέδριο για την ανάγκη επίτευξης συμφωνιών στα Βαλκάνια, ο κ. Χαν είχε κάνει λόγο για «αναδιάρθρωση συνόρων» εάν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δυο χωρών στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις.

Η εκπρόσωπος τόνισε πως ο επίτροπος αναφερόταν στις διμερείς συνομιλίες για την ανακήρυξη Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών μεταξύ Αθήνας και Τιράνων, που μπορεί να επιτευχθεί μονάχα σε περίπτωση αμοιβαίας συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Στόχος της ελληνικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία είναι να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της στα 12 ναυτικά μίλια, το μέγιστο επιτρεπτό με βάση τη συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, και στη συνέχεια να κηρυχθεί ΑΟΖ στο Ιόνιο Πέλαγος και την Αδριατική Θάλασσα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έχει καταστήσει σαφές πως στις διαβουλεύσεις με τα Τίρανα η Αθήνα δεν δέχεται προς συζήτηση «τσάμικο» ζήτημα.

Επιδιώκει όμως να λύσει το θέμα των μεσεγγυήσεων, δηλαδή αλβανικών περιουσιών που η Ελλάδα έθεσε υπό τον έλεγχο και την προστασία της μετά την κήρυξη του πολέμου από το βασίλειο Ιταλίας-Αλβανίας, το 1940.

Η επίλυση των ελληνοαλβανικών διαφορών είναι καταλυτικής σημασίας για την ομαλή έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι προγραμματισμένο να αρχίσουν τον Ιούνιο του 2019.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης