Τσίπρας μετά τις Πρέσπες:Τα πράγματα στα Βαλκάνια αλλάζουν προς το καλύτερο

Σε αλλαγή των πραγμάτων στα Βαλκάνια επί τα βελτίω, μετά από μία «εξαιρετικά δύσκολη περίοδο», αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβασή του στη Σύνοδο για τα Δυτικά Βαλκάνια που διεξάγεται στο Λονδίνο στο πλαίσιο της Διαδικασίας του Βερολίνου.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ενδεικτικά ότι το 2014 ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε το πάγωμα της διεύρυνσης και ότι η Ευρώπη βίωσε πέραν της οικονομικής κρίσης τη χειρότερη προσφυγική κρίση μεταπολεμικά, η οποία εστιάστηκε στην περιοχή των Βαλκανίων.

Στο  πλαίσιο αυτό, συνέχισε, αναπτύχθηκαν δυνάμεις που ζητούσαν το Grexit, που ζητούσαν τη σμίκρυνση ή τη διάλυση του Σένγκεν, που ζητούσαν την ακύρωση της διεύρυνσης αλλά και της εμβάθυνσης, καθώς και το μονομερές κλείσιμο των συνόρων στη Βαλκανική οδό. 

Βιώσαμε, πρόσθεσε, μια αποτρόπαια απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία καθώς και κρίσεις στην Αλβανία και στην ΠΓΔΜ. 

Σημείωσε, ωστόσο, ότι η αλλαγή επέρχεται με πρωτοβουλίες όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, η Συμφωνία Βουλγαρίας-ΠΓΔΜ, η προσπάθεια επίλυσης ζητημάτων Ελλάδας-Αλβανίας, η επιτυχημένη βουλγαρική προεδρία της ΕΕ και η αναβίωση της Ατζέντας της Θεσσαλονίκης για διεύρυνση της ΕΕ.  

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, είπε ποτέ η χώρα εξήλθε των κρίσεων ακριβώς επειδή επέμεινε ότι η λύση για την οικονομία, το προσφυγικό και την περιφερειακή σταθερότητα δεν είναι ο εθνικισμός, ούτε η αδράνεια και η μετάθεση της λύσης στο μέλλον. 

«Η προάσπιση της αξιοπρέπειας των λαών μας μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τα εργαλεία του διαλόγου, της σκληρής διαπραγμάτευσης και της συνεργασίας, όχι με τον απομονωτισμό και τη μισαλλοδοξία. Η ιστορία μας, πρέπει να αποτελεί βάση για πρόοδο και συνανάπτυξη, όχι να μας παγιδεύει σε αδιέξοδα. 

»Οι δυνάμεις που είχαν τη γραμμή του εθνικισμού το 2014, την έχουν και σήμερα. Αλλά σήμερα ανοίγει μια άλλη προοπτική για την περιοχή μας που πρέπει να εμπνεύσει και την υπόλοιπη Ευρώπη», είπε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια ανέφερε τέσσερις θέμα τις οποίες προτάσσει η Ελλάδα:

.    Μια ολοκληρωμένη πολιτική για την Ευρώπη στο προσφυγικό που να περιλαμβάνει και τις τρεις διαστάσεις του με ισορροπία (την προστασία των εξωτερικών συνόρων, τη συνεργασία με τρίτα κράτη, και το δίκαιο καταμερισμό των βαρών)
.    Την ανάπτυξη περιφερειακών υποδομών μεταφορών και logistics (όπως η δημιουργία ταχέων σιδηροδρομικών συνδέσεων του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης με τα Βαλκάνια ή την ανάπτυξη των λιμανιών Θράκης και Μακεδονίας) 
.    Τη ενίσχυση της ενεργειακής διασύνδεσης (TAP, IGB, Vertical Corridor και τη μονάδα LNG της Αλεξανδρούπολης).
.    Προώθηση της χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά κονδύλια ώστε να δοθούν κίνητρα στους πολίτες. Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός καλωσόρισε απόφαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης να χρηματοδοτηθούν έργα διασυνοριακών υποδομών και διασυνδεσιμότητας προκειμένου να στηριχθεί η Συμφωνία των Πρεσπών.    

Το λόγο πήρε και η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις Φεντερίκα Μογκερίνι, σημειώνοντας την απογοήτευσή της όταν το 2014 στην Υπουργική Σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στη Θεσσαλονίκη δε στάθηκε δυνατό να ανανεωθεί το πνεύμα της Ατζέντας της Θεσσαλονίκης.

«Σήμερα είναι μία άλλη εποχή. Πέρασαν χρόνια αλλά επιτέλους οργανώθηκε η Σύνοδος ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια. Ελπίζουμε να γίνει και στο Ζάγκρεμπ το 2020. Στα Βαλκάνια κάθε μέρα υπάρχει ένα καινούριο πρόβλημα, αλλά κάθε μέρα υπάρχει και μία σοβαρή λύση και σοβαρή προσπάθεια. Καμία φορά περισσότερο και από τα κράτη μέλη της ΕΕ.

«Η συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να είναι έμπνευση για την Ευρώπη. Δεν αρκεί να συγχαίρουμε τον Αλέξη και τον Ζόραν. Χρειάζονται τη διαρκή στήριξή μας για την υλοποίηση αυτής της ιστορικής συμφωνίας», είπε στην παρέμβασή της η κα Μογκερίνι.

Νωρίτερα, στο γεύμα εργασίας των συμμετεχόντων ηγετών, η οικοδέσποινα Τερέζα Μέι καλωσόρισε τον Έλληνα πρωθυπουργό, σημειώνοντας ότι για πρώτη φορά απευθύνθηκε πρόσκληση στην Ελλάδα για συμμετοχή στη σύνοδο.

Μιλώντας από την πλευρά του για την οικονομική προοπτική των δυτικοβαλκανικών χωρών στην οποία εστιάστηκε το γεύμα εργασίας, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη συνδεσιμότητα των χωρών της βαλκανικής και στην προοπτική στενότερης οικονομικής συνεργασίας.

Η δεύτερη συνεδρίαση της ολομέλειας που θα ολοκληρωθεί λίγο μετά τις 5 τοπική, αφορά τα της Διαδικασίας του Βερολίνου. Εκεί θα συζητηθεί και το μέλλον της συμμετοχής της Ελλάδας στη Διαδικασία. Η επόμενη σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στην Πολωνία το καλοκαίρι του 2019.

Ο κ. Τσίπρας είχε επίσης την ευκαιρία για μια φωτογραφία με τον Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ. Τους δύο πλαισίωνε και η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι.

Με το πέρας της συνόδου θα πραγματοποιηθεί διμερής συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη οριστικοποιήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο - skai.gr