Παππάς: Τα μέτρα του 2019 τα ήθελε το ΔΝΤ που δε μετέχει πια στο πρόγραμμα

«Παράθυρο» να μην εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου του 2019 άφησε ανοιχτό ο Νίκος Παππάς, παρότι οι θεσμοί διακηρύσσουν ότι πρόκειται για συμφωνημένο μέτρο

Μιλώντας για τα μέτρα του 2019, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής είπε χαρακτηριστικά ότι αυτά ήταν απαίτηση του ΔΝΤ το οποίο δεν συμμετέχει στο τρίτο πρόγραμμα και αυτό διαμορφώνει και το βάρος των συμβαλλομένων στην επόμενη μέρα.

Ο κ. Παππάς είπε ότι την επόμενο ημέρα μετά τα μνημόνια είναι ξεκάθαρο ότι μπαίνουμε σε μια καινούργια περίοδο, προσθέτοντας ότι η μεταμνημονιακή παρακολούθηση δεν θα αφορά επιτροπεία, προαπαιτούμενα για τη λήψη της δόσης….». «Βεβαίως υπάρχουν οι στόχοι, δεν θα κάνουμε ότι μας κατέβει στο κεφάλι» συνέχισε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ «αλλά τα κλειδιά για το μείγμα των εφαρμοζόμενων πολιτικών περνάνε στην Ελλάδα και αυτό είναι κάτι που θα το καταλάβει και ο κόσμος και οι πολιτικοί μας αντίπαλοι».

Μιλώντας για τη Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ είπε ότι υπάρχει σκεπτικισμός και δεν μπορούμε να είμαστε εφησυχασμένοι, ωστόσο σημείωσε ότι έγιναν βήματα και θα υπάρξει απόφαση θετική εάν ο καθένας σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Πρόσθεσε ότι οι συντηρητικές δυνάμεις στην Ευρώπη, που ενίοτε ρέπουν και προς την ακροδεξιά, είναι ανίκανες να οργανώσουν μια πολιτική απάντηση που θα σέβεται το διεθνές και το ανθρώπινο δίκαιο στο μεταναστευτικό, λέγοντας ότι «θα είχε ενδιαφέρον η ελληνική Δεξιά να συμφωνήσει σε κάτι που θα είναι σε συμφέρον της Ελλάδας». Όσον αφορά τη στάση της Γερμανίδας καγκελαρίου στη Σύνοδο, ο Ν. Παππάς σημείωσε ότι Ελλάδα και Γερμανία έχουν δεχτεί τις μεγαλύτερες πιέσεις στο μεταναστευτικό χαρακτηρίζοντας λογικό χώρες που έχουν υποστεί την πίεση να υψώνουν τους τόνους και να δείχνουν αποτελεσματικά αντανακλαστικά.

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, μιλώντας στο Kοntra, ο κ. Παππάς χαρακτήρισε «φαντασιολογία» τις αναφορές ότι ο πρωθυπουργός αντάλλαξε την επιστροφή των προσφύγων στη Σύνοδο Κορυφής για να πάρει τη μείωση του ΦΠΑ στα νησιά. «Το θετικό από όλη αυτή τη φαντασιολογία είναι ότι κάποιοι παραδέχονται ότι η χώρα κερδίζει (…) σήμερα είναι μια πολύ καλή μέρα για τα νησιά μας» επισήμανε.

Αναφερόμενος στη Νέα Δημοκρατία, ο Νίκος Παππάς σημείωσε πως έχει το πρόβλημα ότι πάλι έχει ματαιωθεί η προσδοκία της για καταστροφή της χώρας. Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ χαρακτήρισε επίσης ανεξήγητη τη στάση της Φώφης Γεννηματά, λέγοντας ότι ήταν λάθος που δεν πήγε στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. «Η κα Γεννηματά έχει κάνει ανεξήγητες επιλογές και στο Μακεδονικό, ανεξάρτητα το πώς τοποθετήθηκαν οι άλλοι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές, και στο χρέος» πρόσθεσε ο Ν. Παππάς, υπογραμμίζοντας ότι τα επιτόκια πέφτουν και ήδη τα αποτελέσματα σε αυτόν τον τομέα, φαίνονται.

Αναφορικά με το Μακεδονικό, ο υπουργός σημείωσε ότι υπάρχει πλειοψηφία στη Βουλή που θα εγγυηθεί ότι θα πάμε στην επόμενη μέρα με τη γείτονα χώρα, προσθέτοντας ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα είναι συμπαγής και πάνω από τους 150. Ανέφερε ότι είναι μοιραίο για την αξιωματική αντιπολίτευση «να μας παρακολουθεί καθώς βγάζουμε τη χώρα από τα μνημόνια και παίρνουμε μέτρα για τους αδυνάτους».

Επίσης, σημείωσε ότι δεν μιλά για εφεδρείες αλλά για έναν διαρκή και θεμιτό στόχο να διευρύνουν τον άξονα στήριξης της πολιτικής της κυβέρνησης.

Τέλος, αναφερόμενος στον διαχωρισμό κράτους - εκκλησίας, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ είπε ότι αυτό είναι κάτι που θα έρθει με τη συνταγματική αναθεώρηση, σημειώνοντας ότι είναι ώριμες οι συνθήκες για να γίνουν οι σχέσεις κράτους - εκκλησίας, πιο λειτουργικές.
Πηγή: skai.gr