Πλέγμα συμμαχιών για το προσφυγικό επιδιώκουν Μέρκελ και Τσίπρας

Τη δημιουργία ενός πλέγματος συμφωνιών και συμμαχιών ανάμεσα στις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις σε ό,τι αφορά το προσφυγικό συμφώνησαν οι ηγέτες της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ελλάδας κατά την τριμερή συνάντηση που είχαν το πρωί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με πληροφορίες.

«Οι χώρες που στηρίζουν την ευρωπαϊκή λύση για τη μετανάστευση και τη προσφυγική κρίση, πρέπει να βρουν ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ τους», δήλωσε σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η ελληνική αποστολή εκτιμά πως στην Σύνοδο αποφεύχθησαν τα χειρότερα, καθώς η ΕΕ κατόρθωσε να απομακρύνει τον κίνδυνο του ντόμινο επαναπροωθήσεων με κλειστά σύνορα και άφησε ζωντανή ελπίδα για την αναθεώρηση του συστήματος του Δουβλίνου για το άσυλο.

Υπενθυμίζεται πως στην χθεσινή ομιλία της στην γερμανική Βουλή, πριν την Σύνοδο Κορυφής, η κ. Μέρκελ εκτίμησε πως δεν θα ήταν δυνατό να βρεθεί ομόφωνα μια οριστική λύση για το προσφυγικό στην συνάντηση των Βρυξελλών, προσθέτοντας πως θα επιδιώξει την συγκρότηση «συμμαχίας των προθύμων».

Η Σύνοδος Κορυφής κατέληξε μεν σε έναν συμβιβασμό για το προσφυγικό, που ουσιαστικά όμως βασίζεται στην εθελοντική προσφορά κρατών-μελών τόσο για την φιλοξενία-καταγραφή των προσφύγων και μεταναστών όσο και για τον μετέπειτα διαμοιρασμό τους.

Αβραμόπουλος: Χωρίς συμφωνία θα άρχιζε το τέλος της Ευρώπης

Εάν δεν υπήρχε συμφωνία μεταξύ των 28 εταίρων στην Σύνοδο θα υπήρχε κίνδυνος να ξεκινήσει «το τέλος της Ευρώπης», καθώς θα υπήρχε ντόμινο εθνικών ενεργειών, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Εκτίμησε πως η συμφωνία των Βρυξελλών θα μειώσει το βάρος που επωμίζεται η Ελλάδα.

Ο επίτροπος σημείωσε πως στόχος είναι πλέον η αναθεώρηση του συστήματος του Δουβλίνου για το άσυλο, διαδικασία που παραμένει «παγωμένη» επί μήνες λόγω των μεγάλων διαφορών ανάμεσα στους εταίρους, με τις κυριότερες ενστάσεις να διατυπώνονται από ανατολικοευρωπαϊκές χώρες.

Σημείωσε ότι στόχος μίας συνολικής μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ είναι η ανάσχεση των ροών προς την Γηραιά Ήπειρο, η συνεργασίας με εταίρους εντός κι εκτός Ευρώπης και η καταπολέμηση των δικτύων διακινητών.
Πηγή: skai.gr