Κλείσιμο

Σχέδιο εκφοβισμού των βουλευτών από ακροδεξιούς καταγγέλλει ο Βούτσης

Σε μία πολιτική παρέμβαση «δημοκρατικής επαγρύπνησης» προχώρησε ο Πρόεδρος της Βουλής, με αφορμή την απόπειρα επίθεσης στο γραφείο του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Κώστα Κατσίκη, εντάσσοντας το περιστατικό σε ένα οργανωμένο σχέδιο εκφοβισμού των βουλευτών και του πολιτικού συστήματος από ακροδεξιές ομάδες και συνδέοντάς το με την πρωτοφανή επίθεση που είχε δεχτεί η Βουλή το βράδυ ψήφισης της πρότασης δυσπιστίας της ΝΔ εναντίον της κυβέρνησης.

Συνομιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο Νίκος Βούτσης κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου να απομονώσουν πλήρως τα ακροδεξιά στοιχεία, που όπως εκτίμησε επιχειρούν να εμποδίσουν την ελεύθερη έκφραση και ψήφο των βουλευτών, ώστε όπως είπε χαρακτηριστικά να μην τους δίνεται οξυγόνο να εκδηλωθούν.

Ο ίδιος, ωστόσο, άφησε και κεκαλυμμένες αιχμές για τη στάση ορισμένων κομμάτων, τονίζοντας εμφατικά ότι η καταδίκη ακροδεξιών και φασιστικών ομάδων πρέπει να είναι απόλυτη και χωρίς συμψηφισμούς, ενώ δεν απέκλεισε την απόπειρα επίθεσης κατά του κ. Κατσίκη να εντάσσεται στο σχέδιο που καταγγέλλει η κυβέρνηση για ανατροπή της υποκινούμενη από επιχειρηματικά συμφέροντα σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη.

«Δυστυχώς είμαστε μάρτυρες φαινομένων, όπου μικρές ολιγάριθμες ομάδες της ακραίας βίας και ακραίας διχαστικής συνθηματολογίας και προσπάθειας εκφοβισμού του πολιτικού συστήματος προς βουλευτές και κόμματα, προσπάθησαν και προσπαθούν – και πρέπει να αποτραπούν - να επιβάλλουν ένα κλίμα φόβου για δικές τους απόψεις», σημείωσε ο κ. Βούτσης, προσθέτοντας πάντως ότι η Δημοκρατία έχει τρόπους να αμύνεται.

Απευθυνόμενος προς τις δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου, υπογράμμισε ότι: «για να μπορούν όλοι οι θεσμικοί παράγοντες να διαμορφώνουν την άποψή τους, πρέπει όλοι να είναι παρών παντού στη χώρα. Δεν είναι απλά καταδικαστέες αυτές οι ενέργειες, αλλά μπορούν και πρέπει να αποτραπούν με ένα βασικό μέσο, την πλήρη και ανεπιφύλακτη αποδοκιμασία κάθε τέτοιου συμβάντος εναντίον οποιουδήποτε και οποιουδήποτε κόμματος. Η πάνδημη αποδοκιμασία από όλες τις δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου κάθε στιγμή, όχι επιλεκτικά, όχι συμψηφιστικά, όχι επιβραβεύοντας απόψεις που οδηγούν σε βίαιες ενέργειες. Αυτή είναι η προειδοποίηση και εκ μέρους μου προς όλους. Μιλάω πολιτικά και εκ μέρους της δημοκρατικής επαγρύπνησης την οποία όλοι πρέπει να έχουμε, γιατί σε τέτοιες δύσκολες πολιτικές περιστάσεις δεν πρέπει να δίνεται το οξυγόνο σε οποιαδήποτε ομάδα ακροδεξιά και φιλοφασιστική να διαμορφώνει μία συνείδηση φόβου».

Ο Πρόεδρος της Βουλής ενέταξε σε αυτή την προσπάθεια δημιουργίας κλίματος εκφοβισμού των βουλευτών και τα πρόσφατα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για μία ομάδα που κινήθηκε με το πρόσχημα ενός συλλόγου φιλάθλων ομάδας, εννοώντας τον ΠΑΟΚ.


Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά
TAGS: Βουλή