Κλείσιμο

Σιγουριά Κοτζιά για έναρξη ενταξιακών κεφαλαίων ως το καλοκαίρι του 2019

Σε συμβιβασμό που θα προβλέπει άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων για την ΠΓΔΜ και την Αλβανία έως το καλοκαίρι του 2019 φαίνεται πως κατέληξαν τα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Ο υπουργός αρνήθηκε τις προγενέστερες πληροφορίες πως οι χώρες που έχουν ενστάσεις, η Ολλανδία, η Γαλλία και η Δανία, μπλόκαραν το άνοιγμα της ενταξιακής διαδικασίας, αν και παραδέχτηκε ότι στο Συμβούλιο διατυπώθηκαν δύο γραμμές. Έως τώρα δεν υπάρχει τοποθέτηση από τις τρεις βορειοευρωπαϊκές χώρες.

«Εξήγησα με πολύ σαφή τρόπο ότι η γεωπολιτική και γεωστρατηγική κατάσταση της περιοχής απαιτεί τη βοήθεια προς αυτές τις δύο χώρες και όχι την αναβολή της. Εξήγησα ότι η εσωτερική κατάσταση σε αυτές τις δύο χώρες απαιτεί σταθερότητα και ασφάλεια και όχι δημιουργία καινούριων προβλημάτων», δήλωσε ο κ. Κοτζιάς, εξερχόμενος από την συνεδρίαση.

Επισήμανε πως τυχόν αναβολή των ενταξιακών συνομιλιών «θα έθετε εν αμφιβόλω την σταθερότητα και την ασφάλεια» ολόκληρης της νοτιο-ανατολικής Ευρώπης, προσθέτοντας πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωρίζει καλά την κατάσταση και τα προβλήματα που υπάρχουν.

Ακόμα κι ο συμβιβασμός για το 2019 πάντως σημαίνει πως τυχόν μετάθεση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων έως το επόμενο καλοκαίρι σημαίνει πως οι ψηφοφόροι της ΠΓΔΜ θα πρέπει να εγκρίνουν την συμφωνία των Πρεσπών στο επικείμενο δημοψήφισμα έχοντας ως αντάλλαγμα μόνο την προοπτική ένταξης.

Ο ΥΠΕΞ άφησε να εννοηθεί πως Παρίσι, Χάγη και Κοπεγχάγη θέλουν την αναβολή της διαδικασίας διότι αντιμετωπίζουν έξαρση φαινομένων λαϊκισμού, όμως τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να καταπολεμηθεί ο λαϊκισμός με την Ευρώπη να κάνει βήματα προς τα πίσω.

Παραδέχτηκε ότι δεν είναι λάθος να δοθεί προτεραιότητα στην εμβάθυνση της ΕΕ, όμως αντέτεινε πως αυτό μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με την διεύρυνση του μπλοκ.
Πηγή: skai.gr
TAGS: ΠΓΔΜ