Αυτά προβλέπει για την αδήλωτη εργασία το νέο νομοσχέδιο του Υπ Εργασίας

Δημοσιεύθηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας το οποίο περιλαμβάνει τις νέες διατάξεις για την αδήλωτη εργασία.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με το άρθρο 5 του νέου νομοσχεδίου το πρόστιμο για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο ανέρχεται στα 10.500 ευρώ.

Όπως αναφέρει το ίδιο άρθρο «Σε περίπτωση υποτροπής του εργοδότη, η οποία διαπιστώνεται εντός τριών (3) ετών από τον πρώτο έλεγχο, το πρόστιμο της παρ. 1, ανά εργαζόμενο, επιβάλλεται προσαυξημένο ως εξής:

α) κατά 100% για την πρώτη μετά την αρχική παράβαση, και
β) κατά 200% για κάθε μεταγενέστερη παράβαση από αυτήν της περ. α΄. που διαπιστώνεται σε έλεγχο διενεργούμενο σε διαφορετική ημερομηνία».

Στο νομοσχέδιο προβλέπονται και εκπτώσεις στο πρόστιμο εάν ο εργοδότης προχωρήσει στην πρόσληψη των αδήλωτων εργαζομένων. Αναλυτικότερα στο άρθρο 6 του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου αναφέρεται πως αν, εντός δέκα εργάσιμων ημερών από την ημέρα του ελέγχου, ο εργοδότης προβεί στην πρόσληψη του εργαζομένου ή των εργαζομένων που διαπιστώθηκαν ως αδήλωτοι με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης, το πρόστιμο μειώνεται ως εξής:

α) στο ποσό των επτά χιλιάδων (7.000) ευρώ, σε περίπτωση πρόσληψης με σύμβαση εργασίας διάρκειας τουλάχιστον τριών μηνών,

β) στο ποσό των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ, σε περίπτωση πρόσληψης με σύμβαση εργασίας διάρκειας τουλάχιστον έξι μηνών, και

γ) στο ποσό των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ, σε περίπτωση πρόσληψης με σύμβαση εργασίας διάρκειας τουλάχιστον ενός έτους.

Σημειώνεται επίσης πως σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο είναι υποχρεωτική η εγγραφή στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» και τον υπό μαθητεία εργαζομένων οι οποίοι δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 17% του συνολικού αριθμού εργαζομένων μίας επιχείρησης και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να είναι περισσότερα από 40 άτομα.

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης περιλαμβάνει για πρώτη φορά άρθρο το οποίο καθορίζει τις υποχρεώσεις προς εργαζομένους από εργολάβους και υπεργολάβους.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 9 «Ευθύνη αναθέτοντος, εργολάβου και υπεργολάβου έναντι των εργαζομένων» αναφέρεται πως αμφότερα τα μέρη (σ.σ εργολάβος και υπεργολάβος) φέρουν από κοινού ευθύνη για τις ασφαλιστικές και άλλες εργοδοτικές εισφορές προς τους εργαζομένους που απασχολούν.

Δείτε το νομοσχέδιο εδώ

Δείτε την Έκθεση του ΓΛΚ εδώ

Δείτε την αιτιολογική έκθεση εδώ

Πηγή: skai.gr - Γιάννης Χαραμίδης