Τσίπρας στην σύνοδο: Δεν υπάρχουν πια ροές από Ελλάδα προς Γερμανία

Μήνυμα στην Άνγκελα Μέρκελ πως αυτή την στιγμή δεν υφίστανται δευτερογενείς ροές προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα προς την Γερμανία έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την άτυπη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σημείωσε πως οι χώρες της παλιάς βαλκανικής διαδρομής μας έχει κλείσει μονομερώς τα σύνορά τους.

Η κ. Μέρκελ, που αντιμετωπίζει ενδοκυβερνητική κρίση λόγω του προσφυγικού, επιδιώκει διμερείς ή τριμερείς συμφωνίες επαναπροώθησης αιτούντων άσυλο που φτάνουν στην Γερμανία από χώρες-εισόδου, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα.

Εάν δεν πετύχει ικανοποιητική ευρωπαϊκή λύση έως την 1η Ιουλίου, η κ. Μέρκελ κινδυνεύει να δει τους Χριστιανοκοινωνιστές εταίρους της στην Βαυαρία να απαγορεύουν μονομερώς την είσοδο σε πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν καταγραφεί κι έχουν ζητήσει άσυλο σε άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να προκαλέσει βαθιά κυβερνητική κρίση στο Βερολίνο.

Κατά την τοποθέτησή του στην άτυπη σύνοδο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας πρότεινε αναθεώρηση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου με δίκαιη κατανομή των βαρών φιλοξενίας, ενίσχυση των ευρωπαϊκών χωρών πρώτης υποδοχής, στήριξη των χωρών διέλευσης και προέλευσης και αντικατάσταση της Frontex από ισχυρές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής.

Επισήμανε ότι το μεταναστευτικό και προσφυγικό είναι ευρωπαϊκή πρόκληση και απαιτεί ευρωπαϊκή λύση, ενώ αντίθετα μονομερείς ενέργειες υπονομεύουν την Ευρώπη, δεν οδηγούν σε λύσεις και, επίσης, ενισχύουν την αντιευρωπαϊκή και συντηρητική προσέγγιση.
Πηγή: skai.gr