Στη Βουλή το νομοσχέδιο για το μεταφορικό ισοδύναμο για τα νησιά

Δείτε το νομοσχέδιο εδώ: https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c8827c35-4399-4fbb-8ea6-aebdc768f4f7/10773254.pdf

Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας για το μεταφορικό ισοδύναμο με στόχο οι κάτοικοι της νησιωτικής Ελλάδας να απολαμβάνουν τιμές σε προϊόντα και μεταφορές ίδιες με τους κατοίκους της ηπειρωτικής χώρας μέσω της επιδότησης του κόστους.

Σε πρώτη φάση το μέτρο θα εφαρμοστεί πιλοτικά τον Ιούλιο του 2018 συνολικά σε 49 νησιά σε Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο, Κυκλάδες και Ιόνιο και συγκεκριμένα σε:

Αγαθονήσι, Άγιο Ευστράτιο, Άγιο Μηνά, Αλιμία, Ανάφη, Αντίψαρα, Αρκιούς, Αρμάθια, Αστυπάλαια, Γυαλί, Δονούσα, Ερρικούσα, Ηρακλειά, Θύμαινα, Ικαρία, Κάλυμνο, Κάρπαθο, Κάσο, Καστελόριζο, Κίναρο, Κουφονήσια, Κω, Λέβιθα, Λειψούς, Λέρο, Λέσβο, Λήμνο, Μαθράκι, Μάραθο, Νίμο, Νίσυρο, Οθωνούς, Οινούσσες, Πάτμο, Σάμο, Σαμοθράκη, Σαρία, Στρογγύλη, Σύμη, Σύρνα, Σχοινούσα, Τέλενδο, Τήλο, Φαρμακονήσι, Φούρνους, Χάλκη, Χίο, Ψαρά και Ψέριμο.

Το κόστος για την πρώτη φάση το τρέχον έτος εκτιμάται στα 60 εκατομμύρια ευρώ και στα 150 εκ. ευρώ σε ετήσια βάση και η χρηματοδότηση του προγράμματος προβλέπεται να γίνει από το εθνικό ή το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο (άρθρο 3) δικαιούχοι του Αντισταθμίσματος Νησιωτικού Κόστους (ΑΝΗΚΟ), ορίζονται οι εξής:

- νοικοκυριά με μέλη Έλληνες πολίτες ή αλλοδαπούς (με άδεια διαμονής σε ισχύ ) που κατοικούν μόνιμα σε νησί που εφαρμόζεται το μέτρο

- άστεγοι καταγεγραμμένοι από τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου
ή με αποδεδειγμένη χρήση των υπηρεσιών των Ανοικτών Κέντρων Ημέρας Αστέγων των Δήμων

- προσωρινοί αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί

- ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου

- ιατροί προς απόκτηση ειδικότητας

- επικουρικοί ιατροί από 1 έως 3 έτη

- επικουρικό ιατρικό προσωπικό ορισμένου χρόνου

- επιχειρήσεις (πολύ μικρές, μικρές, μεσαίες) που έχουν την έδρα τους στους δήμους εφαρμογής του προγράμματος.

Για τη χορήγηση του λεγόμενου ΑΝΗΚΟ, προβλέπεται ηλεκτρονική υποβολή αίτησης με τη χρήση των κωδικών του TAXISnet, ενώ τα ειδικότερα κριτήρια υπαγωγής του δικαιούχου στο πρόγραμμα ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας.

Η, δε, καταβολή του μεταφορικού ισοδύναμου γίνεται είτε με κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό των δικαιούχων του ποσού που αναλογεί στο εισιτήριο για ταξίδι που έχει πραγματοποιηθεί είτε με απευθείας καταβολή του κατά το χρόνο έκδοσης του εισιτηρίου με αντίστοιχη μείωση της τιμής του και απόδοσή του στην ακτοπλοϊκή εταιρία.

Το νομοσχέδιο ξεκαθαρίζει ότι ΑΝΗΚΟ είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο από το δημόσιο ή τρίτους, δεν υπόκειται σε καμία κράτηση και δεν δεσμεύεται ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένες οφειλές στην εφορία και το υπόλοιπο δημόσιο ούτε στα ασφαλιστικά ταμεία ή τις τράπεζες, ενώ δεν υπολογίζεται ούτε στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού επιδόματος.

Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά
TAGS: Βουλή