Φουλ επίθεση κατά Τόσκα για το άβατο των Εξαρχείων

Με παραδοχή του προβλήματος αλλά ισχυρισμούς περί βελτίωσης της κατάστασης μέσω της παράθεσης στατιστικών στοιχείων για αύξηση των συλλήψεων και μείωση των επί μέρους παραβατικών συμπεριφορών, αμύνθηκε ο Νίκος Τόσκας των ομαδικών πυρών που δέχτηκε για το άβατο των Εξαρχείων.

Είχε μάλιστα οξύτατη αντιπαράθεση με τον ανεξάρτητο βουλευτή Στάθη Παναγούλη, ο οποίος ήταν εξαιρετικά εριστικός.

«Δεν είστε υπουργός Προστασίας του Πολίτη, είστε υπουργός Προστασίας των κουκουλοφόρων», τον «κάρφωσε» ο κ. Παναγούλης καταλογίζοντάς του στάση «θεατή» απέναντι στα γεγονότα.

Την απαξίωση επέλεξε ως απάντηση ο Νίκος Τόσκας χαρακτηρίζοντας τον ανεξάρτητο βουλευτή «βουλευτή του συκοφαντικού τόξου», «κατ’ επάγγελμα πολιτικό υβριστή» και «περιπλανώμενο», ο οποίος όπως τον κατηγόρησε αξιοποιεί τη Βουλή για προσωπικές επιθέσεις εναντίον του.

Νωρίτερα, δριμεία αντιπαράθεση για το ίδιο θέμα είχε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη και με τον βουλευτή της ΝΔ, Μάξιμο Χαρακόπουλο, ο οποίος χαρακτήρισε την έξαρση της εγκληματικότητας ως την αχίλλειο πτέρνα της κυβέρνησης, κατηγορώντας τον κ. Τόσκα για απάθεια απέναντι στη βία και την εγκληματικότητα που επικρατεί στην περιοχή των Εξαρχείων.

Τον κατηγόρησε ακόμα για δημιουργία προσκομμάτων στο έργο της ΕΛ.ΑΣ, διερωτώμενος σκωπτικά εάν και ο ίδιο ταυτίζεται με την κυβερνητική άποψη ότι «τα Εξάρχεια είναι ένας είδος γαλατικού χωριού που το παρουσιάζετε ως αξιοθέατο».

Αυστηρή κριτική άσκησε στον αρμόδιο υπουργό και την κυβέρνηση και η Εύη Χριστοφιλοπούλου από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, διευρύνοντας το ζήτημα της ανομίας σε όλη τη χώρα, για να σημειώσει πως αν και τα φαινόμενα εγκληματικότητας και βίας είναι διαχρονικά, πρώτη φορά καταγράφεται ενέδρα αναρχικών εναντίον κλούβας των ΜΑΤ και εισβολή του Ρουβίκωνα στη Βουλή.

Ο Νίκος Τόσκας ομολόγησε ότι το πρόβλημα στα Εξάρχεια είναι υπαρκτό, ισχυρίστηκε, ωστόσο, ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί χάρη στις συστηματικές προσπάθειες της ΕΛ.ΑΣ με αποτελεσματικές εξορμήσεις έναντι των επιχειρήσεων σκούπα με προσαγωγές στο σωρό για τα μάτια των ΜΜΕ, στις οποίες όπως είπε αρκούνταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Προς επίρρωσιν των λόγων του μάλιστα παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, όπως υποστήριξε, οι συλλήψεις στην περιοχή έχουν αυξηθεί κατά 28,3%, ενώ συγκρίνοντας την τριετία 2012-2014 με αυτή της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ 2015-2017 έκανε λόγο για μείωση των επί μέρους παραβατικών ή εγκληματικών πράξεων στα Εξάρχεια κατά:
  • 13% στις επιθέσεις σε βάρος πολιτικών γραφείων και προσώπων
  • 8,5% σε βάρος δημοσίων στόχων
  • 87% σε βάρος καταστημάτων
  • 57% σε βάρος τραπεζών.

Ο ίδιος, προανήγγειλε και νέες μετακινήσεις αστυνομικών από τη φύλαξη πολιτικών και άλλων φυσικών προσώπων σε αστυνομικά τμήματα και πεζές περιπολίες, αλλά δεν απάντησε ποτέ με σαφήνεια στις επίμονες ερωτήσεις της κ. Χριστοφιλοπούλου για το σχέδιο αντιμετώπισης της βίας στα Εξάρχεια.
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά
TAGS: Βουλή