Γεννηματά προς Ευρωπαίους Σοσιαλιστές: Δεν δεχόμαστε υποδείξεις για ΠΓΔΜ

Το Κίνημα Αλλαγής σέβεται μεν τις θέσεις των ευρωπαίων σοσιαλιστών για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ όμως δεν πρόκειται να δεχτεί υποδείξεις, διαμήνυσε η πρόεδρος της παράταξης Φώφη Γεννηματά κατά την συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Σεργκέι Στάνισεφ.

Το τετ-α-τετ στις Βρυξέλλες έλαβε χώρα υπό τη σκιά της απόφασης του ΕΣΚ να στηρίξει την συμφωνία, κίνηση που επέτρεψε σε άλλα στελέχη του ΚΙΝΑΛ να ασκήσουν κριτική στην πιο επιφυλακτική στάση της κ. Γεννηματά.

«Κατανοούμε μεν το ενδιαφέρον των ευρωπαίων σοσιαλιστών για την επίτευξη συμφωνίας, δεν δεχόμαστε όμως υποδείξεις, ούτε βεβαίως συμμεριζόμαστε την εκτίμηση τους για την αποτελεσματικότητα της συμφωνίας», είπε η κ. Γεννηματά, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ.

Η κ. Γεννηματά είπε στον κ. Στάνισεφ
ότι η συμφωνία «δεν οδηγεί σε ολοκληρωμένη και βιώσιμη λύση» καθώς αναγνωρίζει μακεδονική εθνικότητα και γλώσσα και ξεκινά τις διαδικασίες ένταξης της γειτονικής χώρας στο NATO πριν την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που έχουν αναλάβει τα Σκόπια.

Υποστήριξε μάλιστα πως η συμφωνία «οξύνει τους εθνικισμούς» τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΠΓΔΜ υπονομεύοντας έτσι την σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή.

Επέρριψε την «αποκλειστική ευθύνη για τα σοβαρά ελλείμματα της συμφωνίας» στην κυβέρνηση και ειδικά στον πρωθυπουργό.

Την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, χαιρέτισε η Σοσιαλιστική Διεθνής τονίζοντας πως «τα κόμματα της σοσιαλιστικής οικογένειας είναι αφοσιωμένα στην ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών και των χωρών των Βαλκανίων».

Παράλληλα, κάνει λόγο πως η ειρηνική επίλυση των διαφορών, μέσα από αμοιβαία αποδεκτές λύσεις, είναι μονόδρομος για σταθερότητα, ασφάλεια, κράτος δικαίου και βιώσιμη ανάπτυξη στην περιοχή των Βαλκανίων.
Πηγή: skai.gr