Κλείσιμο

Η θέση Αντιπροέδρου του Δ. Καμμένου: Παραίτηση ή μομφή και μια ώρα ομιλία;

Τη διαγραφή του Δημήτρη Καμμένου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ διαδέχτηκε στη Βουλή η συζήτηση σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με τη θέση του Αντιπροέδρου στην οποία έχει εκλεγεί.

Κι ενώ πολλοί πίστευαν ότι η αντικατάστασή του κατόπιν της διαγραφής του από το κόμμα του θα ήταν αυτόματη ο Κανονισμός της Βουλής τους διαψεύδει, αφού το άρθρο 9 ορίζει ρητά ότι ο Πρόεδρος και οι Αντιπρόεδροι της Βουλής διατηρούν το αξίωμά τους και μετά τη διάλυση της Βουλής ή τη λήξη της βoυλευτικής περιόδoυ και έως την έναρξη των εργασιών της Βουλής της επόμενης βoυλευτικής περιόδoυ, δηλαδή επί της ουσίας μέχρι τις εκλογές.

Αυτό πρακτικά σημαίνει είτε ότι ο Δημήτρης Καμμένος πρέπει να παραιτηθεί ώστε οι ΑΝΕΛ να προτείνουν άλλο πρόσωπο υποψήφιο για τη θέση του Αντιπροέδρου, είτε οι ΑΝΕΛ – όπως κυκλοφορεί στους διαδρόμους της Βουλής – να καταθέσουν πρόταση μομφής εναντίον του συγκεντρώνοντας 50 υπογραφές σε συνεργασία προφανώς με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην περίπτωση της πρότασης μομφής πάντως η διαδικασία έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, αφού ναι μεν εάν ο κ. Καμμένος επιλέξει να περάσει αυτή τη βάσανο θα είναι το πρώτο μέλος Προεδρείου της Βουλής που καθαιρέθηκε κατόπιν μομφής, θα έχει ωστόσο και την ευκαιρία να τοποθετηθεί από του βήματος για μία ολόκληρη ώρα ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας άρα και να προβεί εφόσον το επιλέξει και σε νέες αποκαλύψεις.

Η πρόταση μομφής που στρέφεται κατά μέλους του προεδρείου ορίζεται ότι ολοκληρώνεται σε μία συνεδρίαση, το πρόσωπο κατά του οποίου στρέφεται έχει δικαίωμα ομιλίας έως 60 λεπτά της ώρας και για την έγκριση της πρότασης απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 151.

Σε αυτή μετέχουν πέντε εκ των βουλευτών που κατέθεσαν την πρόταση, άλλοι πέντε βουλευτές που δεν συγκαταλέγονται στους υπογράφοντες και το κόμμα που την υποβάλλει, οι πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και η κυβέρνηση.

Οι πληροφορίες ήθελαν αρχικά τον Δημήτρη Καμμένο να προσανατολίζεται στην παραίτηση προκειμένου να διευκολύνει τις διαδικασίες, αλλά τις τελευταίες ώρες φημολογείται ότι κάνει δεύτερες σκέψεις και αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Άλλωστε πάντα υπάρχει και το σενάριο «άσος στο μανίκι» της τοποθέτησής του από του βήματος της Βουλής και αμέσως μετά να δηλώσει παραίτηση από το αξίωμα του αντιπροέδρου, βάζοντας φρένο στην ψηφοφορία εναντίον του, αφού όμως ο ίδιος θα έχει πει όσα θέλει.
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά
TAGS: Βουλή