Ζάεφ από Πρέσπες: Οικοδομούμε φιλία.Θα είμαστε εταίροι και σύμμαχοι

Με την φράση «Καλή μας τύχη» ξεκίνησε την ομιλία του στις Πρέσπες ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ.

«Επιτρέψτε μου να αναφερθώ στο Αριστοτέλη «δεν μπορείς να πετύχεις τίποτε χωρίς θάρρος. Το θάρρος είναι η μεγαλύτερη ανδρεία. Πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη, τόλμη και ελπίδα. Η υπογραφή της συμφωνία είναι στρατηγικής συμμαχίας για τις δύο χώρες και μπορεί να μετακινήσει βουνά. Όταν κάποια αμφέβαλλαν εμείς τους διαψεύσαμε. Θέτουμε τέλος σε ένα μακροχρόνιο πρόβλημα. Προηγήθηκαν δεκαετίες αβεβαιότητας. Σήμερα όλοι μας μαζί πετύχαμε την οριστική λύση. Η σημερινή ημέρα ιστορική καθώς ανοίγει μία νέα εποχή για τους πολίτες και των δύο χωρών», σημείωσε.

«Πρέπει να διδασκόμαστε από την ιστορία. Μόνο μέσα από την ειρήνη υπάρχει ανάπτυξη και πρόοδος. Η σημερινή συμφωνία αποτελεί την έναρξη σιγουριάς και ελπίδας ανάμεσα σε δύο λαούς. Γινόμαστε σήμερα ξανά φίλοι, εταίροι και σύμμαχοι με την Ελλάδα. Στην περιοχή υπάρχει μία νέα πραγματικότητα. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις προκλήσεις. Από κοινού δημιουργούμε μία οικογένεια που θα είναι προς το συμφέρον των πολιτών. Ανοίγουμε τα σύνορά μας με τους γείτονες τείνουμε χείρα φιλίας. Ενωμένοι επιβιώνουμε, διαιρεμένοι καταρρέουμε», πρόσθεσε.

«Στόχος μας η οικοδόμηση κοινής ευημερίας. Μ ε την σημερινή συμφωνία έχουμε μία ιστορική ευκαιρία να ενισχύσουμε τους εμπορικούς μας δεσμούς αλλά και να απελευθερώσουμε την διακίνηση ανθρώπων και ιδεών», κατέληξε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Απευθύνω μήνυμα σε όσους είναι κατά της συμφωνία, Η μακεδονική και Ελληνική κοινωνία επιθυμούν την ειρήνη, την φιλία και το δίκαιο και τα κράτη μας έχουν την υποχρέωση να στηρίξουν την αλληλεγγύη και να πουν όχι στον λαϊκισμό και την ξενοφοβία.

Οι χώρες μας πρέπει να φύγουν από το παρελθόν και να κοιτάξουν το μέλλον. Εμείς είχαμε το θάρρος να το πράξουμε.

Αλέξη σε ευχαριστώ για την ανδρεία που δείξατε σε αυτή την ιστορική λύση. Το ξέρω πολύ καλά πως δεν ήταν εύκολο.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον κ. Νίμιτς ο οποίος αφιέρωσε τρεις δεκαετίες από τη ζωή του για την επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος. Εκφράζω τις ευχαριστίες μου και προς την ΕΕ. Είμαστε υπερήφανοι για την συμφωνία. Μακάρι να είμαστε έτσι ενωμένοι σήμερα και πάντα.
Πηγή: skai.gr
TAGS: Ζάεφ