Κλείσιμο

Τσίπρας από Πρέσπες: «Ένα ιστορικό βήμα που θα έχει μόνο νικητές»

«Αξιότιμε κ. πρωθυπουργέ φίλε και γείτονα Ζόραν» είπε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας τις δηλώσεις του στο πλαίσιο της τελετής της υπογραφής της συμφωνίας για το ονοματολογικο της ΠΓΔΜ.

«Συναντιόμαστε σήμερα εδώ στις Πρέσπες με φόντο το τριεθνές στο δικό μας ραντεβού με την ιστορία. Βρισκόμαστε σε ένα σημείο που στο διάβα της ιστορίας το έχουν διασχίσει νικητές και ηττημένοι, θριαμβευτές και τραγικοί ήρωες. Βρισκόμαστε εδώ για να αναμετρηθούμε με το βάρος της δικής μας ιστορικής ευθύνης. Να απευθυνθούμε στους λαούς μας και σε όλους τους λαούς των Βαλκανίων, λαούς βασανισμένους από το δηλητήριο του σωβινισμού και την πατριδοκαπηλία. » πρόσθεσε.

«Σήμερα βρισκόμαστε δώ κοιτώντας κατάματα την ιστορία των λαών μας, βρισκόμαστε δώ για να πράξουμε το πατριωτικό μας καθήκον. Κάνουμε ένα ιστορικό βήμα για να υπάρχουν από εδώ και στο εξής μόνο νικητές για να ανοίξουμε τον δρόμο της ειρήνης της συναδέλφωσης της συνανάπτυξης, για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη.



Η σημερινή μας υπογραφή βάζει τα θεμέλια για αυτή τη νέα εποχή. Όταν πριν από 6 μήνες συναντηθήκαμε στο χιονισμένο Νταβός έκανε πολύ κρύο όχι μόνο στον τόπο αλλά και για 25 χρόνια ήταν και στις σχέσεις των χωρών μας, πολύ λίγοι πίστευαν πως θα τα καταφέρουμε κι όμως η κοινή μας βούληση ξεπέρασε τα εμπόδια και τις δυσκολίες. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους δύο υπουργούς Εξωτερικών γιατί χάρη σε αυτούς βρισκόμαστε σήμερα εδώ και τον Οργανισμό του ΟΗΕ και τον κ. Νίμιτς ο οποίος για 24 χρόνια αγωνίζεται ακατάπαυστα για την λύση του ζητήματος. Θα ήθελα να ευχαριστήσω και την Ευρωπαϊκή οικογένεια, », σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στις δυσκολίες μέχρι να καταλήξουν στη συμφωνία:
«Καταλήξαμε με κόπο σε μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία, μία συμφωνία που μας επιτρέπει σήμερα να απευθυνθούμε στους πολίτες των χωρών μας και να τους καλέσουμε να την διαβάσουν και να την στηρίξουν χωρίς προκαταλήψεις. Στην συμφωνία μας καθρεφτίζονται οι ψυχές και των δύο λαών. Μία συμφωνία που σε κάθε άρθρο της διαψεύδει πατριδοκάπηλες διαθέσεις και στις δύο χώρες. Οι ευαισθησίες των λαών υπήρξε οδηγός για την συγγραφή αυτής της συμφωνίας και θα παραμείνουν οδηγός μας.

Έχουμε ιστορικό χρέος αυτό το βήμα να μην μείνει μετέωρο και είμαι αισιόδοξος πως θα τα καταφέρουμε και είμαι αισιόδοξος πως οι λαοί μας θα είναι παράδειγμα σταθεροποίησης. Ολόκληρη η ανθρωπότητα χρειάζεται παραδείγματα σαν το δικό μας παραδείγματα που αποτινάζουν τα βαρίδια του μίσους και χτίζουν μαζί το μέλλον τους. Έχουμε μπροστά μας μεγάλες προκλήσεις. Ο μοναδικός δρόμος για την αντιμετώπισή τους είναι μία συνεκτική στρατηγική συνεργασίας και εξωστρέφειας των Βαλκανίων».

Κλείνοντας ο 'Ελληνας πρωθυπουργός δήλωσε λάτρης και της βαλκανικής μουσικής:
«Θέλω να σας εκμυστηρευτώ πως είμαι λάτρης της βαλκανικής μουσικής που τραγουδιέται σε όλες τις γλώσσες. Στην τεράστια μουσική παράδοση των Βαλκανίων εξέχουσα θέση έχουν τα μοιρολόγια. Πέρα από τα μοιρολόγια κατέχουν και τα τραγούδια της χαράς. Ένα τέτοιο καινούριο τραγούδι ξεκινάμε να γράφουμε μαζί στις Πρέσπες και στόχος μας είναι αυτό το τραγούδι της χαράς είναι να τραγουδιέται για πολλούς αιώνες και γενιές, ένα τραγούδι που θα γιορτάζει την ειρήνη, την αδελφοσύνη, την προκοπή και την καλή γειτονία. Χόρτασαν οιλαοί από μοιρολόγια. Ήρθε η ώρα να τραγουδήσουμε ξανά χαρούμενα τραγούδια στην Ελλάδα και στα Σκόπια. Κάνουμε ένα γενναίο, πρώτο, βήμα ιστορικό για τους λαούς μας».
Πηγή: skai.gr