Καταψηφίστηκε η πρόταση μομφής της ΝΔ με «απώλεια» τον Δημήτρη Καμμένο

Τι προβλέπεται στην υπογραφή της συμφωνίας στις Πρέσπες

Καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία, το βράδυ του Σαββάτου, η πρόταση μομφής της ΝΔ με «απώλεια» από τον κυβερνητικό συνασπισμό τον Δημήτρη Καμμένο που υπερψήφισε και διεγράφη άμεσα από την ΚΟ των ΑΝΕΛ. Σε σύνολο 280 ψηφισάντων βουλευτών υπέρ της πρότασης μομφής ψήφισαν 127, ενώ 153 βουλευτές καταψήφισαν. Το ΚΚΕ είχε αποχωρήσει από τη διαδικασία. 

Για ιστορικές στιγμές
έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη Βουλή αναφερόμενος αφενός στην οριστική έξοδο από τα μνημόνια, αφετέρου στη συμφωνία στο Σκοπιανό. Παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση τον πρόεδρο της ΝΔ, εγκαλώντας τον για «κακοστημένη παράσταση θεσμικού εκτροχιασμού».

«Η συμφωνία για το Σκοπιανό είναι πατριωτική, μας επιτρέπει να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις της χώρας εκεί που έχουμε πρόβλημα» επέμεινε μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

«Ψήφος κατά της πρότασης δυσπιστίας είναι ψήφος υπέρ της υπογραφής της συμφωνίας Τσίπρα - Ζάεφ αύριο… Ψηφίζοντας όχι βγάζετε, η καθεμία και ο καθένας ξεχωριστά, ατομικό εισιτήριο για τις Πρέσπες. Εσείς θα φύγετε από την εξουσία, η συμφωνία που φέρατε θα είναι χωρίς επιστροφή» προειδοποίησε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η κυβέρνηση έδωσε αμαχητί τη γλώσσα και την εθνικότητα δήλωσε για τη συμφωνία στο Σκοπιανό η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ 
Φώφη Γεννηματά, ζητώντας εκ νέου εκλογές. Όταν διαπραγματεύεται ο κ. Τσίπρας, οι Έλληνες θα πρέπει να ανησυχούν είπε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν διαμόρφωσε εθνική γραμμή.

Ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι για την ψήφιση της συμφωνίας θα πρέπει να προηγηθεί σειρά διαδικασιών στα Σκόπια. «Αν ψηφίζαμε την πρόταση δυσπιστίας σήμερα, τι θα γινόταν; Ο Θεοδωράκης παρακαλάει να γίνει μέρος τις κυβέρνησης. Όπως και τόσοι που δεν προέβαλαν καμία αντίσταση στο ονοματολογικό. Αν ο λαός έδινε την πλειοψηφία, θα υπέγραψε τη συμφωνία; Ναι ή όχι; Την απάντηση την έχετε δώσει. Ένα μεγάλο «ναι» δήλωσε. Σε κάθε περίπτωση, διαβεβαίωσε, ότι οι ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν θα συναινέσουν στη συμφωνία για το ονοματολογικό, αλλά θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να μην περάσει. 

Υπέρ της συμφωνίας για το ονοματολογικό τάχθηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης από τη Βουλή, διευκρινίζοντας πάντως ότι έχει και τρωτά σημεία, όπως ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να επιμείνει στο «πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας». 

O πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης προειδοποίησε ότι «καθένας που βάζει υπογραφή αντίθετη με τη θέληση του λαού είναι υπόλογος», κάνοντας λόγο για «έγκλημα».  «Υπόλογοι θα είστε για τη συμφωνία, γιατί η συμφωνία παράγει αποτελέσματα… Θα πάνε στις Πρέσπες αύριο να δεσμεύσουν τη χώρα Τσίπρας και Κοτζιάς. Δεν νομιμοποιείται να υπογράψει ο Κοτζιάς χωρίς απόφαση υπουργικού συμβούλιου ή ΚΥΣΕΑ» είπε ο κ. Λεβέντης, επικαλούμενος νομικούς του συμβούλους. O πρόεδρος της ΕΚΕ ζήτησε από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών να κάνουν δημοψήφισμα, αν έχουν όπως πιστεύουν επιχειρήματα.

Με τον Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση και το VMRO επιχείρησε να ταυτίσει τη NΔ ο Δημήτρης Τζανακόπουλος απαντώντας στον Αντώνη Σαμαρά. «Έχει στρώσει το χαλί στον εθνικισμό η ΝΔ, τρέφετε το τέρας του εθνικισμού εσείς και οι συνάδελφοί σας. Όταν η ΝΔ μιλάει για προδοσία, η ΧΑ μιλάει για ανάγκη πραξικοπήματος. Ο Μητσοτάκης φέρει ακεραία την ευθύνη για όσα συνέβησαν χθες» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

«Αναγνωρίσετε ένα έκτρωμα που δεν θα σταθεροποιήσει την περιοχή, θα τη δυναμιτίσει»
προειδοποίησε ο Αντώνης Σαμαράς για τη συμφωνία στο Σκοπιανό από το βήμα της Βουλής. Είτε η συμφωνία δεν θα αντέξει, προέβλεψε ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, είτε θα προκαλέσει εκρήξεις. «Υπογράφετε τα πάντα όλα… ένας yes man καταντήσατε… Τα δίνετε όλα για μια καρέκλα, είστε ιδεολογικά και πολιτικά ασπόνδυλοι» δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό. 

«Δυστυχώς για εσάς, εάν ζούσε σήμερα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τον ανέτρεπε μαζί με τον Αντώνη Σαμαρά» ισχυρίστηκε στη Βουλή ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος ΠαππάςΟ Νίκος Παππάς κατηγόρησε δε, τον κ. Σαμαρά ότι υπέγραψε το 1991 έγγραφο με αναφορά «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και ότι η ΝΔ είχε συμφωνήσει στην ονομασία «Μακεδονία – Σκόπια». 

Στην απόφαση - βόμβα του Αρείου Πάγου, η οποία αδειάζει την κυβέρνηση για το Σκοπιανό, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σχολίασε ότι «εάν υπήρχε μια απόφαση που θα μπορούσαμε να την κάνουμε εκτελεστή, θα την στέλναμε στα Σκόπια και θα είχε τελειώσει το θέμα… Τα δικαστήρια δεν χαράσσουν εθνική πολιτική».
Πηγή: skai.gr