Κοτζιάς: Πατριωτική η συμφωνία . Συμφωνία χωρίς συμβιβασμούς μόνο με πόλεμο

«Η συμφωνία για το Σκοπιανό είναι πατριωτική, μας επιτρέπει να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις της χώρας εκεί που έχουμε πρόβλημα» επέμεινε, μιλώντας στη Βουλή, ο Νίκος Κοτζιάς.

«Από ποιους κινδυνεύει η χώρα; από αυτούς που δεν έχουν αεροπλάνα ή από αυτούς που θα αγοράσουν F-35;» σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών για τα μαχητικά που αγοράζει η Τουρκία.

«Είναι μικρό πράγμα η γειτονική χώρα να αλλάζει το σύνταγμα της το όνομα της;» διερωτήθηκε ο υπουργός.

«Είμαι σαφής, κάνουμε συμβιβασμό… Γίνεται μια διεθνής συμφωνία χωρίς συμβιβασμούς; Διεθνής συμφωνία χωρίς συμβιβασμούς γίνεται μόνο αν έχεις κερδίσει πόλεμο κερδίσατε πόλεμο;» παρατήρησε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση.

«H διαπραγμάτευση στηρίζεται σε αυτά που βρήκαμε μπροστά μνας. Η Μακεδονία χωρίστηκε σε τέσσερις χώρες βάσει της Συνθήκης του Βουκουρεστίου του 1913... Να πούμε στον Μπορίσοφ ότι δεν τον αναγνωρίζουμε που είναι από τη Μακεδονία του Πιρίν; Να το πούμε στα ίσα θέλουμε ανατροπή του διεθνούς δίκαιου, κάτι που θέλει και ο Ερντογάν» είπε ο Νίκος Κοτζιάς.

«Πώς γίνεται να παραδίδουμε εδώ τα πάντα και ο Ιβάνοφ να λέει στα Σκόπια ότι παραδίδει ο Ζάεφ τα πάντα; Τι συμβαίνει; Είστε οπαδοί της αδράνειας, ενώ κάποιοι άλλοι είναι οπαδοί της εκκρεμότητας» ανέφερε δε ο υπουργός Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά, ο πατριωτισμός καμαρώνει για τα πάτρια εδάφη, για τον πολιτισμό για τις ιστορικές παραδόσεις, ενώ αντίθετα ο εθνικός σοβινισμός θεωρείται υπέρτερος των άλλων λόγω αίματος.

Ο κ. Κοτζιάς δήλωσε ακόμη ότι «επί Σαμαρά ακόμα και για την Αλβανία έγινε επιτροπή να δει τα σχολικά βιβλία». «Αν ο Σαμαράς έκανε το έγκλημα που κατηγορείτε τώρα εμένα βάλτε τον μέσα» είπε.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός κατέθεσε στην εθνική αντιπροσωπεία υπηρεσιακά έγγραφα σχετικά με την πολιτική προηγούμενων κυβερνήσεων στο Σκοπιανό, με την Ντόρα Μπακογιάννη να απαντά καταθέτοντας τρία μη διαβαθμισμένα έγγραφα για το τι είχε δεχθεί η ΝΔ και τι όχι ως κυβέρνηση. 

Πηγή: skai.gr