Πληροφορίες: Στην ελληνική πλευρά θα υπογραφεί η συμφωνία για το όνομα

Στην ελληνική πλευρά των συνόρων θα υπογραφεί η συμφωνία για το ονοματολογικό, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι οποίες διαψεύδουν δημοσίευμα της «Καθημερινής» που ανέφερε πως στην Σκοπιανή των Πρεσπών.

Στην τελετή θα υπογράψουν την συμφωνία οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ, παρουσία των πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ.

Θα ακολουθήσει γεύμα σε ταβέρνα στην σκοπιανή πλευρά.

Παρόντες θα είναι επίσης αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, καθώς ο γενικός γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες αδυνατεί να έλθει, ο προσωπικός απεσταλμένος του για το ονοματολογικό Μάθιου Νίμιτς, και κατά πάσα πιθανότητα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η υπογραφή θα δρομολογήσει την κύρωση της συμφωνίας από την Βουλή της ΠΓΔΜ. Θα ακολουθήσει δημοψήφισμα στην γειτονική χώρα και, εφόσον ο λαός εγκρίνει την συμφωνία, η κυβέρνηση Ζάεφ θα πρέπει να νομοθετήσει αναθεώρηση του Συντάγματος με κοινοβουλευτική πλειοψηφία δύο τρίτων.

Εφόσον η ΠΓΔΜ ολοκληρώσει επιτυχώς την όλη διαδικασία, η συμφωνία θα έλθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή, όπου ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος έχει διαμηνύσει πως δεν θα υπερψηφίσει καθώς δεν στηρίζει την χρήση του όρου «Μακεδονία».
Πηγή: skai.gr