Βουλή: Παρασκευή στις 10 ζητά ο Τσίπρας να ενημερώσει για το Σκοπιανό

Την προσεχή Παρασκευή στις 10 το πρωί ζητά ο πρωθυπουργός να ενημερώσει τη Βουλή για τη συμφωνία στο Σκοπιανό κάνοντας τη χρήση του άρθρου 142Α του Κανονισμού της Βουλής.

Το σχετικό αίτημα κατέθεσε πριν από λίγο επισήμως με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής.

Η διεξαγωγή της ειδικής αυτής συνεδρίασης πάντως για την ενημέρωση της Βουλής δια του πρωθυπουργού εξαρτάται και από τη χρονική στιγμή που θα επιλέξει η ΝΔ για την κατάθεση της πρότασης μομφής εναντίον της κυβέρνησης, καθώς εάν αυτή κατατεθεί αύριο είτε την Παρασκευή πριν την έναρξη της τοποθέτησης του Αλέξη Τσίπρα, όλη η διαδικασία θα πρέπει να παγώσει.

Η διαδικασία που προβλέπει το συγκεκριμένο άρθρο παραπέμπει υπό κανονικές συνθήκες σε μίνι προ ημερησίας συζήτηση πολιτικών αρχηγών, καθώς περιλαμβάνει ολιγόλεπτες πρωτολογίες και δευτερολογίες τόσο του πρωθυπουργού όσο και των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και τριτολογία του πρωθυπουργού.

Δεδομένης πάντως της κρισιμότητας του ζητήματος, των σφοδρών αντιδράσεων, της ρητής διαφοροποίησης του κυβερνητικού εταίρου των ΑΝΕΛ και των τριγμών που έχουν προκληθεί στο ΚΙΝΑΛ, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι χρόνοι ομιλιών που προβλέπονται δεν θα τηρηθούν και η συνεδρίαση θα προσλάβει γρήγορα χαρακτηριστικά κανονικής προ ημερησίας συζήτησης.

Αναλυτικά το άρθρο 142 Α του Κανονισμού της Βουλής, προβλέπει ότι το αίτημα για ανακοίνωση ή δήλωση μαζί με το αντικείμενό τους διατυπώνεται στον Πρόεδρο της Βουλής και γνωστοποιείται από αυτόν στους Προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της αντιπολίτευσης πριν από 24 ώρες τουλάχιστον, ενώ η ανακοίνωση γίνεται σε οποιαδήποτε συνεδρίαση νομοθετικής εργασίας ή κοινοβουλευτικού ελέγχου πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.

Η ανακοίνωση ή δήλωση αυτή του πρωθυπουργού ορίζεται στα 10 λεπτά. Ακολουθούν 5λεπτες τοποθετήσεις των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, κατόπιν ο πρωθυπουργός δευτερολογεί για 5 λεπτά επίσης, ενώ και οι υπόλοιποι αρχηγοί μπορούν να δευτερολογήσουν για 3 λεπτά έκαστος και η διαδικασία κλείνει με 5λεπτη τριτολογία του πρωθυπουργού.



Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά