Τι θα γίνει στη Βουλή αν κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ

Στο ρυθμό της σοβαρής πιθανότητας μίας πρότασης δυσπιστίας (μομφής) της ΝΔ σε βάρος της κυβέρνησης κινείται από το πρωί η Βουλή, με τα σενάρια που διακινούνται ως προς την ημέρα κατάθεσης κυρίως να είναι πολλά κι ανάλογα με το ποιο θα επαληθευτεί θα δρομολογηθούν και συγκεκριμένες εξελίξεις, που πιθανόν να τινάξουν στον αέρα την ψήφιση των προαπαιτούμενων για την τέταρτη αξιολόγηση ή την ενημέρωση του πρωθυπουργού για το Σκοπιανό.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι με πιθανή κατάθεση πρότασης δυσπιστίας η Βουλή διακόπτει αυτομάτως όλες τις εργασίες της, οι οποίες για να επανεκκινήσουν μπορεί να περάσουν και πέντε ημέρες.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει το άρθρο 84 του Συντάγματος και το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής, η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να υπογράφεται από το 1/6 τουλάχιστον των βουλευτών , δηλαδή 50 βουλευτές και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα οποία θα διεξαχθεί η συζήτηση.

H πρόταση δυσπιστίας υποβάλλεται στον Πρόεδρο της Βουλής σε δημόσια συνεδρίαση και η Βουλή διακόπτει αυτομάτως τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός εάν η κυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η σχετική συζήτηση. Διαφορετικά εάν η κυβέρνηση κάνει χρήσης της συγκεκριμένης ευχέρειας, η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας αρχίζει δύο ημέρες μετά την υποβολή της και τελειώνει το αργότερο τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με ονομαστική ψηφοφορία.

Με αυτά τα δεδομένα, στο υποθετικό σενάριο ότι η πρόταση της ΝΔ θα κατατεθεί την Παρασκευή, ώστε να μην διακινδυνευτεί το κλείσιμο της αξιολόγησης, η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να ζητήσει την έναρξη της συζήτησης την Κυριακή αφού θα έχει προηγηθεί η συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ στις Πρέσπες.

Στην περίπτωση που η πρόταση κατατεθεί είτε σήμερα είτε αύριο πριν από την ψηφοφορία επί του πολυνομοσχεδίου, αυτό θα τινάξει στον αέρα τα μέτρα, αφού έτσι κι αλλιώς βάσει της υποχρεωτικής διήμερης παύσης ή της τριήμερης συζήτησης, η ψήφισή τους δεν θα μπορεί να αρχίσει ξανά πριν από την Κυριακή.

Σύμφωνα με τα ίδια άρθρα, πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να υποβληθεί πριν την παρέλευση ενός εξαμήνου από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βoυλευτών. Αυτό σημαίνει ότι δυνατότητα νέας πρότασης μομφής δεν θα υπάρχει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους.

Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά - skai.gr