Τι μεσολαβεί μέχρι την οριστική συμφωνία για την Βόρεια Μακεδονία

Ελλάδα και Σκόπια μπορεί να ήρθα σε συμφωνία σε πρώτο χρόνο για το ονοματολογικό αλλά έχει ενδιαφέρον το τι μεσολαβεί μέχρι την οριστική μετονομασία των Σκοπίων σε Βόρεια Μακεδονία.

Αναλυτικότερα για αρχή μεσολαβεί το τυπικό της υπογραφής ανάμεσα από Κοτζιά και Ντιμιτρόφ στις Πρέσπες στις 16 Ιουνίου. Η συγκεκριμένη συμφωνία θα πρέπει να κυρωθεί άμεσα από τη Βουλή των Σκοπίων αμέσως μετά την υπογραφή της.

Στο διάστημα 25 και 26 Ιουνίου το συμβούλιο των Υπουργών εξωτερικών της ΕΕ θα δώσει για αρχή προφορική διατύπωση για διερεύνηση της ΕΕ με την «Βόρεια Μακεδονία» με την σύνοδο κορυφής στις 28 και 29 Ιουνίου να δίνει το «πράσινο φως» για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Severna Makedonjia.

Στις 11 Ιουλίου θα γίνει η πρόσκληση από την ελληνική πλευρά για ένταξη της γείτονος με τη νέα της ονομασία στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό θα συμβεί υπό την προϋπόθεση ότι θα προηγηθεί δημοψήφισμα στη γείτονα (η έκβαση του οποίου θα είναι θετική ) και θα ολοκληρώσουν τις διαδικασίες για την Συνταγματική αναθεώρηση, η συμφωνία τότε θα έρθει προς κύρωση στο ελληνικό Κοινοβούλιο και μετά την κύρωση θα τεθεί σε ισχύ.


Πηγή: skai.gr