Πώς θα ενημερώσει ο Τσίπρας την ελληνική βουλή για τη συμφωνία στο Σκοπιανό

Κάνοντας χρήση του άρθρου 142Α του Κανονισμού της Βουλής για τη δυνατότητα της κυβέρνησης να ενημερώνει οποτεδήποτε τη Βουλή δια του Πρωθυπουργού για οποιαδήποτε σοβαρή δημόσια υπόθεση, θα ενημερώσει ο Αλέξης Τσίπρας την εθνική αντιπροσωπεία για τη συμφωνία που έκλεισε σήμερα με τα Σκόπια.

Η διαδικασία που προβλέπει το συγκεκριμένο άρθρο παραπέμπει υπό κανονικές συνθήκες σε μίνι προ ημερησίας συζήτηση πολιτικών αρχηγών, καθώς περιλαμβάνει πρωτολογίες και δευτερολογίες τόσο του πρωθυπουργού όσο και των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και τριτολογία του πρωθυπουργού.

Αν και επισήμως δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί από τον Πρόεδρο της Βουλής στον οποίο διατύπωσε ο αίτημα ο πρωθυπουργός, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η ειδική συνεδρίαση θα διεξαχθεί την προσεχή Παρασκευή.

Δεδομένης πάντως της κρισιμότητας του ζητήματος, των ισχυρών διαφωνιών που διατυπώνονται, της ρητής διαφοροποίησης του κυβερνητικού εταίρου των ΑΝΕΛ και των τριγμών που έχουν προκληθεί στο ΚΙΝΑΛ, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι χρόνοι ομιλιών που προβλέπονται δεν θα τηρηθούν και η συνεδρίαση θα προσλάβει γρήγορα χαρακτηριστικά κανονικής προ ημερησίας συζήτηση.

Άλλωστε μετά και το αναλυτικότατο διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα για το περιεχόμενο και τους όρους της συμφωνίας, φαίνεται ότι στόχος της εν λόγω συνεδρίασης είναι κυρίως να αναγκαστούν οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης να πάρουν στη Βουλή ξεκάθαρη θέση και να γίνει ένα πολιτικό μπρα-ντε-φερ έχοντας πια η κυβέρνηση στα χέρια της τη συμφωνία.

Αναλυτικά το άρθρο 142 Α του Κανονισμού της Βουλής, προβλέπει ότι το αίτημα για ανακοίνωση ή δήλωση μαζί με το αντικείμενό τους διατυπώνεται στον Πρόεδρο της Βουλής και γνωστοποιείται από αυτόν στους Προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της αντιπολίτευσης πριν από 24 ώρες τουλάχιστον, ενώ η ανακοίνωση γίνεται σε οποιαδήποτε συνεδρίαση νομοθετικής εργασίας ή κοινοβουλευτικού ελέγχου πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.

Η ανακοίνωση ή δήλωση αυτή του πρωθυπουργού ορίζεται στα 10 λεπτά. Ακολουθούν 5λεπτες τοποθετήσεις των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, κατόπιν ο πρωθυπουργός δευτερολογεί για 5 λεπτά επίσης, ενώ και οι υπόλοιποι αρχηγοί μπορούν να δευτερολογήσουν για 3 λεπτά έκαστος και η διαδικασία κλείνει με 5λεπτη τριτολογία του πρωθυπουργού.

Όλα αυτά φυσικά με την προϋπόθεση της στενής εφαρμογής των προβλέψεων του Κανονισμού, που είναι βέβαιο ότι δεν θα ισχύει.


Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά