Χουλιαράκης: Μύθος τα θηριώδη υπερ-πλεονάσματα άνω του 3,5%

Ο στόχος παραμένει ίδιος υποστηρίζει, χαρακτηρίζοντας τα ποσά άνω του 3,5% που αποτυπώνονται στο Μεσοπρόθεσμο ως δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί για μόνιμες φοροαπαλλαγές και κοινωνικές δαπάνες. «Διαγενεακή ανισότητα» λέει τα πλεονάσματα 3,5% και μιλάει για τέλος μιας μεγάλης εποχής λιτότητας.

Τη σκληρή κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2019-2022 και ιδίως σε ότι αφορά τα πλεονάσματα και το μείγμα μέτρων – αντίμετρων, επιχείρησε να αποκρούσει ο Γιώργος Χουλιαράκης από τη Βουλή, μιλώντας για τους «4 μύθους» γύρω από το Μεσοπρόθεσμο.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας, απέρριψε κατηγορηματικά τις επικρίσεις περί θηριωδών υπερ-πλεονασμάτων άνω του 3,5%, αποδίδοντας αυτή την αίσθηση σε «παρανόηση».

Όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2022 παραμένει ίδιος στο 3,5% και τα ποσά πάνω από αυτό αφορούν στο δημοσιονομικό χώρο που προβλέπεται ότι θα δημιουργηθεί βάσει της εξέλιξης των οικονομικών μεγεθών, δίνοντας στην κυβέρνηση την ευκαιρία να ασκήσει επεκτακτική αντί για περιοριστική δημοσιονομική πολιτική, η οποία σηματοδοτεί «το τέλος μίας μεγάλης εποχής λιτότητας».

«Δεν πρόκειται για παροχές όπως υποτιμητικά λέει η αντιπολίτευση. Αυτό είναι ένας ακόμα μύθος. Είναι μέτρα μόνιμα που θα προϋπολογιστούν στους προϋπολογισμούς και αθροιστικά έως το 2022 σωρεύονται στα 3,6 δις. Τα 2,3 δις από αυτά, δηλαδή το 65%, αφορά σε μόνιμες μειώσεις φόρων και τα 1,3 δις σε μόνιμες κοινωνικές δαπάνες. Άρα στόχος παραμένει το 3,5% και η σημαντική δημοσιονομική επέκταση είναι συμβατή με αυτό το στόχο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χουλιαράκης.

Παρ’ όλα αυτά χαρακτήρισε «άδικο» και «διαγενεακή ανισότητα» την υποχρέωση της χώρας σε τέτοιου ύψους πρωτογενή πλεονάσματα, τονίζοντας ωστόσο πως η χώρα μας διαπραγματεύεται με 18 ακόμα κράτη μέλη και 4 Θεσμούς.

Ο κ. Χουλιαράκης χαρακτήρισε το σχέδιο της κυβέρνησης «ρεαλιστικό και προοδευτικό», ενώ επέμεινε στη ρητορική περί απολύτως εξισορροπημένων (σ.σ. ισοδύναμων) μέτρων και αντίμετρων.


Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά