Τι γνωρίζουμε ως τώρα για την υπό διαμόρφωση συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ

Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να λάβει χώρα η κρίσιμη τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ, όπου υπάρχει ενδεχόμενο να «σφραγισθεί» η συμφωνία για το ονοματολογικό.

Ορίστε τι περιλαμβάνεται, σύμφωνα με πληροφορίες και τα όσα είναι γνωστά, στη συμφωνία:

  • Τα ονόματα που παραμένουν στο τραπέζι είναι το «Βόρεια Μακεδονία» (Severna Makedonija) το «Άνω Μακεδονία» (Gorna Makedonija) και το «Νέα Μακεδονία (Nova Makedonija), όπως δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πάντως πως η επικρατέστερη λύση είναι το «Βόρεια Μακεδονία», ενώ ο κ. Κοτζιάς είπε πως η επιλογή ανήκει στον κ. Ζαέφ.
  • Στο κείμενο η Ελλάδα παραδέχεται ότι στη γειτονική χώρα θα ομιλείται η «μακεδονική» γλώσσα. Θα υπάρχουν ωστόσο διευκρινίσεις πως πρόκειται για σλαβική γλώσσα που ουδεμία σχέση έχει με την αρχαιοελληνική, το αρχαίο βασίλειο της Μακεδονίας ή την ελληνική Μακεδονία, κι ότι η ΠΓΔΜ δεν προβάλλει διεκδικήσεις όσον αφορά τον ελληνικό πολιτισμό.
  • Στο θέμα της ταυτότητας, φαίνεται πως η Αθήνα προσανατολίζεται στην αναγνώριση «μακεδόνων» πολιτών, αν και θα υπάρχει πρόνοια ότι ανήκουν στο σλαβικό γένος κι ότι δεν σχετίζονται με τους αρχαίους Έλληνες ή τη σημερινή Μακεδονία.
  • Η συμφωνία, με βάση τις έως τώρα πληροφορίες, ικανοποιεί το αίτημα της Ελλάδας για συνταγματική αναθεώρηση για απαλοιφή των εκφάνσεων αλυτρωτισμού, ειδικά το Άρθρο 49 το οποίο ορίζει πως η χώρα ενδιαφέρεται για τα δικαιώματα της σκοπιανής διασποράς.
  • Θα συσταθούν επίσης επιτροπές που θα εξετάσουν τα σχολικά βιβλία των δύο χωρών ώστε να αφαιρεθούν αλυτρωτικές εκφράσεις.
  • Ο κ. Κοτζιάς το βράδυ της Δευτέρας απέφυγε να μιλήσει συγκεκριμένα, λέγοντας πως «έχουμε λύσει το συνταγματικό». Διευκρίνισε πάντως ότι εξασφαλίζεται ενιαία χρήση του νέου ονόματος erga omnes, δηλαδή τόσο στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας όσο και στο εξωτερικό.
  • Έτσι θα διασφαλιστεί ότι εσωτερικά έγγραφα της ΠΓΔΜ, από την κρατική αλληλογραφία έως τις ταυτότητες, θα φέρουν το νέο όνομα και δεν θα διαδίδεται το σημερινό «Δημοκρατία της Μακεδονίας» στο εξωτερικό μέσω διαβατηρίων, ταυτοτήτων, πτυχίων και άλλων.
NATO και ΕΕ

Τυχόν συμφωνία θα «ξεκλειδώσει» την διαδικασία ένταξης της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση – που αναμένεται να διαρκέσει χρόνια – και στο NATO. Η ΕΕ θα μπορεί να ανοίξει τις πολυετείς ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην Σύνοδο Κορυφής της 28ης και 29ης Ιουνίου, ενώ το NATO θα μπορεί να απευθύνει πρόσκληση στην σύνοδό του στις 11 και 12 Ιουλίου.

Ο κ. Κοτζιάς πάντως κατέστησε σαφές πως η Αθήνα θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να αναστείλει την ενταξιακή διαδικασία, ειδικά στο NATO, εάν τα Σκόπια δεν τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Οι διαδικασίες

Το φθινόπωρο, είτε Σεπτέμβριο είτε Οκτώβριο, θα λάβει χώρα δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ. Θα έχει προηγηθεί κύρωση τυχόν συμφωνίας στην σκοπιανή Βουλή, όπου απαιτείται απλή πλειοψηφία, την οποία έχει το μπλοκ Ζάεφ.

Ο σκοπιανός πρωθυπουργός ποντάρει στο δημοψήφισμα ώστε να «ντριπλάρει» τις ενστάσεις της εθνικιστικής αντιπολίτευσης και του Προέδρου της Δημοκρατίας Ιβάνοφ, καθώς μετά το δημοψήφισμα θα πρέπει να περάσει από την Βουλή συνταγματική αναθεώρηση, η οποία απαιτεί υπερπλειοψηφία δύο τρίτων.

Σε περίπτωση ήττας του κ. Ζάεφ υπάρχει η φήμη πως θα προβεί σε πρόωρες εκλογές με δημοψηφισματικό χαρακτήρα, αν και ο ίδιος ο σκοπιανός πρωθυπουργός δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας πως δεν σχεδιάζει κάλπες. «Είμαι πεπεισμένος πως θα κέρδιζα αλλά θα έχανε» η χώρα, είπε, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο MIA.

Στη συνέχεια, εάν όλα έχουν πάει καλά, η συμφωνία θα έλθει προς έγκριση στην ελληνική Βουλή.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης
TAGS: ΠΓΔΜ